Monsters & Mislukte Superhelden recensie - Modern Myths

Monsters & Mislukte Superhelden recensie – Een gruwelijk goed begin van een serie

Voor Modern Myths lezen we vooral volwassen- en young adult-fictie. Maar af en toe komt er een kinderboek voorbij dat goed de aandacht weet te trekken. Zo ook Monsters & Mislukte Superhelden van auteur Bart de Wolf. Anouk kreeg bij binnenkomst van het boek al de waarschuwing dat het echt een gruwelijk verhaal zou zijn. Laten we er in haar Monsters & Mislukte Superhelden recensie achter komen of dit jeugdboek inderdaad niet voor tere zieltjes is.

Floris is een beetje een nerd. Hij wordt op school enorm gepest en hoort er ook niet echt bij. Al jaren droomt hij ervan om een superheld te worden. Maar nu wordt hij dertien, dus begint de tijd toch echt te dringen om superkrachten te ontwikkelen. Floris probeert van alles om aan zijn krachten te komen. Zo vindt hij tijdens speurtochten door vuilnisbelten de meest vreselijke dingen, waarvan hij denkt dat het helpt om superheld te worden.

Haroen is de beste vriend van Floris. Ook hij is een beetje een buitenbeentje. Dat komt juist vooral omdat hij bevriend is met Floris. Haroen probeert hem elke keer weer uit zijn hoofd te praten dat superhelden bestaan en dat je ook niet zomaar een superheld kan worden. Maar dat is tegen dovemansoren gezegd.

Een mislukte held

Op de school van Floris en Haroen zit ook een groepje pestkoppen. Onder leiding van Dave valt de groep pestkoppen, bestaande uit Vincent, Fedde en Owen, de twee vrienden aan wanneer zij weer op strooptocht zijn op de vuilnisbelt.

Floris ziet daarbij zijn kans schoon om Haroen eindelijk te bewijzen dat hij echt enigszins sluimerende superkrachten bezit. Maar zijn reddingsactie loopt op niks uit en ternauwernood ontsnappen ze aan de pestkoppen.

Monsters & Mislukte Superhelden recensie – Het voorval

Maar dan spoelen er op het strand van Westerkerke lichamen en lichaamsdelen aan. Het gerucht gaat dat deze lichamen van jongens zijn die op het grote meer schipbreuk hebben geleden. Schipbreuk veroorzaakt door het lokale legendarische monster de Brimskölle. Wie zijn deze jongens en wat is er nou daadwerkelijk gebeurd?

Gruwelijk geschreven

Auteur Bart de Wolf waarschuwt ons al dat het boek niet zomaar een kinderboek is. Het zou een gruwelijk boek zijn. En dat klopt ook zeker. Het pestgedrag dat hij omschrijft is behoorlijk heftig. Het is niet alleen een beetje rare namen naar elkaar roepen en elkaar beledigen. Nee, het is echt pesten met getrokken wapens en elkaar proberen te verwonden.

Ook het hele voorval op het meer wordt omschreven op een manier dat niet zou misstaan in de meeste 18+ horrorfilms. Wat Bart heel goed doet, is de snelheid die hij in zijn verhaal houdt. Je hebt wat tijdsprongen naar gebeurtenissen voor het voorval en dingen die na het voorval gepubliceerd worden. De hoofdstukken zijn ook kort en het taalgebruik gemakkelijk, waardoor het voor jonge kinderen goed te lezen is.

Niet voor tere zieltjes

Door alle gruwelijkheden die er in Monsters & Mislukte Superhelden omschreven worden is dit boek niet geschikt voor de wat meer tere zieltjes. Maar als we heel eerlijk zijn, krijgt de jeugd van tegenwoordig in hun videogames vaak ook gruwelijke dingen te zien. Het boek staat aangeschreven voor kinderen vanaf tien jaar.

Maar de ene tienjarige is de andere natuurlijk niet. Dus als je weet dat je een gevoelig kind hebt, zou ik dit boek nog even achterwege laten. Het is een verhaal dat echte nachtmerries kan opleveren. Zelf zou ik het mijn zoontje pas laten lezen als hij richting de brugklas gaat, dus vanaf een jaartje of 12.

Monsters & Mislukte Superhelden recensie – Bart, bedankt voor de nachtmerries!

Bart de Wolf heeft geen woord gelogen toen hij zei dat dit een gruwelijk verhaal is, ook al is het maar een kinderboek. Sommige stukken zijn zo heftig omschreven dat ik er horrorbeelden bij zag die ik liever niet teveel zie. Maar het is wel een ijzersterk begin van deze boekenserie. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe hij dit gaat voortzetten.

Monsters & Mislukte Superhelden is misschien maar een kinderboek, maar voor volwassenen is het ook een zeer vermakelijk verhaal. Dus koop dit boek voor je kind, maar lees het zelf ook meteen. Het is absoluut de moeite waard!

Monsters & Mislukte Superhelden is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Monsters & Mislukte Superhelden
Auteur: Bart de Wolf
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 978-94-645-1046-1

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2023 Modern Myths

Bart de Wolf banner - Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.