Isle of Dogs groep
Bol AlgemeenBol Algemeen

ISLE OF DOGS – hartverwarmende film over menselijkheid

Wes Anderson is een regisseur die bekend staat om zijn herkenbare en eigenzinnige stijl. Ook in de stop-motion film Isle of Dogs is dit terug te zien. Mede dankzij de prachtige animatiestijl en het stemtalent van Bill Murray, Scarlett Johansson, Edward Norton, Jeff Goldblum en vele, vele andere acteurs, is ook Isle of Dogs een feestje om naar te kijken.

Kans maken op figuurtjes van Atari, de hondenmeute en andere Isle of Dogs merchandise? Doe dan mee met onze winactie; je vind hem hier!

De stop-motion animatiefilm Isle of Dogs speelt zich af in het Japan van de nabije toekomst; een dystopie waar honden nogal wat kwaaltjes hebben opgelopen. Voor burgermeester Kobayashi is dat een reden om alle honden te verbannen naar hun eigen eiland. Om het goede voorbeeld te geven stuurt hij zijn eigen hond – Spots (Liev Schreiber) – tevens bodyguard van zijn neefje Atari, als eerste naar het eiland.

Zes maanden later ligt het eiland vol met lege hondenbenches en vechten de honden op dit voormalige afvaleiland om elk restje dat ze kunnen vinden. Zo ook de meute bestaande uit Chief, King, Boss, Rex en Duke (respectievelijk: Bryan Cranston, Bob Balaban, Bill Murray, Edward Norton en Jeff Golblum). Dan stort er een vliegtuig neer. Uit het wrak stapt Atari die op zoek is naar Spots. Maar waar is de hond gebleven die als eerste werd achtergelaten op het eiland?

Isle of Dogs kennismaking

Wes Anderson

Wes Anderson zal niet noodzakelijk een naam zijn die bij het grote publiek herkend wordt. Zijn laatste grote succes was The Grand Budapest Hotel en eerder maakte hij al de stop-motion animatiefilm Fantastic Mr. Fox naar een boek van Roald Dahl. Toch heeft hij behoorlijk wat films op zijn naam staan die een stijl hebben die zo eigen is, dat ze net zo herkenbaar zijn als een Tim Burton- of Michael Bay-film. Aanraders zijn ook The Royal Tenebaums en The Life Aquatic with Steve Zissou.

Anderson is een regisseur, schrijver en producent die ontzettend zijn best doen om de kijker mee te nemen in zijn wereld. Een wereld die zo realistisch mogelijk moet zijn. Zo wilde hij absoluut niet dat er gebruik werd gemaakt van cgi voor deze film. Mensen weten dat ze naar een stop-motion gaan en dat mag best gezien worden. Dit was eerder ook al te merken in Fantastic Mr.Fox. Anderson wilde echte haren, maar dat werd hem afgeraden, omdat je op camera dan precies zou zien wanneer iemand het had aangeraakt. Volgens Anderson is dat juist de bedoeling van zo’n film.

Andere kenmerken van een Anderson-film zijn de gecentreerde beelden, het kleurgebruik, de absurde humor, het vertellen van een verhaal mét hoofdstukindeling (ook in een film) en nog veel meer. Anderson gaat ver. Zo liet hij in één film alle koffers volstoppen met voorwerpen die echt bij het personage paste. Niet omdat die gezien werden door het publiek, maar om bij te dragen aan de echtheid.

Isle of Dogs mopshond

Isle of Dogs: een heerlijke zit

Met Isle of Dogs heeft Wes Anderson zijn tweede stop-motion film gemaakt. Deze haast chaotische film heeft een prettige sfeer, is slim en creatief geanimeerd en heeft behoorlijk wat humor, zodat iedereen met een glimlach de zaal kan verlaten. Er zijn behoorlijk wat personages om bij te houden, maar dankzij hun uitbundige karakters en kenmerkende uitspraken leer je ze al snel kennen. Laat je niet foppen door de bestempeling animatie. Isle of Dogs is niet noodzakelijk een kinderfilm. Al vroeg wordt het oor van een hond afgebeten en zien we hoe Atari met een schroef in zijn hoofd rondloopt. Er zijn genoeg volwassen thema’s, zoals passend is voor een Anderson-film.

Isle of Dogs hondenkoekje

Een verhaal meer over baasjes dan huisdieren

Isle of Dogs laat een hartverwarmend verhaal zien over een jongen die op zoek is naar zijn hond, maar gaat tegelijkertijd ook over ons als mensen. Als kijker identificeer je jezelf meer met de Engels sprekende honden. Wanneer de trouwe viervoeters gedumpt worden, vechten ze terug en dat zegt iets over de menselijke weerbaarheid.

Zelfs een kleine ophef rondom Japanse stereotypering en wat bijzaken als het witwassen van een hond en een uitwisselingsstudent uit Amerika die de boel komt redden, kan de film niet deren. Anderson zelf geeft aan dat de film meer inzichten geeft in zijn eigen brein, dan inzichten in een andere cultuur. Hij was zelf net zo verrast door de eventuele overlappingen die doorgetrokken kunnen worden naar de huidige maatschappij.

Isle of Dogs brengt een verhaal zoals je ze niet vaak ziet. Ben je toe een iets nieuws en verfrissends? Mis deze dan niet! De film draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Meer Modern Myths recensies lees je hier.

Modern Myths service: koop Isle of Dogs op Bol.com

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Isle of Dogs knuffel

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken