Imagine Film Festival Tigers Are Not Afraid
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Imagine Film Festival 2018 – Interview Chris Oosterom deel 1

Van woensdag 11 tot en met zaterdag 21 april kun je je in EYE Amsterdam elf dagen lang laten meeslepen door het Imagine Film Festival. Het programma zit weer bomvol opzienbarende, originele en onafhankelijke horror-, sciencefiction- en fantasy-films. Daarnaast is er een interessant aanbod aan masterclasses, workshops en live voorstellingen, zoals ‘De Toverlantaarn’ en het Frankenstein filmconcert. Aan het hoofd van al dit moois staat artistiek directeur Chris Oosterom. Een dag nadat het programma van Imagine Film Festival 2018 bekend werd gemaakt, nam Chris de tijd om met Modern Myths te praten over deze 34e editie van dit bijzondere festival. Een interview in drie delen over het fantastische verhaal van toen en nu – Deel 1.

Het tweede deel van dit interview lees je hier.
Het derde deel van dit interview lees je hier.

  • Chris, geweldig dat je tijd voor ons hebt kunnen vrijmaken. Wat is Imagine Film Festival?
Imagine Film Festival Chris Oosterom
Imagine Film Festival artistiek directeur Chris Oosterom

Imagine is hét festival voor de fantastische film in Nederland en is nu in zijn 34e jaar. Het is ooit voortgekomen uit het ‘Weekend of Terror’ en is al heel lang een breed geprogrammeerd festival. Horror en sciencefiction zijn de hoofdmoot, maar het programma is heel breed vertakt richting alles wat fantastisch is. Alles wat de werkelijkheid een duwtje geeft om zijn eigen werkelijkheid te creëren.

  • Hoe lang ben je er zelf bij betrokken?

Dit wordt mijn zesde festival als artistiek directeur, maar ik ben al bezoeker sinds het Weekend of Terror.

  • Als je kijkt naar de filmgeschiedenis, is 34 jaar geleden een compleet andere tijd.

Toen was het echt zo dat horror een genre was waarop neergekeken werd. Niet alleen door de filmindustrie en de mensen die daarin werkten,Imagine Film Festival Get Out maar ook door de pers. Het Weekend of Terror was dan ook van en voor de fans. In de loop der jaren werd het festival breder en werd de acceptatie ook anders. Neem nu bijvoorbeeld Get Out die bij het gerespecteerde filmblad Sight and Sound film van het jaar is geweest. Dat een horrorfilm die eer kreeg, zou vroeger nooit gebeurd zijn. Of The Shape of Water, een fantasy-film die de belangrijkste Oscars wint.

  • We leven in een compleet andere filmcultuur. Neem bijvoorbeeld de superhelden van Marvel. Die filmstudio heeft nu een leidende rol in de filmindustrie. Merk je dat als festival?

Imagine wordt door het grote publiek nog steeds gezien als hét horrorfestival. Daar kun je tegen vechten; zeggen dat je meer doet dan horror, maar je kunt het ook omarmen. We zijn het genrefestival, voor mensen zoals jij en ik, met comics en action figures en homevideo’s. Dat is een fijne bezoekersgroep, het geeft een clubgevoel.

  • Voelt de doelgroep zich ook meer gewaardeerd, nu het grote publiek de verhalen ontdekt die wij al jaren kennen?

Voor een groot deel wel, hoewel ik denk dat het onze bezoekers niet zoveel kan schelen, die zitten niet te wachten op erkenning. Wat we vooral niet moeten worden is respectabel (lacht).

  • Je noemt al The Shape of Water en Get Out, dan is er Logan, allemaal Oscarmateriaal. Denk je dat de creativiteit er in de filmindustrie anders door wordt, of helpt het juist?

Er blijft toch altijd ruimte voor makers van onafhankelijke films. Daar is gewoon veel meer mogelijk dan jaren geleden. Dat heeft te maken met de digitale slag; het maken van een film is goedkoper geworden. Maar het heeft ook met de globalisering te maken. Producenten, makers, festivals, pers; het is er allemaal op het terrein van de fantastische film, waardoor je elkaar ook sneller kent. Er zijn producenten in Amerika die in Europa kijken naar talentvolle makers. Die uitwisseling is heel erg snel. In dat opzicht is er voor aankomend talent veel meer mogelijk dan vroeger.

Neem bijvoorbeeld Issa López, een Mexicaanse filmmaakster, die heeft de film Tigers Are Not Afraid gemaakt. Zij komt ook zelf naar Imagine. Die film is afgelopen najaar in première gegaan en werd bedolven onder de prijzen. Haar volgende film wordt nu geproduceerd door Guillermo Del Toro. Het gaat heel erg hard. Natuurlijk, het zijn allebei Mexicanen, maar iemand van het niveau van Del Toro die onmiddellijk een filmmaakster als López op zijn netvlies heeft, dat is echt iets van deze tijd.

Imagine Film Festival Tigers Are Not Afraid
Imagine Film Festival 2018: Tigers Are Not Afraid – Issa López
  • Heb je wat dat betreft tips voor jonge filmmakers die iets in het fantastische genre willen maken?

Stel je op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is. We hebben ieder jaar bij Imagine een programma voor professionals, waarin we ons ook richten op de jonge makers: Imagine NL (kijk hier). We proberen aankomende filmmakers een platform te geven, maar ook iets te geven waar ze wat van kunnen opsteken. Zo heeft twee jaar geleden iemand een heel verhaal gehouden over wat er allemaal mogelijk is met coproductie markten, fondsen, etc. Er is veel meer van vroeger, stel je daarvan op de hoogte.

Imagine Film Festival Fraktaal
Imagine Film Festival 2018: computeranimatiefilm Fraktaal – Julius Horsthuis, Imagine NL

Werk ook aan je netwerk, ga naar festivals, zie wat andere mensen maken, wat in andere landen gemaakt wordt. Laat je inspireren, blijf niet in Nederland. Ga naar Straatsburg, naar Brussel, naar Portugal. Dat is helemaal niet zo duur, daar kun je voor een paar tientjes een festivalpas kopen en zo blijf je op de hoogte. Spreek met mensen, geef je film af, laat je spullen zien. Er wordt in heel Europa op hoog niveau fantastische films gemaakt. Wij krijgen voor het festival zo’n 400 films ingestuurd. Als ik zie wat er wordt gemaakt, hoe enorm hoog het niveau is; als je talent hebt, trek je aan dat niveau op.

Imagine Film Festival 2018 - blok logoIn deel twee van dit interview kijken we met Chris naar de fantastische verhalen van vroeger en nu. Wat is er veranderd aan het fantastische verhaal vergeleken met 34 jaar geleden, toen Imagine begon? Over ‘worldbuilding’, reboots en de The Hero’s Journey uit de theorie van Joseph Campbell. Lees hem morgen op Modern Myths.nl!

Imagine Film Festival 2018

Het Imagine Film Festival vindt plaats van 11 tot 21 april in EYE Amsterdam. Meer informatie vind je op onze agendapagina.

Het tweede deel van dit interview lees je hier, over hoe het vertellen van fantastische verhalen veranderd is, de ‘Hero’s Journey’ en wanneer een verhaal een klassieker wordt.
Het derde deel van dit interview lees je hier, over de hoogtepunten van Imagine 2018, Baltische folklore en het antwoord op de vragen: zijn horrorfilms harder geworden en wat vindt horrorspecialist Chris nu zelf nog gruwelijk?

Meer Modern Myths interviews lees je hier.

© 2015-2020 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise