Onward - Tom Holland en Chris Pratt
Bol AlgemeenBol Algemeen

Onward – Een Pixar fantasy-familie om van te houden

Een Pixar-film staat synoniem voor kwaliteit. Niet enkel op het gebied van de animatie, maar vooral vanwege de verhalen. Ook in Onward is dit weer het geval. Waar je bij de eerste oogopslag een komische persiflage op het fantasy-genre en de wereld van Dungeons & Dragons denkt te kijken, word je eigenlijk meegenomen in een warme film over familie, broederliefde en je eigen weg in het leven vinden. En dat is een queeste die voor ieder van ons herkenbaar is. Voorwaarts dus met deze recensie! 

Pixar neemt je in Onward meteen mee naar een kleurrijke fantasy-wereld die gelijk vertrouwd aanvoelt. In een vlugge montage zie je eenhoorns, centaurs, zeemeerminnen, elfjes, goblins, satyrs, kabouters en tovenaars. Kortom, alle wezens die een liefhebber van (high) fantasy uit het blote hoofd kan opsommen. Maar als elektriciteit wordt uitgevonden en het gebruik daarvan veel simpeler blijkt dan de intensieve, inspannende concentratie nodig voor magie, verandert de wereld. Technologie krijgt de overhand op toverkracht en gaandeweg de jaren kiezen de fabelachtige inwoners van het rijk voor de comfort van het moderne leven. Het verhaal speelt zich dan ook af in een redelijk vergelijkbare wereld zoals wij die nu kennen, met druk verkeer, fastfood restaurants en 9-tot-5-baantjes, maar dan met fantasy-bewoners. En wilde eenhoorns die je vuilnisbak overhoop halen.

Onward - chillen met een zeemeermin

Komisch duo Tom Holland en Chris Pratt

Maak kennis met de schuchtere puber – en elf – Ian Lightfoot (met de stem van Tom Holland (Spider-Man: Far From Home, The Lost City of Z)). Samen met zijn grote broer Barley (Chris Pratt (Guardians of the Galaxy, Jurassic World: Fallen Kingdom)), moeder Laurel (Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld)) en hun huisdraakje woont hij in de buitenwijk van de grote stad New Mushroomton. Ian heeft door zijn verlegenheid moeite om vrienden te maken en mist zijn vader die voor zijn geboorte is overleden. Zijn broer Barley daarentegen is een branieschopper, een hardrocker met het hart op de juiste plaats. Op zijn zestiende verjaardag lukt het Ian niet om vrienden uit te nodigen voor zijn verjaardagsfeestje en de eenzaamheid slaat toe. Dan heeft zijn moeder een verrassing voor hem en zijn broer. Hun vader heeft een magische staf achtergelaten, waarmee je hem met de juiste spreuk voor één dag terug kunt toveren. Voor Ian de uitgelezen kans om zijn vader te ontmoeten en samen al de dingen te doen die hij in zijn leven gemist heeft: een balletje overgooien, samen lachen en soortgelijke vader-zoonmomenten.

Julia Louis-Dreyfus als Laurel Lightfoot

(Onder)broeken lol

Barley krijgt de toverstaf niet aan de praat, maar Ian blijkt wel over magie te beschikken. Helaas lukt de spreuk behorende bij de staf niet helemaal en worden de broers opgescheept met een halve vader. Enkel de onderkant tot en met zijn heupen komt tevoorschijn, wat de rest van de film voor bijzonder komische momenten zorgt. De jongens laten het er niet bij zitten en gaan op zoek naar een magisch Feniks-kristal om de rest van hun vader tevoorschijn te toveren. Gelukkig heeft Barley zich een groot deel van zijn leven toegelegd op het Dungeons and Dragons-achtige Quests of Yore. Het regelboek van dit rollenspel is gebaseerd op de magische samenleving van al die jaren geleden, wat ook voor een komische sfeer zorgt. Pixar neemt in Onward op goedmoedige wijze het fantasy-genre op de korrel. Zo moet je goed letten op alle grappige merken en namen in de achtergrond. Niet alles doet je hardop lachen, maar de frisdrank Mountain Doom (Mountain Dew) en de speelautomaat Gauntlet (een pantserhandschoen waarmee je zoals op de kermis cadeautjes moet opvissen) zijn natuurlijk wel raak. Van dit soort scherpe grappen had er nog wel meer in de film gemogen. Enkel de politiecentaur Colt Bronco (Mel Rodriguez (Little Miss Sunshine)) haalt je, ondanks zijn hilarische bijrol, even uit de sfeer. Zijn Let’s Get It On ringtone past bij zijn personage, maar Marvin Gaye is een rechtstreekse, niet aangepaste, verwijzing naar onze wereld. Is dat liedje zo universeel dat het in andere werelden ook bestaat?

Onward - onderbroeken lol

Onward: Epische queeste met een twist

Ben je zelf Dungeons & Dragons-speler, dan zal je in deze animatiefilm zeker aan je trekken komen. De queeste van de broers om hun vader binnen 24 uur compleet te maken, wordt namelijk op klassieke wijze ingestoken. Begin in een mysterieuze taveerne, vraag om een schatkaart en trotseer de monsters en gevaren. Maar zoals je weet is de klassieke fantasy-setting in Onward verleden tijd. En dus krijgen de broers te maken met een lege benzinetank, een motorbende van feetjes en andere leuke ongemakken die we hier niet gaan spoilen. Let wel even op de twee klassieke D&D-monsters. Toch is de queeste episch, niet in de laatste plaats door de objecten die uit de oudheid bewaard zijn gebleven in de verder nog steeds magisch aanvoelende fantasy-wereld waarin Ian en Barley op roadtrip gaan. Pixar heeft de moderne wereld in de klassieke fantasy-setting bijzonder goed weten te combineren. Je krijgt zelfs nog een emotioneel Western-momentje voorgeschoteld. De animatiestudio krijgt het wederom voor elkaar je mee te laten leven met alle personages, in welke vorm dan ook.

Onward - roadtrip met Ian en Barley

De magie van het lichtknopje

Lukt het je om even uit het meeslepende verhaal te stappen en te kijken naar het detail in de animatie, dan zal je versteld staan van de kwaliteit die alsmaar hoger lijkt te worden. Vooral de haast tastbare wollen trui van Laurel en de prachtige vergezichten in het landschap zijn adembenemend. Onward is zeer de moeite waard om voor de animatie nog eens te bekijken. De eerste keer zal je namelijk vooral meegesleept worden door het verhaal. Het einde van de film had wat mij betreft nog wat zoetsappiger mogen zijn, maar je komt met een warm gevoel de bioscoop uit. Sta dan even stil bij de magie in onze eigen, echte wereld. Want als Onward je iets leert, is dat magie eigenlijk volop om ons heen aanwezig is. Zelfs in iets simpels als een lichtknopje, zoals destijds Catweazle ons ook al liet zien.

Onward - Octavia Spencer als Manticore

Onward: geen vervolg nodig

Onward is wederom een Pixar-film waar iedereen, ongeacht je leeftijd, van kan genieten. De onderliggende boodschap is universeel en de humor is voor elke kijker herkenbaar. Als fantasy- en D&D-liefhebber zal je extra genieten van de knipogen naar het genre. Verwondering voert de boventoon en er wordt gedurende de hele film op je emoties ingespeeld, in positieve zin. Het verhaal wordt compleet verteld, wat een vervolg niet per se nodig maakt. Natuurlijk zou het leuk zijn om met een Onward 2 opnieuw naar deze wereld terug te keren, maar dat hoeft niet. Deze film kun je gerust keer op keer opnieuw kijken, dus als het fantasy-sprookje hiermee uit is, is dat prima. Met dit magische bioscoopmoment kunnen we voorlopig voorwaarts.

Onward draait vanaf 4 maart in de bioscoop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

Bekijk hier de trailer van Onward:

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

It's a kind of magic

Een vader zoon moment

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.