Jurassic World: het bordspel spelers uitsnede
Bol AlgemeenBol Algemeen

Bordspelrecensie – Jurassic World: het bordspel – Samen een dinopark overleven

Als je net als wij meerdere Jurassic Park en Jurassic World films gezien hebt, dan weet je dat de uitspraak “nu is het ooh en aah, maar dan komt het rennen en schreeuwen” van Jeff Goldblum in The Lost World – Jurassic Park op waarheid berust. Ook in Jurassic World: het bordspel is dit het geval. Je begint met je vrienden aan de keukentafel een dinosauruspark te bouwen, maar onherroepelijk breken de prehistorische dieren uit en heb je het gevoel dat je je middenin de actie uit de films bevindt. Modern Myths speelde het spel, maar de dino’s wonnen. 

Fantasize Week Almanak 2018 - Week 23 Jurassic World: Het BordspelSpellenmaker Just Games heeft een flink aantal bordspellen in haar portfolio gebaseerd op televisie- en filmlicenties. Zo zijn er titels als Expeditie Robinson, Le Tour de France, Penoza, Buurman & Buurman, De Mol en meer. Met Jurassic World: het bordspel begeef je je middenin de verhaallijn van de bekende films van Steven Spielbergs filmstudio Amblin Entertainment en de boeken van auteur Michael Crichton. Samen met je medespelers treed je in de voetsporen van de oprichter van Jurassic Park – John Hammond (in de eerste film gespeeld door Richard Attenborough) – en begin je een pretpark vol dinosaurussen. Maar uiteraard werk je met gigantische, levende wezens, waaronder felle carnivoren, en voorzie je vooraf niet welke gevaren er allemaal op je pad komen. In een race tegen het noodlot moet je voldoende dino’s in je park hebben om een bepaalde entertainmentwaarde te verdienen, waarmee je het spel kunt winnen. Het probleem is echter dat de ‘danger clock’ meedogenloos verder tikt…


Muziek: Jungle Drop van Jesse Spillane, Free Music Archive.org. Gebruik van de beelden uit Jurassic Park: Fallen Kingdom met dank aan Universal Pictures Nederland. Copyright © 2018 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Aan de slag op Isla Nublar

 Jurassic World: het bordspel ziet er prachtig uit. Je krijgt een stijlvol zwart speelbord met een weergave van ‘Isla Nublar’, het eiland waar de Jurassic-films zich afspelen. Met felle kleuren wordt aangegeven waar de spelgebieden zich bevinden en bovenaan het bord staan de ‘danger meter’ en de ‘entertainment meter’.

Daarnaast zijn er twee miniborden, ‘mainstreet’ en het ‘research lab / ‘fossil dig site’. Op deze borden liggen de ‘danger-’, ‘mission-’, ‘building-’ en ‘upgrade’-kaarten en plaats je de dinosaurusfiches voor je ze in je park kunt leggen. Deze dinofiches zijn onderverdeeld in carnivoren en herbivoren, die op hun beurt verdeeld zijn in bronzen, zilveren en gouden dino’s (klein, middel en grote griezels). Je kunt je entertainmentmeter pas op laten lopen als de dino’s zich in je park bevinden, waarbij je van elke categorie beesten iets op het spelbord moet plaatsen, wil je meer punten kunnen scoren. Naast geluk komt hier vooral ook tactiek bij kijken.

Jurassic World: het bordspel speelbord

Een rol die bij je past

Je neemt als speler namelijk eerst een rol aan. Je kunt bijvoorbeeld ‘park ranger’, ‘researcher’ of ‘mascot’ worden. Elk van die personages beschikt over de vaardigheden ‘research, building, entertainment, protection’ en ‘finance’. De een is echter beter in een vaardigheid dan de ander, wat weergegeven wordt met het aantal dobbelstenen dat je mag gooien. Zo mag de ‘park ranger’ drie dobbelstenen gebruiken bij de vaardigheid ‘protection’, terwijl hij of zij er maar eentje mag gooien bij de vaardigheid ‘entertainment’. Als ‘mascot’ is dat juist precies andersom.

Die vaardigheden gebruik je om de verschillende handelingen in het spel goed uit te voeren. Wil je fossielen opgraven, dan moet je het juiste aantal ogen gooien met je vaardigheid ‘finance’. Acht of hoger is een bronzen dinofossiel, twaalf of hoger een zilveren en vijftien of hoger een gouden. Vervolgens moet je die fossielen met je ‘research’ vaardigheid tot levende dino’s ontwikkelen, waarbij je voor een bronzen dino vijf of hoger moet gooien, voor een zilveren tien of hoger en voor een gouden vijftien of hoger. Tot slot gebruik je je ‘protection’ vaardigheid om de dino’s in het park op te sluiten en ze te vangen mochten ze ontsnappen. Voor een bronzen ‘Baby Raptor’ gooi je zes of hoger, voor een gouden ‘Tyrannosaurus Rex’ heb je twaalf of meer ogen nodig. Zoals je ziet is Jurassic World: het bordspel dus een mix van strategie en geluk.

Jurassic World: het bordspel vaardigheden

Het gevaar loert in Jurassic World: het bordspel

Geluk moet je zeker hebben, want na elke speelronde verschuift de zogeheten ‘danger clock’ een positie. De speler met de ‘Hammond’-marker moet de vaardigheid die de klok aangeeft benutten om zeven of hoger te gooien (bij twee spelers), acht of hoger (bij drie tot vier spelers) en negen of hoger (bij vijf tot zes spelers). Mislukt dit, dan trek je een ‘danger’ kaart. Deze bestaan uit ‘instant dangers’, welke je onmiddellijk uitvoert en ‘permanent dangers’, die blijven liggen tot iemand voldoende ogen gooit met zijn of haar ‘protection skill’ om het gevaar te neutraliseren. Na vijf rondes verschuift de ‘danger meter’ hoe dan ook en moet je een ‘danger’ kaart trekken.

De gevaren zijn uiteenlopend; zo is er een vulkanische uitbarsting, kunnen alle carnivoren uitbreken, lopen je attracties de dinosaurusgriep op of krijg je te maken met een economische crisis. Het overgrote deel van de gevaren zorgt ervoor dat je ‘danger meter’ ineens bijzonder snel op gaat lopen. Dat moet je te allen tijde zien te voorkomen, want staat de ‘danger meter’ op twintig, dan is het spel uit.

Een mix van dinosaurussen

Dezelfde al eerder genoemde vaardigheden van je personage gebruik je echter ook om ‘upgrades’ en ‘gebouwen’ te ontwikkelen waarmee je bonussen krijgt op je vaardigheden – tel meer ogen bij je worp op of gooi opnieuw met een dobbelsteen – en je entertainment waarde sneller omhoog gaat. Voor het spel begint, kies je een missie: ‘easy, medium’ of ‘hard’, welke aangeeft wat je moet doen om het spel te winnen. In de ‘easy’ missie moet je bijvoorbeeld één grote carnivoor in je park hebben lopen, samen met twee kleine carnivoren, drie kleine herbivoren en één grote herbivoor. Dit kan weer makkelijker of moeilijker zijn, want een grote Apatosaurus bijvoorbeeld valt in de gouden categorie, maar een grote goedige Stegosaurus is gewoon brons. Daarnaast moet je entertainment waarde in de ‘easy’ missie veertien of hoger zijn. Wij hebben dat in onze speelsessie niet gered.

Jurassic World: het bordspel dino's

Leren door te doen

De eerste keer dat je speelt moet je uiteraard wennen aan het spelsysteem en de rol die je als personage vervult. Na de eerste keer heb je echter meteen door waar je zwakke plekken zaten in de speelrondes en zul je een tweede keer snel verder komen. Maar dan nog hangt je kans op slagen af van het gooien van de dobbelstenen. Zelfs met een flinke bonus op je vaardigheden kan het nog gebeuren dat je niet hoog genoeg gooit om je dino’s uit het ‘research lab’ te laten komen. Terwijl dat in elke ‘danger’ ronde betekent dat je het ene na het andere gevaar moet trotseren.

In onze speelsessie kwam de ‘danger meter’ al snel over de helft, terwijl ons park nauwelijks entertainmentwaarde had. Het kleine aantal dino’s dat we hadden bleef uitbreken, terwijl de grotere dino’s niet op het bord kwamen en de entertainment meter dus niet verder kwam dan positie negen, waar je over een zilveren dino moet beschikken om verder te mogen.

Jurassic World: het bordspel – ruuuuuuuuuun!

Jurassic World: het bordspel doosDe lol was er niet minder om. We kennen de films allemaal en daardoor komt het spel echt tot leven. Zo trokken we de ‘volcanic eruption danger’ kaart en iedereen riep tegelijkertijd: “ruuuuuuuuuun!” Na afloop hadden we meteen zin om het spel nog eens te spelen.

Als je dan al een minpuntje wilt horen over Jurassic World: het bordspel, dan zou het zijn dat er geen dinofiguren in de doos zitten. Aan de andere kant zou de prijs van het spel dan bijzonder oplopen en met een paar euro heb je in elke speelgoedwinkel al een zak plastic dino’s om zelf het speelbord mee vol te zetten.

De vraag is of je na een aantal keren het spel gespeeld te hebben de beste tactiek om het spel te winnen door hebt en het succesvol afronden van de spelrondes enkel nog van de geluksfactor afhangt. Maar ook dat heb je in eigen hand, want je kunt natuurlijk voor moeilijkere missies gaan en daarbij steeds een ander personage kiezen. Jurassic World: het bordspel is goed voor uren coöperatief spelplezier en we hebben vernomen dat het spel genomineerd is voor Speelgoed van het Jaar 2018. Wat ons betreft helemaal terecht. Zelfs nadat we in onze eerste speelsessie genadeloos zijn afgemaakt door een horde losgebroken baby Triceratopsen.

Voordelen: Coöperatief spel / geluksfactor / spanning
Nadelen: dinokaarten in plaats van figuurtjes

Titel: Jurassic World: het bordspel
Uitgever: Just Games
Leeftijd: 12+
Aantal spelers: 2 – 6
Adviesprijs: € 39,99
Modern Myths service: Koop Jurassic World: het bordspel op Bol.com

Meer Modern Myths-recensies vind je hier

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Jurassic World: het bordspel spelers

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

2 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Wij lopen in het spel tegen het feit aan dat de building slots vol zitten.
    En ze dus voor mosasaurus de kaart niet hebben kunnen bemachtigen om die neer te leggen. Dit betekend dat deze dus in ons huidige spel niet kan worden neergelegd.
    Is het dus puur geluk hebben in welke volgorde je de building kaarten krijgt?
    Of kan je een building kaart over bouwen?

    Ik vind de regels vrij simpel is het dan ook zo simpel is de vraag, staat het er niet in is het dan een nee?

    • Dank voor je vraag Joyce!

      In het Jurassic World bordspel is geluk inderdaad een grote factor. Wij hebben het bijvoorbeeld nog niet meegemaakt dat alle slots vol zaten, omdat we niet alle gebouwen konden financieren. We hebben wel regelmatig meegemaakt dat onze tactische keuzes niet tot de overwinning geleid hebben. Je zou in dit geval dus zelf een keuze kunnen maken: is je park volbouwen met gebouwen waarna de ruimte op is een tactische keuze die ertoe geleid heeft dat je niet verder kunt? Of besluit je dat je een building ‘sloopt’ om een nieuwe te bouwen, omdat je park zo succesvol is dat dit kan?

      De regels bieden hier inderdaad geen hulp bij. In dat geval moet je zelf als spelersgroep besluiten hoe je het aanpakt.