The Dark Joker

Joker op UHD – gitzwarte karakterschets zonder vleermuis

De film waar vorig jaar het meest over te doen was, is waarschijnlijk Joker. Regisseur Todd Phillips maakte een oorsprongsverhaal van Batmans aartsrivaal, maar doet dat zonder de Dark Knight te noemen. Dit werkt bijzonder goed en inmiddels is Joker op UHD, blu-ray en dvd verschenen. Zo kun je het bijzondere spel van Joaquin Phoenix op je gemak nog eens bekijken, waar de acteur terecht een Golden Globe en een Oscar voor won.  

Nog een keer afdalen in dit duistere verhaal? Doe mee met de Joker op blu-ray winactie!

Verwacht in Joker nergens een sprankje hoop te zien. Het publiek ontving de film beter dan de critici, dus het onderwerp van deze eenzame man die in de steek gelaten wordt door alles en iedereen, leeft wel in de samenleving. Met elf Oscar-nominaties is The Academy in ieder geval lovend over de film (Joker verzilverde er twee voor beste acteur en beste muziek), al zijn de kritieken niet allemaal onterecht.

Joaquin Phoenix Joker

Donker Gotham

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix (Her, Gladiator, Walk the Line) heeft psychische problemen en moet het doen met wat voorgeschreven medicijnen en therapie opgelegd door de rechter. Hij heeft een parttime baantje als clown, maar wil liever stand-up komiek worden. Het Gotham van regisseur Todd Phillips (The Hangover, War Dogs) is gitzwart, vuil en gevaarlijk en doet denken aan het Los Angeles in Falling Down met Michael Douglas. Als Fleck wordt ingehuurd om met een uitverkoopbord voor een winkel te staan, duurt het niet lang voor hij wordt overvallen en in elkaar getrapt door wat opgeschoten jeugd. Hij huilt uit bij de enige persoon in zijn leven, zijn moeder. Als zijn therapie wegens budget wordt gestopt en hij zich steeds eenzamer gaat voelen, raakt hij in een neerwaartse spiraal. Maar dan krijgt hij een berichtje van zijn grote idool, de talkshowhost Murray Franklin (Robert de Niro (Raging Bull, Taxi Driver, The King of Comedy).

Joker everything must go

Joker op UHD – DC Comics meets Scorcese

Joker heeft wat stijl betreft ontzettend veel weg van het vroege werk van regisseur Martin Scorcese. De film steekt dat ook niet onder stoelen of banken en we zien veel overeenkomsten met The King of Comedy en Taxi Driver (beide met De Niro in de hoofdrol). Waar Travis Bickle in Taxi Driver denkt dat hij de verrotte Big Apple in zijn eentje moet opschonen, zien we in Arthur Fleck ook een onstabiele man in een sociaal isolement. Mensen negeren hem bewust of onbewust vanwege zijn aparte gedrag en voorkomen. Ze voelen zelfs afkeer en walging. In combinatie met zijn niet bestaande sociale vaardigheden krijgen sommige empathische kijkers wellicht medelijden met Arthur. Al laat hij je in het afglijden naar zijn duistere kant waarschijnlijk met dezelfde afkeer op hem neerkijken. Joaquin Phoenix zet de vertolking van het jaar neer en verdient de prijzen voor beste acteur. De manier waarop hij Arthurs aandoeningen en pijn in beeld brengt is fenomenaal en draagt de hele film. De Niro zet ook een degelijke rol neer als Murray Franklin. Deze talkshowpresentator nodigt Arthur uit voor zijn show na diens catastrofale poging tot stand-up, waarmee de The King of Comedy-verwijzing nog wat duidelijker wordt gemaakt.

Modern Myths redactie top 5 van 2019 - Joker

Why so serious?

Zoals gezegd maakt Joaquin Phoenix de film. Met name de eerste akte zit erg sterk in elkaar. Daarin transformeert Arthur naar de Joker als hij erachter komt dat zijn kracht niet schuilt in humor, maar in geweld. Een van de meest gehoorde kritieken is dan ook dat de film geweld zou glorificeren. Joker is altijd een personage geweest dat naar de wereld kijkt, welke in zijn ogen ontzettend hypocriet is. Hij gebruikt geweld om dit aan te tonen. De clownprince of crime is nu eenmaal een moordende psychopaat. Daarbij deed Taxi Driver of Death Wish niet veel anders. Ook het grafische aspect valt in Joker ontzettend mee. Een film als Haute Tension of Martyrs is vele malen grafischer. Phillips en Phoenix gebruiken het geweld als middel om maatschappijkritiek te leveren, nooit als doel op zich.

Joker put on a happy face

Joker op UHD: het beeld

De 4K UHD-uitgave van Joker komt in het kenmerkende zwarte doosje (de blu-ray overigens ook). De dubbellaags UHD66-schijf zit tegenover de BD50-schijf met extra’s. De HEVC C.265 codering laat de broeiende sfeer van Todd Phillips en zijn cinematograaf prachtig uitkomen. De aardse kleuren waarvoor gekozen is, komen nog mooier uit met warmere geeltinten en een groter scala aan bruintinten. Na de transformatie van Fleck naar Joker knalt ook het groen feller, het rood dieper en het blauw helderder dankzij de HDR. De 1.85:1 schermratio bevat een indrukwekkende zwartgradatie, waardoor we zelfs de kleinste details in de schaduwen opmerken. Ook het wit doet geweldige dingen: de details in het licht zien er levendig uit en de metalen oppervlaktes schitteren als nooit tevoren. De Arri Alexa camera’s die gebruikt zijn kunnen tot 5K-resolutie opnemen, waardoor de 2160p transfer er erg scherp uitziet.

Joker op uhd - Joaquin Phoenix

Geluid

De Dolby Atmos soundtrack weet te verbazen. De rustige scènes hebben altijd de achtergrondgeluiden die je in een drukke stad kan verwachten, maar blinken uit in de stadscènes waar we van alle kanten bestookt worden met verkeersrumoer, rellen met geschreeuw en langsstormende treinen. Toch blijft de spraakconstant helder en duidelijk. De bass komt bij vlagen zo laag als 20Hz, waardoor je op de bank aan het trillen bent.

Joaquin Phoenix en Zazie Beetz

De extra’s – mager als Arthur zelf

De extra’s van Joker zijn behoorlijk mager, al ben ik misschien wat verwend door alle mooie uitgaves op de zogeheten boutique labels. Deze extra’s staan enkel op de blu-ray: Joker: Vision & Fury (HD, 23 min.), Joker: A Chronicle of Chaos (HD, 3 min.), Please Welcome… Joker! (HD, 3 min.) en Becoming Joker (HD, 1 min.). Het totaal is een making of en een paar hele korte featurettes over het personage, wat erg karig is bij een film als deze.

The Clownprince of Crime rises

Joker op UHD: a-typische comicverfilming

Joker op UHD - packshotJoker voelt niet aan als een comicbookverfilming zoals we die de laatste jaren kennen, maar als een pareltje zoals je dat in de papieren strips zelf tegenkomt. De film brengt ons een van de beste oorsprongsverhalen voor de Joker op het witte doek. Maar het neemt ook zijn vrijheden, zoals elke goede adaptatie betaamt. De film is niet perfect, het leent veel van films als Taxi Driver en The King of Comedy, maar weet toch een eigen identiteit te creëren. Joaquin Phoenix speelt de sterren van de hemel en Todd Phillips maakt een donker Gotham met een passend kleurenpalet en een duidelijke visie. Deze wordt erg goed uitgedragen op de UHD-uitgave, welke een duidelijke verbetering in vergelijking met de blu-ray laat zien. Zowel in beeld als geluid steekt de 4K-editie boven de hd-versie uit. Dit maakt de schijf een must have voor zowel de cinefiel als de comicbookfan!

Joker is nu verkrijgbaar op 4K UHD, blu-ray en dvd.

Joker live in concert

Joker live in concertTot slot nog een leuk nieuwtje: Op 11 mei 2020 wordt Joker vertoond onder begeleiding van een voltallig liveorkest in Carré Amsterdam. De filmmuziek van componiste Hildur Guðnadóttir wordt tijdens Joker – Live in Concert live gespeeld. De kaartverkoop start vrijdag 14 februari om 10:00 uur via Ticketmaster. De prijs van een kaartje begint bij € 56,50.

Titel: Joker
Regisseur: Todd Phillips
Acteurs: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beets
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: 4K UHD
Genre: Drama / Superhelden

Modern Myths service: koop Joker via Bol.com of Zavvi.nl:

Blu-ray:
Joker blu-ray – € 24,99 op Bol.com
Joker blu-ray – € 17,99 op Zavvi.nl

Dvd:
Joker dvd – € 22,99 op Bol.com
Joker dvd – € 11,99 op Zavvi.nl

4K UHD:
Joker 4K UHD – € 35,99 op Bol.com
Joker 4K UHD – € 29,99 op Zavvi.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Joaquin Phoenix in bus

Kleedkamer

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.