RINCON 2024 interview - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

RINCON 2024 interview – Queen Ann over Roll Intiative Con, horror en draken!

In Nederland kun je naar muziek-, boeken-, film- en fantasyfestivals, maar tot vorig jaar was er nog geen Nederlandstalige tabletop role-playing game (TTRPG) conventie. Met de eerste editie van Roll Initiative Con kwam daar in 2023 verandering in. Spellenliefhebbers verzamelden zich in Ewijk, Gelderland en maakten van die eerste editie een succes. Daarom kun je nu op 6 en 7 april naar RINCON 2024, waar werelden vol fantasy, sciencefiction en horror op je wachten. Ook André was aanwezig op de eerste editie en laat ook de tweede conventie niet aan zich voorbij gaan. Maar hij zocht eerst Ann de Leeuw op, die als Queen Ann de drijvende kracht achter het evenement is. Lees ons RINCON 2024 interview! 

Lees ook André’s Roll Initiative Con 2023 reportage en zet Roll Initiative Con 2024 in je agenda.

RINCON 2024 interview - Annemarie de Leeuw - Queen Ann
RINCON 2024 interview : Ann de Leeuw – “Queen Ann”

De eerste Nederlandstalige tabletop role-playing game (TTRPG) conventie Roll Initiative Con vond plaats in 2023. Dat was een succes en daarom kun je op 6 en 7 april naar RINCON 2024 in MFA ‘t Hart in Ewijk. We wisten al dat Dungeons & Dragons door series als Stranger Things en Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves weer volop in de belangstelling stond, maar om die avonturen samen te spelen, heb je gelijkgestemden nodig. En die vind je op RINCON!

De oprichter en organisator van RINCON is Ann de Leeuw, oftewel Queen Ann, een freelance content creator voor de vijfde editie van Dungeons & Dragons. André nam het initiatief en zocht Ann op om meer te weten te komen over het ontstaan van de beurs, wat voor ideeën er zijn na de tweede editie en natuurlijk wie Queen Ann is. We rollen de dobbelstenen…

  • Na een succesvolle eerste editie werd al snel bekend dat er een tweede RINCON zou komen. Hoe kijk je terug op de eerste editie?

Super! Het was überhaupt magisch dat er uiteindelijk zoveel mensen gekomen zijn: ruim 800. In eerste instantie was de verwachting dat er maximaal 100 mensen zouden komen. De gezelligheid en liefde was ook echt te voelen op de conventie en dat was hartverwarmend.

Roll Initiative Con 2024 - logo

  • Hoe ben je er zo toe gekomen een TTRPG conventie te organiseren?

Roll Initiative Con 2024 - MascotteIk speelde vroeger LARP (Live Action Role-playing – red.), maar door mijn dochter met autisme is dat toen, en nu ze nog jong is, niet te doen. Dus ik zocht naar iets anders waar ik echt epische verhalen tot leven kon brengen. Dat werd TTRPG: Dungeons & Dragons, alhoewel het in mijn eigen spel nu meer “Ann & Dragons” is (lacht).

Ik ben begonnen met een oproep in 2022 en ik werd DM (Dungeon Master (spelleider) – red.) gemaakt. De beste keus ever, blijkt nu. Toen ik op een dag bezig was met Inkarnate fantasykaarten, zag ik dat het bedrijf naar de tabletop game-conventie Gen Con ging. Dat bleek alleen in Amerika te zijn en ik dacht: ‘ach, het is vast ook wel in Nederland’. Dat bleek dus niet zo te zijn. Er was geen conventie waar het echt draaide om TTRPG en like minded people elkaar kunnen ontmoeten. Dat was mijn cue om te denken: ‘maar dat ga ik doen!’

  • Wizards of the Coast (de uitgever van Dungeons & Dragons – red.) komt momenteel vrij negatief in het nieuws door hun nieuwe beleid. Ook vanuit (een deel) van de community is hier negatief op gereageerd. Heeft dit nog invloed op je beslissingen voor de conventie, met betrekking tot D&D?

WoTC maakt de laatste tijd rare keuzes, maar RINCON is geen D&D-conventie. We doen juist hartstikke hard ons best om een zo divers mogelijk aanbod te kunnen bieden. Zowel om te spelen als om te kopen. Dus nee, dat WoTC aan het klunzen is heeft verder geen invloed op het organiseren van RINCON. Misschien is het juist zo dat er nu meer DM’s zijn die alternatieve systemen willen runnen.

  • Mede dankzij series als Stranger Things en The Legend of Vox Machina is de populariteit van met name Dungeons & Dragons gigantisch gestegen. Mocht RINCON eenzelfde stijging meemaken, wat is dan de volgende stap?

DE WERELD, WHUHAHAHA! Nee grapje, ik wil juist de gezelligheid en geborgenheid behouden. RINCON zal dus niet snel naar bijvoorbeeld de Jaarbeurs gaan. De eerste stap zou een tweede editie in het najaar zijn, een echte Halloween/horror editie klinkt ons suuuper gaaf in de oren. Weet je wel hoeveel gave horror TTRPG’s er zijn!! Te cool gewoon.

En de volgende stap, waar we sinds vorig jaar mee bezig zijn, is het zoeken naar een betere locatie. Dit is echter lastig. Je verliest snel de gezelligheid en het worden enorme hallen. Het is dan lastig om naast verkopers ook workshops te houden, want het geluid wordt snel oorverdovend. En daarbij zijn de kosten enorm. Een grote locatie kost al snel vijftien- tot twintigduizend euro voor een weekend. En gezien ik JUIST wil dat IEDEREEN welkom is op RINCON, wil ik het betaalbaar houden voor iedereen. Maar geen zorgen, we zijn hard op zoek en hebben diverse gesprekken.

Roll Initiative Con 2023 reportage – MFA 't Hart Ewijk
Roll Initiative Con 2023 in MFA ‘t Hart Ewijk
  • Wat was jouw eerste kennismaking met TTRPG?

Heel vroeger speelde ik Pathfinder met een vriendin, ik was een halfling bard met een lama. Daarna speelde ik pas weer met mijn eigen groep in 2022, waarin ik een hele wereld gebouwd heb en we nog steeds één keer in de twee weken spelen.

  • Wat is jouw voorkeur RPG-systeem?
Thirsty Sword Lesbians - Evil Hat Productions
Thirsty Sword Lesbians

Ik heb er nog niet zoveel gespeeld, maar ik maak er een beetje mijn eigen ding van. Wat van D&D, wat van Pathfinder, wat eigen regels en tadaa: “Ann & Dragons” is geboren.

Wel kijk ik heel erg uit naar Thirsty Sword Lesbians. Met een beetje geluk speel ik het zelf aanstaande RINCON 2024 ‘s avonds ook!

  • Heb je nog een favoriet archetype?

Ik ben echt een sucker voor een goede paladin. Echt zo eentje met een wit en goud harnas die alles vanuit gerechtigheid doet en voor anderen opkomt. Heerlijk!

 

RINCON 2024 interview – Meer informatie

De tweede editie van Roll Initiative Con – RINCON 2024vindt plaats op 6 en 7 april in MFA ‘t Hart in Ewijk. Queen Ann kun je volgen op Twitter.

Wil je meer interviews lezen na dit RINCON 2024 interview? Ga naar onze Interviews!

RINCON 2024 interview: © 2024-2024 Modern Myths

RINCON 2024 interview - Modern Myths

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.