Anne Frank didgeridoo 1

ANNE FRANK DIDGERIDOO –  Een bijzondere stem op de Mystical Fantasy Fair

De oorlog herdenken kan op allerlei manieren. Op de Mystical Fantasy Fair 2017 in Heeswijk Dinther was daar een opzienbarend voorbeeld van te zien. Voor de tent van muzikant Arianne Oostra stond de prachtige Anne Frank didgeridoo, gemaakt van een tak van de kastanje uit de tuin van het Achterhuis, waar Anne Frank ondergedoken zat. De Anne Frankboom spreekt.

Op 23 augustus 2010 waaide in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam de Anne Frankboom om. De kastanje waar de ondergedoken Anne Frank in haar beroemde dagboek over schreef, was al jaren ziek en bleek niet meer bestand tegen harde windstoten. Een tak van deze bijzondere boom is zorgvuldig bewaard en werd in 2016 door Richard Oostra bewerkt tot een eveneens bijzonder muziekinstrument: de Anne Frank didgeridoo.

Anne Frank didgeridoo 2

Anne Frank didgeridoo: tolerantie en respect

Het kostte Richard twee maanden om de 18 kilo zware tak uit te hollen en te bewerken naar een slank instrument van 175 cm en 2,6 kilo. Het mooie, 170 jaar oude, blanke kastanjehout gaat over in een dieprode kleur, dat lijnen vormt in de zwarte mond van de didgeridoo. Het zwart staat symbool voor de verschrikkingen van de oorlog, waarbij de lijnen de deportatie spoorlijnen naar de concentratiekampen voorstellen. De rode kleur spreekt daarbij boekdelen. Het blanke hout staat echter voor tolerantie en respect, waar we heden ten dage ook nog voldoende aan herinnerd mogen worden. De klank van de Anne Frank didgeridoo is diep en resonerend. Het geeft het stukje cultureel erfgoed een eigen, indringende stem.

Anne Frank didgeridoo 4

Een stem die iedereen moet horen

Muzikant Arianne Oostra speelt exclusief op de Anne Frank Didgeridoo en bezoekt regelmatig herdenkingsdiensten en speciale gelegenheden die aansluiten bij de erfenis van Anne Frank. Het instrument wordt dan ook niet commercieel gebruikt, maar Arianne en Richard staan wel achter het idee dat iedereen die dat wil, de stem van de Anne Frankboom moet kunnen horen. Op de Mystical Fantasy Fair maakte de didgeridoo grote indruk. Daarmee blijft de herinnering aan Anne Frank, zoals gezegd, op een bijzondere manier levend.

Anne Frank didgeridoo 3

Anne Frank didgeridoo 1

Luister naar de Anne Frank didgeridoo op onze Facebook-pagina:

De Mystical Fantasy Fair vond plaats op vrijdag 30 juni t/m zondag 2 juli in Heeswijk Dinther. Het Modern Myths sfeerverslag kun je hier lezen.

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.