Onderuniversum recensie – Modern Myths
Doctor Strange 2 banner

Onderuniversum recensie – Spannende, dystopische young adult van Pen Stewart

Amsterdam, 2665 n. Chr. Julian O’Mallaghan en zijn vriendin Kim Katera zijn commandant binnen het Amsterdamse stadsleger. Na een ramp die de maan heeft vernietigd en de wereldas heeft laten kantelen, is Nederland uiteengevallen in verschillende stadstaten. Europa is grotendeels veranderd in een woestijn en in deze dystopische wereld is het moeilijk om te overleven. Dan gebeurt er nog een ramp. Lees onze Onderuniversum recensie! 

Wil je een exemplaar van Onderuniversum winnen? Doe dan mee met onze Onderuniversum winactie!

In de young adult sciencefiction Onderuniversum van Pen Stewart concurreren de stadstaten om voorzieningen als water en producten.

Als Julian en Kim op een missie zijn in de stad, is er een plotselinge ondergrondse uitbarsting. Het epicentrum daarvan is gelegen in de oude kerncentrale van Doel, in Antwerpen. Hierdoor ontstaat een nieuw transportnetwerk van doorgangen tussen Nederland en Vlaanderen. Er komen wezens uit de doorgangen die vreemder en gruwelijker zijn dan je je kan voorstellen en ze lijken het voorzien te hebben op Julian.

Als Kim gevangen wordt door deze wezens, gaat Julian op een queeste naar het onderuniversum om zijn vriendin te redden. Hier ontmoet hij personages met magische krachten uit oude legendes.

Leven na een wereldramp

Auteur Pen Stewart neemt ons mee in een post-apocalyptische wereld waar het overleven voor de meeste mensen zwaar is. Het concept doet me een beetje denken aan de “trilogie over de toekomst” van Thea Beckman over Thule, zoals Kinderen van Moeder Aarde. Na een aardkanteling worden ook daar de noordelijke landen goed bewoonbaar en Europa en Amerika juist onbewoonbaar.

Het verschil is dat Onderuniversum zich niet afspeelt in het paradijselijke Thule, maar in het Groot Badense Rijk.

Onderuniversum recensie – Europa bestaat niet meer

Nederland is verscheurd in enkele stadstaten (Rotterdam, Amsterdam, Breda etc.). En Vlaanderen komt er nog slechter vanaf. Enkelen profiteren van de situatie – zoals de Distortianen – die met hun geavanceerde techniek zelfs AI dieren (“aniborg”) kunnen maken met een menselijk karakter. Waar de Distortianen precies vandaan komen, weet ik niet precies, maar ze hebben een donkere huidskleur. Ook experimenteren zij met mensen, waar ook Julian en Kim slachtoffer van zijn geworden in het verleden.

Het onderuniversum is daarentegen heel anders: verwrongen en sterk wisselend in omgeving. Het is eindeloos en vol met magie, legendes en oude folklore.

Verhaallijn die soms wat lastig te volgen is

Het verhaal begint in een sneltreinvaart. Je krijgt geen introductie in deze wereld, maar bevindt je gelijk in de beving die centraal staat. Dit is prima, maar het was even lastig om mijn draai te vinden in dit boek. Na het vlotte en spannende begin zakt het geheel wat in. Soms had er wel wat meer actie in gemogen.

Zo had ik verwacht dat er wel wat meer spanning rond de aniborg Stephanie in het boek zou voorkomen. De personages worden ook niet heel diep uitgewerkt en dat vind ik jammer. Want er komen zeker enkele interessante personages in voor.

Verdwalen in het onderuniversum

Het is ook lastig om je van de onderwereld een goed beeld te vormen, hoewel het wel uitgebreid beschreven wordt. Ik raakte een beetje verdwaald in alle nieuwe termen, tijdbelevingen etc. Een voorbeeld is de zin “Het vallen door de tijdsgewrichten was eindelijk tot stilstand gekomen, ergens, in een zeker wanneer.”

Maar misschien is het onderuniversum ook niet te begrijpen, maar moet het juist bestaan uit een zekere chaos, waaruit hij ook is gecreëerd.

Onderuniversum recensie – Deel twee in de maak!

Onderuniversum is een leuke aanrader voor young adult fans die een beetje zweven tussen scifi en magie. Over het algemeen is het boek vlot te lezen, maar er stonden wat woorden tussen waar ik mijn woordenboek bij moest pakken. Complimenten daarbij voor de vormgeving van de omslag: het roept gelijk de juiste sfeer op voor het verhaal. Ook de tekeningen die zich bevinden tussen de verschillende hoofdstukken brengen je in de juiste stemming.

Het einde van het boek beantwoord enkele vragen, maar je krijgt ook zeker een open einde dat genoeg nieuwe vragen oproept. Ik ben dan ook nu al benieuwd naar het aangekondigde tweede deel: De drie Einsteins. Dat is een intrigerende titel, zeker als je Onderuniversum hebt gelezen en weet op wie de titel slaat!

Onderuniversum is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Onderuniversum
Auteur: Pen Stewart
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 978-94-639-6794-5

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

Onderuniversum recensie – Modern Myths

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise