De Silmarillion recensie – Modern Myths

De Silmarillion recensie – Prachtige nieuwe uitvoering van Tolkiens mythologie

Naast zijn wereldberoemde boeken De Hobbit en In de ban van de ring, schreef J.R.R. Tolkien uitvoerige mythologische verhalen over Midden-Aarde. Deze zijn gebundeld in De Silmarillion, een boek dat opnieuw in de belangstelling staat door de fantasy-serie The Rings of Power op Prime Video. Uitgeverij Boekerij gaf onlangs de 29e druk van dit bijzondere werk uit en André ging erin terug naar het ontstaan van Arda, de Valar en de Maiar. Lees in zijn De Silmarillion recensie waarom deze editie in geen enkele boekenkast mag ontbreken! 

Lees ook Jeroens The Rings of Power recensie.

De verzameling mythische verhalen die het boek De Silmarillion vormen zijn het levenswerk van de Engelse schrijver J.R.R. Tolkien. Het werd in 1977 – vier jaar na zijn dood – uitgegeven door zijn zoon Christopher. De titel De Silmarillion slaat op de juwelen uit het omvangrijkste verhaal in het boek, dat eigenlijk meer een verzameling van vertellingen is.

Het verhaalt de creatie van Arda (de fictieve wereld van Tolkien) door de oppergod Eru Ilúvatar, die ook de goddelijke Valar en de Maiar-geesten schept. Maar het gaat ook over het kwaad: de corruptie van Melkor, de mentor van Sauron.

Dé bron van de Eerste en Tweede Era

De Silmarillion is de grootste bron van informatie over de Eerste en Tweede Era op Midden-Aarde en het is daarmee geen makkelijk boek. Het is vooral interessant voor liefhebbers van De Hobbit en In de Ban van de Ring, de boeken over de belangrijkste gebeurtenissen van de Derde Era. Vooral als je niet genoeg kan krijgen van die wereld en zijn verhalen en er nog veel meer over wil weten.

Het boek is natuurlijk niet alleen maar stambomen en kaarten. Tolkien neemt je mee naar zijn wereld vanaf de schepping tot aan het einde van de Derde Era. Soms met sprongen van duizenden jaren, waarna er even wordt stilgestaan bij vluchtige momenten in de tijd. De gebeurtenissen zijn soms romantisch en soms tragisch. Wel blijkt telkens weer dat, zelfs in de nietigheid van de millennia, vluchtige momenten grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van hele volkeren. Die aandacht voor detail in zulke tijdsperiodes is meesterlijk gedaan.

De Silmarillion recensie – De negenentwintigste druk

Ondertussen is De Silmarillion toe aan de 29e druk door uitgeverij Boekerij. Deze editie is een prachtige gebonden versie met een blauwgroene omslag waarop Tolkiens schilderij van Taniquetil, de heilige berg, prijkt. Onder de omslag zien we de sterren en de handtekening van de schrijver in goud gedrukt.

Een overzichtelijke inhoud verdeelt de verhalen in hoofdstukken, gevolgd door een voorwoord van Christopher Tolkien. Na een kaart van Beleriand begint het boek. Naast de verhalen zijn ook stambomen, namenlijsten en een legenda over de uitspraak ervan onderdeel van het boek. Met een gouden leeslint vergeet je nooit meer waar je gebleven bent.

The Rings of Power: Gedistilleerd uit de appendix

Na het lezen van De Silmarillion zal het je echter wel pijnlijk duidelijk worden dat het schrijversdepartement van The Rings of Power op Prime Video er aardig naast heeft gezeten als je de serie vergelijkt met het bronmateriaal in dit boek. Natuurlijk is het altijd erg lastig, al dan niet onmogelijk, om de twee mediums eerlijk met elkaar te vergelijken, maar hier is het goed te zien.

Ter verdediging, Amazon heeft enkel de rechten van de appendix van The Lord of the Rings en The Hobbit, een soort samenvattingen van de verhalen die in De Silmarillion uitgebreider worden behandeld. Door dit copyright mogen in The Rings of Power gebeurtenissen uit De Silmarillion niet rechtstreeks worden gebruikt, maar ook niet tegengesproken. Ga er maar aanstaan.

De Silmarillion recensie – Must-have voor alle Tolkien-fans

Ben je liefhebber van de The Lord of the Rings en The Hobbit-films van Peter Jackson en daardoor geïnteresseerd geraakt in het werk van Tolkien, dan is deze nieuwe uitgave van De Silmarillion een boek dat je eigenlijk in je kast moet hebben staan. En dan vooral als je door The Rings of Power nog meer wilt weten over de mythologie van Midden-Aarde, zoals Tolkien dat zelf voor zich zag.

Maar ook als fan van de boeken van de Engelse auteur; als je al zijn werken al hebt, is deze editie de moeite waard. Het is een prachtige uitgave, die eer doet aan de wereld van Tolkien!

The Silmarillion is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: The Silmarillion
Auteur: J.R.R. Tolkien
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-9682-1

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2023 Modern Myths

De Silmarillen - 29e druk

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.