Tolkien op blu-ray - In de loopgraven

Tolkien op blu-ray – nog dieper in het leven van de meester

Als je geïnteresseerd bent in de schrijver achter je favoriete boeken, is J.R.R. Tolkien interessant om onderzoek naar te doen. Deze Oxford-professor in de Engelse taal- en letterkunde gebruikte zijn kennis van onder meer Gotische talen, sages en legendes om de high fantasy-wereld Midden-Aarde te creëren die aan de basis staat van het genre zoals we dat nu kennen. Daarnaast zijn veel elementen uit zijn verhalen ook terug te leiden naar zijn privéleven en jeugd, wat de biopic Tolkien op blu-ray tot in detail doet. Hierdoor wordt Tolkiens leven een geromantiseerd avontuur, waarin de duistere ondertonen van zijn werk echter ook een plaatsje krijgen. Zoals het hoort. 

In hoeverre mogen we de schrijver van een boek spiegelen aan zijn werk? Staan auteur en boek volledig los van elkaar en is een verhaal enkel een vrucht van zijn fantasie en hersenspinsels? Of zijn de ervaringen van de schrijver dat wat het verhaal vormt en schrijf je als je een zwaar leven hebt gehad betere boeken dan wanneer je niets bijzonders meemaakt? Het antwoord is natuurlijk ‘nee, dat maakt helemaal niets uit’. In de biopic Tolkien – nu op blu-ray en dvd – worden de verbanden tussen het fantasy-meesterwerk The Lord of the Rings en schrijver J.R.R. Tolkien echter wel nauw met elkaar in verband gebracht. Het resultaat is een onderhoudend liefdesverhaal, over een schrijver die zijn levenservaring en vriendschappen in een fantasiewereld plaatst. Een fantasiewereld die uit zou groeien tot een van de bekendste ter wereld.

Tolkien in zijn studeerkamer

Tolkien op blu-ray – vriendschap en verschrikkingen

Tolkien begint in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar John Ronald Reuel Tolkien (Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, X-Men: Days of Future Past)) op zoek is naar de legereenheid waar een van zijn jeugdvrienden onderdeel van uitmaakt. Al geruime tijd is er niets van hem vernomen en Tolkien maakt zich grote zorgen. We bevinden ons in het land van Mordor, waar de schaduwen huizen. Ziektes en de dood waren rond en in die ellende wordt Tolkien bijgestaan door soldaat Sam Hodges, die hem op zijn missie helpt. Deze queeste naar een verloren vriend wordt afgewisseld met flashbacks naar Tolkiens jeugd. Van het idyllische, glooiend Engelse landschap rond het graafschap Worcestershire, via de met smog gevulde straten van Birmingham tot de universiteit van Oxford. We zien hoe de jonge schrijver gevormd wordt en kennismaakt met de liefde van zijn leven, Edith Bratt (Lily Collins (The Mortal Instruments: City of Bones, Okja)).

Tolkien op blu-ray - Het graafschap Worcestershire

Sauron in de Eerste Wereldoorlog

In de scènes van de Eerste Wereldoorlog zie je het meest expliciet de verwijzingen naar The Lord of the Rings en The Hobbit. De vlammenwerpers van de vijand zijn het vuur van Smaug de draak uit The Hobbit. In de gifgassen die over het slagveld waaien huizen de Nazgûl ringgeesten en als de Slag aan de Somme op zijn hoogtepunt komt en de Engelse soldaten ‘over the top’ hun dood tegemoet gaan, ziet Tolkien in die waanzin Sauron zelf boven het bloedbad uit torenen.

In de flashbacks naar Tolkiens jeugd zijn de verwijzingen naar de boeken wat subtieler. Uiteraard is er het moment waarop Edith Bratt in de zon onder de bomen danst en Tolkien volgens de verhalen zijn inspiratie voor elven en het verhaal Beren and Lúthien kreeg, maar voor de rest moet je de verbanden zelf leggen. Zo is de vriendschap die Tolkien sluit met drie studiegenoten de basis voor de vier Hobbits Frodo, Sam, Pippin en Merry en zie je in professor Joseph Wright – de filoloog die Tolkien onder zijn hoede neemt – de tovenaars Gandalf en Radagast terug. Op de blu-ray van Tolkien word je daarbij een extra handje geholpen door het interessante audiocommentaar van regisseur Dome Karukoski.

Edith danst

Liefde, natuur en vriendschap

In het audiocommentaar legt regisseur Dome Karukoski bij elke scène uit waarom die gebeurtenissen in beeld gebracht worden en hoe de personen die je daarin ziet van belang zijn voor het levenspad van Tolkien. Zo kom je nog meer te weten over deze geliefde schrijver en merk je hoe begaan Karukoski is met zijn biopic en hoeveel research hij ervoor gedaan heeft. Wat nu feit is en wat een vrije interpretatie, blijft een afweging, maar het geeft je nog meer inhoud bij deze film die toch al zeer gedetailleerd is. Natuurlijk wordt Tolkiens leven enorm geromantiseerd. Want uiteindelijk is liefde het hoofdbestanddeel van Tolkien: de liefde voor een vrouw, voor vrienden en de natuur. Die liefde voel je in de boeken van Tolkien en zie je in het gezicht van de foto’s van de meester. De Tolkien biopic is wat dat betreft erg geloofwaardig.

The Fellowship of the ball

Tolkien op blu-ray: extra’s voor je verzameling

Tolkien blu-ray packshotDe overige extra’s op de Tolkien blu-ray zijn een galerij met foto’s van achter de schermen en een ‘first look’ mini-documentaire. Daarin vertellen Nicholas Hoult en Lily Collins je meer over hun werk aan de film. Dan zijn er nog een aantal weggelaten scènes die ook interessanter worden door het commentaar van Karukoski. De keuzes voor het weglaten van deze scènes zijn begrijpelijk, alhoewel sommige er best in hadden gemogen. Het was leuk geweest als je in de extra’s nog wat meer achtergrond over de boeken van Tolkien kon vinden, om het plaatje compleet te maken. Maar dat is een puntje wat eenvoudig op te lossen is als je deze biopic in je verzameling zet. Naast The Hobbit, The Lord of the Rings, The Silmarillion, de andere werken van Tolkien, de bestiariums, de koffietafelboeken met tekeningen uit Midden-Aarde en de films. Zo maakt Tolkien zelf deel uit van zijn high fantasywereld, wat passend is.

Tolkien is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: Tolkien
Regisseur: Dome Karukoski
Acteurs: Nicholas Hoult, Colm Meaney, Laura Donnelly, Lily Collins
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
Medium: blu-ray
Genre: biopic

Modern Myths service: koop Tolkien op Bol.com:

Blu-ray:
Tolkien blu-ray – € 19,99 op Bol.com
Tolkien blu-ray – € 14,49 op Zavvi.nl

Dvd:
Tolkien dvd – € 18,99 op Bol.com
Tolkien dvd – € 8,49 op Zavvi.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Tolkien in Wereld Oorlog 1

Colm Meaney

Tolkien schrijft

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.