Guardians of the Galaxy Vol. 2
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Guardians of the Galaxy Vol. 2 – met je hoofd in de nebulae

Nadat het bioscooppubliek via Iron Man, Captain America, Thor en de Hulk in The Avengers kennis leerde maken met de superheldenwereld van Marvel, werden we in 2014 aan de hand van een groepje ongeregeld in Guardians of the Galaxy meegenomen in de uitgebreide intergalactische wereld van het Marvel Universum. Nu Guardians of the Galaxy Vol. 2 in de bioscopen draait, is het tijd om nog verder op ontdekkingsreis te gaan. Niet alleen naar alles wat er nog meer in het heelal te vinden is, maar ook naar hoe je zelf in het leven staat.

Door Jeroen Geelhoed

In Guardians of the Galaxy maakten we kennis met Peter Quill – oftewel Star-Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax the Destroyer (Dave Bautista), Rocket Raccoon (Bradley Cooper) en Groot (Vin Diesel). Stuk voor stuk eenzelvige individuen die gaandeweg de film vrienden worden en boven zichzelf uitstijgen om het universum te behoeden van het kwaad. Daarnaast maakten we in een sneltreinvaart kennis met buitenaardse rassen als de Kree en de Xandarians, maar ook met Thanos (een Eternal van Titan) en vingen we een glimp op van de legendes rond de ruimtegoden de Celestials. In Guardians of the Galaxy Vol. 2 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan en krijgen we inzicht in meer fantastische ruimtewerelden en -filosofieën. Met daarnaast een nuchtere blik op familiebanden om je met beide benen op de grond te houden.

Kosmische theorieën

Het Marvel Universum zit vol verhalen met elementen waar je uren over kunt filosoferen, zoals tijdreizen, parallelle dimensies, Limbo, wezens die de belichaming zijn van de tijd of het heelal, wezens uit een universum voor dat van ons, magie, een negatieve zone en veel meer. Het mag dan ook bijzonder heten dat regisseur James Gunn veel van die buitensporige ideeën in Guardians of the Galaxy Vol. 2 in beeld brengt, zonder dat je als kijker de draad kwijtraakt. Aan de ene kant komt dat door de humor, dat net als in deel een rijkelijk aanwezig is, zo niet nog meer aanwezig is. Terwijl je aan het lachen bent schieten werelden en klassieke kosmische wezens uit het Marvel Universum aan je voorbij.

Aan de andere kant blijven die grote, breinbrekende kosmische theorieën behapbaar, omdat de Guardians ze als familie het hoofd bieden. Je verdwaalt nergens in gedachten, omdat je tegelijkertijd emotioneel meeleeft met ofwel de vader/zoon-relatie, de vete tussen zussen of de aandoenlijke zorg van het team voor de schattige baby Groot. Bijna elke Guardian maakt in dit tweede deel een emotionele ontwikkeling door die je aan het hart gaat. Enkel Drax komt er ditmaal wat bekaaid van af. Hij is voornamelijk de komische noot en de krachtpatser. Wel krijgen we meer inzicht in wie Yondu en Nebula zijn, waardoor Guardians of the Galaxy 2 wat minder persoonlijk aanvoelt dat het eerste deel, waarin je de Guardians leerde kennen en ze zichzelf zag overwinnen om een hecht team te worden.

 

De Celestials

Star-Lord en zijn team komen, zoals gezegd, in dit tweede deel in aanraking met grotere spelers in het kosmische geheel. Het verhaal heeft raakvlakken met theorieën die ook bestaan in onze huidige maatschappij. Zijn er buitenaardse wezens op aarde geweest en hebben ze hun sporen achtergelaten? Zijn oude beschavingen als die van de Egyptenaren ermee in aanraking geweest? In het Marvel Universum zijn het de Celestials die, voor zover men weet, minstens vier keer in het bestaan van onze planeet ons een bezoek hebben gebracht. De eerste keer zo’n miljoen jaar geleden, om genetische experimenten uit te voeren op de toenmalige hoogste levensvorm, de prehistorische mens. Later keerden ze terug om de resultaten van hun experimenten te bekijken en te beoordelen. Guardians of the Guardians Vol. 2 is een mooi voorbeeld hoe elementen van deze verhalen begrijpelijk verteld kunnen worden en als ingang tot meer dienen, terwijl de oudgediende Marvel- fan deze mythologie prachtig tot leven ziet komen.

Guardians of the Galaxy Vol. 2: Open je geest

Maar heb je gewoon zin in een komisch actie/ruimte avontuur, dan kun je met Guardians of the Galaxy Vol. 2 ook gewoon lekker achterover leunen en genieten van het spektakel. Van begin tot eind zitten de Guardians tot over hun oren in de problemen, die ze al kibbelend en snauwend naar elkaar oplossen. De muziek is wederom geweldig, de humor top en de special effects briljant. De relatie tussen de personages is voor iedereen herkenbaar, terwijl je uitgedaagd wordt je geest te openen voor meer tussen hemel en aarde. Zo houdt Guardians of the Galaxy Vol. 2 je met beide benen op de grond en met je hoofd in de nebulae. Ga hem kijken!

Modern Myths service: Koop Guardians of the Galaxy Vol. 2 op Bol.com

© 2015-2020 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

 

Jeroen Geelhoed

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise