Pandemic: Reign of Cthulhu recensie - Modern Myths

Pandemic: Reign of Cthulhu: Verlies jezelf (of je verstand) – Modern Myths Spellenavond

Pandemic is een coöperatief bordspel waarbij de spelers samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. De tegenstander hierbij is het spel zelf. Je trekt ten strijde tegen de uitbraak van een dodelijke ziekte, waarmee dit spel ineens bijzonder actueel is. Het bordspel is uitgegroeid tot een ware serie met verschillende thema’s, waaronder eentje in het fantastische genre: Pandemic: Reign of Cthulhu. Als H.P. Lovecraft en bordspel liefhebber is deze versie een kolfje naar de hand van Silvia. Lees haar Pandemic: Reign of Cthulhu recensie!

Meer weten over de horror wereld van H.P. Lovecraft? Lees Silvias H.P. Lovecraft achtergrondartikel. Meer Lovecraftiaanse bordspellen? Lees Daniels Arkham Horror bordspelrecensie.

De insteek van de Pandemic bordspellenserie is nieuw en verrassend, tenminste, voor ondergetekende dan toch. Bij het originele Pandemic spel is het de bedoeling dat je de verspreiding van een dodelijke ziekte stopt. Hierbij is het van belang dat je als team van spelers samenwerkt om te winnen. Iedere ronde bestaat uit een aantal acties die iedere speler mag doen, waarbij de tijd steeds meer dringt. Rustig aan doen is er niet bij, want er zijn nogal wat acties die ervoor zorgen dat de spelers gezamenlijk onherroepelijk verliezen.

Populaire spin-offs

De populariteit van Pandemic heeft voor een aantal uitbreidingen gezorgd, met onder andere Iberia, On the Brink, The Cure (met weer eigen uitbreidingen als Experimental Meds), Fall of Rome en Reign of Cthulhu. Over die laatste gaan we het hebben. De prijs van deze variant ligt rond de zestig euro.

Pandemic Reign of Cthulhu recensie speloverzicht

Pandemic: Reign of Cthulhu recensie –
Terug naar de jaren 20

Het uitpakken van Pandemic: Reign of Cthulhu is een belevenis op zich. Het spel is gesitueerd in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het hele pakket spreekt direct tot de verbeelding. De speelkaarten zijn prachtig vormgegeven, zowel de voor- als de achterkant. De figuurtjes zijn gedetailleerd en op het speelbord is ook weinig aan te merken. Zoals het een Lovecraftiaans verhaal betaamt, ademt het spel een duistere sfeer uit. Voordat je je eigen verhaal gaat creëren is het echter zaak eerst goed de spelregels door te lezen. Reign of Cthulhu is geen Ganzenbord of Mens erger je niet, dus enig geduld is vereist.

Tsathoggua

Cthulhu staat op het punt te ontwaken!

Het spel laat je niet vrij om te bepalen wie het spel start (zie kader). Het is zelfs niet zo dat spelers hun eigen onderzoekerskaart mogen kiezen. Ook dit wordt door het spel bepaald. Waar het bij Reign of Cthulhu om draait, is het sluiten van portalen en het terugdringen van het aantal monsters dat daar uitkomt. Tijdens het sluiten van deze portalen moet je zorgen dat je niet krankzinnig wordt. En last but not least: zorg dat de god Cthulhu (een van de Grote Ouden) niet ontwaakt! Als dat laatste gebeurt, is het spel ten einde. Maar er zijn nog een aantal andere factoren die ervoor zorgen dat je collectief als spelersgroep faalt.

Portalen en monsters

Pandemic: Reign of Cthulhu – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Pandemic: Reign of Cthulhu: De speler die als laatste een horrorverhaal heeft gelezen wordt aangewezen als de eerste speler. Dit staat letterlijk zo in de regels, dus wie zijn wij dan om ons er niet aan te houden?

Een spel dat alle kanten op gaat

Het leuke van Pandemic: Reign of Cthulhu is dat het spel ten alle tijden alle kanten op kan gaan. De ene onderzoeker heeft andere kwaliteiten dan de andere; soms krijg je goede kaarten in je hand en soms ook niet. Als je moet dobbelen om je geestelijke gezondheid te behouden gaat dat de ene keer van een leien dakje en de andere keer ben je je verstand binnen de kortste keren kwijt. Het is ook nog mogelijk om de moeilijkheidsgraad van het spel op te krikken door een aantal kaarten weg te laten. Als je dit spel wat vaker speelt, is dat ook aan te raden.

Arkham detail

Pandemic: Reign of Cthulhu recensie –
Speel in je eigen Lovecraft-verhaal

Pandemic: Reign of Cthulhu packshot vrijstaandBen je een speler met inlevingsvermogen en een levendige fantasie? Dan waan je jezelf met Pandemic: Reign of Cthulhu binnen de kortste keren in je eigen Lovecraft-verhaal. Het spel is dan werkelijk spannend. Reign of Cthulhu is een must have voor de Lovecraft fans, mits je natuurlijk van bordspellen houdt. Het spel spreekt tot de verbeelding, is sfeervol vormgegeven, is variabel in meerdere opzichten en heeft uitgebreide regels waar je even in moet duiken. Is het die zestig euro waard? Wat mij betreft zeker wel!

Voordelen: prachtig gemaakt / echte Lovecraft stijl / grote variatie
Nadelen: uitgebreide regels / kans dat je je verstand verliest

Titel: Pandemic: Reign of Cthulhu
Ontwerper: Chuck D. Yager
Uitgever: Z-Man Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 14+
Duur: 40+ minuten
Genre: Horror

Modern Myths Shop

Pandemic: Reign of Cthulhu packshot vrijstaandKoop Pandemic: Reign of Cthulhu via Bol.com of Het Spelhuis:

Het Spelhuis – Pandemic: Reign of Cthulhu – € 54,99
Bol.com – Pandemic: Reign of Cthulhu – € 61,95

Bekijk hier de trailer van Pandemic: Reign of Cthulhu:

Pandemic: Reign of Cthulhu – Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Detailfoto’s Reign of Cthulhu: Silvia van Gimst

Pandemic Reign of Cthulhu packshot

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.