Mystical Fantasy Fair 2017 1

MYSTICAL FANTASY FAIR 2017 –  Modern Myths sfeerverslag

Eeuwenoude tradities en mystiek blijken op de Mystical Fantasy Fair 2017 springlevend gehouden te worden. Van vrijdag 30 juni t/m zondag 2 juli vond het festival plaats in Heeswijk Dinther en Modern Myths kreeg een uitnodiging om de sfeer te komen proeven. We liepen tussen druïden, draken en Steampunk-liefhebbers. Een sfeerverslag.

De dag van ons bezoek aan de Mystical Fantasy Fair 2017 was regenachtig, maar dat mocht de gezelligheid niet drukken. Al gauw kregen we een warm gevoel van de positieve mensen en de saamhorigheid die ze uitstraalden. Lekker eten, kampvuurtjes en muziek deden je meteen in feeststemming komen. Niets hoeft op het festival, maar er is genoeg te doen.

Mystical Fantasy Fair 2

Mystical Fantasy Fair 2017 geschiedenis

De Mystical Fantasy Fair is georganiseerd door onder andere Marianne van Triskal. Op de fair vind je een combinatie van Keltische, Middeleeuwse, Sjamanistische en Fantasy activiteiten. Zo is er een Midzomernachtviering, een zweethut ceremonie en een Middeleeuws kamp. Iedereen kan en mag zichzelf zijn, dus krijg je een bonte mengeling van ridders, tovenaars, elfen, draken, indianen en meer. Ze zingen samen, ze spelen samen en ze genieten samen. De eerste fair dateert van acht jaar geleden en is eerst twee jaar in Duitsland gehouden. Inmiddels is het festival drie keer in Heeswijk Dinther georganiseerd. Dit jaar besloeg het feest drie velden, waarmee de Mystical Fantasy Fair wat kleinschaliger is dan bijvoorbeeld Castlefest of Elfia, waar je ook paardrijwedstrijden en LARPers aantreft. Maar de kleinschaligheid draagt bij aan de gemoedelijke sfeer, wat prettig is.

Mystical Fantasy Fair 8

Zweethut en dwergooruilen

Tijdens ons eerste rondje over de velden komen we Philip ‘Aswind’ van der Zee tegen. Philip maakt deel uit van het verteltheater Donderelf en begeleidt de Zweethut ceremonie van de dag. De ceremonie komt voort uit de Lakota traditie, maar Philip introduceert ook Keltische en Germaanse elementen, als de inspiratie tot hem komt. Vol passie vertelt Philip over zijn werk, waarin je herkent dat hij ook als verhalenverteller geoefend is.

Mystical Fantasy Fair 4

Verderop zien we een indrukwekkende verzameling roofvogels, waaronder kerkuilen, een oehoe en een Aziatische dwergooruil. Ze zijn van Yuki Onna, die de shows op de Mystical Fantasy Fair 2017 verzorgen. We spreken Wouter, aspirant-valkenier, die ons met een jonge – maar zeker al imposante – vrouwtjesvalk op de arm te woord staat. Wouter is dagelijks met zijn vogels bezig en vertelt dat een valkenier vooral geduld moet hebben omdat de vogels behoorlijk eigenzinnig kunnen zijn. Op de fair is dat ook te zien, want verschillende vogels zien er uit of ze niet kunnen wachten om op pad te gaan.

Mystical Fantasy Fair 3Mystical Fantasy Fair 9

Doedelzakken en didgeridoos

Verderop horen we de muziekgroep Twibv Ierse muziek spelen en een zelf geschreven nummer in het Latijn ten gehore brengen. Daarna worden twee doedelzakspelers begeleid door een dreunende drum. Later zien we een indrukwekkend instrument staan, welke we eerst voor een grote hoorn hielden. Het blijkt een didgeridoo te zijn, gemaakt van een van de takken van de Anne Frank-boom. We spreken Arianne Oostra, die het instrument bespeelt en ons de oorsprong van het instrument vertelt. Lees er in het Anne Frank Didgeridoo artikel meer over. De muziek die we gedurende de dag horen versterkt de sfeer van het festival en is ook gewoon heel leuk om naar te kijken en te luisteren.

Mystical Fantasy Fair 5Mystical Fantasy Fair 10

Weelderige workshops

Hoewel de dag wat langzaam op gang komt door het druilerige weer, zijn er al verschillende workshops gaande en worden de ovens van de diverse eettentjes flink opgestookt. Je kunt op de Mystical Fantasy Fair 2017 bloemenkransen leren maken, samen mediteren en vuurspuwen. De smederij geeft demo’s en er zijn verschillende verteltheaters. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen; niet alleen is alles om hen heen natuurlijk geweldig om te zien, maar er wordt ook geschminkt en er loopt iemand met een raaf op zijn arm. Bij een tafeltje zien we hoe goochelaar Marcello drie kleine kinderen verbaasd doet staan met een spelletje ‘balletje-balletje’. Steeds weer verdwijnen de balletjes en duiken onder een bakje op waar je ze niet verwacht. Het is een eeuwenoud straattoneel.

Mystical Fantasy Fair 6

Er loopt een bebaarde man met outback hoed voorbij, met in zijn hand een heerlijk geurend bakje. Verschillende kruiden, wierook en stenen verspreiden de geur en dragen bij aan het compleet maken van de middag. Muziek, dans, geur, gelach en kostuums maken het festival tot een prima plek om je te vermaken. Wat Modern Myths betreft mag de Mystical Fantasy Fair volgend jaar weer worden georganiseerd.

Mystical Fantasy Fair 7

Bekijk het videoverslag op onze Facebook-pagina:

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken
  • Films en seriesFilms en series