Nnedi Okorafor op Other Futures

Interview SF-auteur Nnedi Okorafor – Black Panther en de vele kanten van Afrika

Een van de hoofdgasten op het film-, muziek- en kunstfestival Other Futures was de Amerikaans-Afrikaanse schrijfster Nnedi Okorafor. Naast het schrijven van verschillende sciencefictionboeken is Nnedi professor creatief schrijven op de universiteit van Buffalo, New York. Ze is groot voorstander van diversiteit in literatuur en een van haar boeken – Who Fears Death – wordt door HBO bewerkt tot televisieserie. Ook schreef ze de stripserie Black Panther voor Marvel. Modern Myths sprak haar tijdens Other Futures over haar werk, de Black Panther-film en de verschillende manieren waarop Afrika in fictie wordt afgebeeld. Bekijk het video-interview.

Who Fears Death - Nnedi Okorafor
Who Fears Death – Nnedi Okorafor

Het driedaagse sciencefiction filmfestival Other Futures vond plaats op 2, 3 en 4 februari in De Melkweg Amsterdam en werd op zaterdag geopend met een lezing door schrijfster Nnedi Okorafor. Zij is opgegroeid in Amerika en is de dochter van Nigeriaanse immigranten. Haar boeken hebben verschillende internationale prijzen in de wacht gesleept. Nnedi schreef titels als Lagoon, de Binti trilogie en Who Fears Death. Deze laatste wordt door HBO bewerkt tot televisieserie, met George R.R. Martin (A Game of Thrones) als producent. Nnedi schuwt de politiek niet in haar sciencefiction en is trots op haar Afrikaanse roots. Ze maakt geen verschil tussen de ‘normale’ wereld en mystiek, doordat deze in Afrika hand in hand gaan, of op zijn minst een smalle scheidslijn tussen ligt. Onlangs heeft ze voor Marvel de stripserie Black Panther: Long Live The King geschreven, die nu online verkrijgbaar is en in juni dit jaar op papier wordt uitgegeven.

 NNEDI OKORAFOR OVER BLACK PANTHER

Op dit moment is de Afrikaanse superheld Black Panther bij velen bekend, gezien de gelijknamige film van Marvel nu in de bioscopen draait. Modern Myths maakte van de gelegenheid gebruik om Nnedi te interviewen en haar mening te vragen over de verhalen rond de koning van Wakanda en hoe Afrika in moderne fictie afgebeeld wordt. Een video interview:

AFRIKA – VAN SLOPPENWIJKEN TOT WAKANDA

In het interview vraag ik Nnedi naar haar mening over hoe een Amerikaanse mediagigant als Marvel/Disney T’Challa en Afrika neerzet. Ze verwacht dat de film geweldig zal zijn en ziet het als een unieke kans om het land bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Al is Wakanda natuurlijk een fictief, rijk Afrikaans land met hoogwaardige technologie. In haar eigen serie Long Live The King behandelt ze die kwestie: wie zijn de onderdanen van Black Panther en hoe ziet de bevolking van Wakanda er uit?

Daarna spraken we over de film District 9 en tv-serie Sense8 en hoe Afrika in die verhalen wordt getoond. Nnedi vertelt wat ze van die projecten vindt en hoe belangrijk het is dat er zoveel mogelijk verschillende verhalen over Afrika worden gemaakt. Het land is zó divers, dat elk verhaal wel een stukje van de identiteit van het werelddeel prijsgeeft, al zie je vaak de sloppenwijken. Ik vroeg haar ook naar verhalen die zich tussen de arme sloppenwijken en het rijke Wakanda afspelen. Bestaat er nog iets tussen deze beide extremen?

Tot slot spraken we over haar eigen projecten en geeft Nnedi advies aan schrijvers in spe. Het is een leuk, open gesprek geworden met een schrijfster die geen blad voor de mond neemt, maar vriendelijk en enthousiast haar normen en waarden in haar werk tentoonspreidt. Modern Myths is Nnedi-fan!

Other Futures sfeerverslag - Nnedi Okorafor
Nnedi Okorafor tijdens Other Futures 2018

MEER NNEDI, OTHER FUTURES EN BLACK PANTHER

Nnedi Okorafor kun je volgen op Nnedi.com. De reis naar andere toekomsten wordt voorgezet op de website van Other Futures. Het Modern Myths-sfeerverslag van het filmfestival lees je hier en onze recensie van de Black Panther-film vind je hier.

Lees ook het Modern Myths-interview met artistiek directeur Brigitte van der Sande over Other Futures:

Deel 1, Deel 2 en Deel 3.

Nnedi Okorafor op Other Futures
Modern Myths interview Nnedi Okorafor – Other Futures 2018
© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.