Pokémon Sword and Pokémon Shield - Gigantamax uitsnede
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Pokémon Sword and Pokémon Shield: Een compleet nieuwe wereld bij onze Engelse buren

Geloof het of niet, met Pokémon Sword and Pokémon Shield is het intussen alweer tijd voor de achtste generatie van Pokémon. Over deze monsterfranchise kan veel gezegd worden, maar dat het immens populair is, valt niet te ontkennen. 15 november stond lange tijd in onze agenda, want dan zouden de twee nieuwe games voor de Nintendo Switch verkrijgbaar zijn voor de grote menigte. Het was het wachten zeker waard.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Pokémon Shield logoWie denkt dat de Pokémon spellen niets nieuws meer te bieden hebben, moet een van de twee versies van Pokémon Sword and Pokémon Shield zeker een kans geven. Pokémon trekt een blik aan nieuwe opties open en zorgt daarbij voor prettige gameplay. Laten we de belangrijkste punten eens even bekijken. Ik speelde Pokémon Shield, maar de meeste punten in deze recensie tellen voor beide spellen.

De historie van Pokémon

De Pokémon spellenreeks begon in 1996 en kende toen ‘slechts’ honderdvijftig Pokémon in de spellen Red en Green (later buiten Japan uitgegeven als Red en Blue). Inmiddels tellen we 890 verschillende Pokémon, heeft de anime meer dan duizend afleveringen, is er een mangareeks met meer dan vijftig delen en meerdere spin-offs, zijn de films niet meer op twee handen te tellen, is er een populaire Trading Card Game (TCG) en zo kunnen we wel doorgaan met deze enorme franchise. Vrijwel iedereen is bekend met deze wezens, al is het maar door de nieuwsberichten van een paar zomers terug toen Pokémon Go verkrijgbaar werd op je mobiel. Ditmaal ga je in Pokémon Sword and Pokémon Shield naar een nieuw gebied: Galar, een regio gebaseerd op Engeland.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Op pad in Galar

Herkenbaar …

Alle Pokémon spellen hebben een bepaalde basis die gelijk is. Meestal komen er twee spellen uit die een beetje van elkaar verschillen. Sommige Pokémon zijn exclusief voor een bepaalde versie, waardoor je iemand anders in het spel moet zoeken om mee te ruilen (of tegenwoordig kan dat ook online). Je begint wanneer je als tienjarige je eerste Pokémon krijgt: in de types gras, water en vuur (in gevechten heeft het ene type de overhand op het andere en zijn ze juist minder effectief tegen weer het volgende). Daarna begint je avontuur en is het je doel om kampioen te worden. Ondertussen ontmoet je allerlei personages, kom je een organisatie tegen met – meestal – kwade bedoelingen en loop je altijd wel een mythische Pokémon tegen het lijf waarna je de regio moet redden.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Centiskorch

… en toch nieuw

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Water Gym Leader NessaTot zover de overeenkomsten, want Pokémon Sword and Pokémon Shield bieden genoeg nieuwe opties. Zo is de gedachte achter de gyms een stuk logischer gemaakt. Om kampioen van Galar te worden doe je mee aan een toernooi en moet je acht verschillende gym-uitdagingen overwinnen om uiteindelijk mee te mogen doen aan het kampioenschap. Een groot verschil is dat je dit keer niet de enige bent en dat je rivalen die ook meedoen met deze wedstrijd zomaar kunnen opduiken bij de grootste uitdaging: de Pokémon League. Dit wijkt af van de originele spellen waarbij je altijd tegen een viertal specialisten moet vechten (de Elite Four) om daarna de kampioen in te maken en zijn titel op te eisen. Het geheel voelt een stuk logischer en geeft ook een verklaring waarom die eerste gymleider Pokémon heeft van zo’n laag level.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Gengar

Gehalveerde Pokédex

Het motto van Pokémon is ‘Gotta catch ‘em all’. Dit is ooit ontstaan vanuit het brein van een insectenverzamelaar en daarom heeft Pokémon als belangrijkste doel het verzamelen van al die wezentjes. Toch is dat een onbegonnen karwei met die achthonderdnegentig exemplaren van tegenwoordig. In de nieuwe spellen is het dan ook niet mogelijk om meer dan vierhonderd Pokémon te vangen. Het is dus wel even wennen dat je favoriete Pokémon wellicht niet opduikt, maar het compleet maken van je Pokédex is zo wel gemakkelijker.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Wyndon

Engelse invloeden

Zoals aangegeven is de nieuwe regio Galar gebaseerd op Engeland en dat is goed terug te zien in de omgeving, de mythologie en de nieuwe Pokémon. Niet alleen hebben we nu een heus theekopje en een theepot als Pokémon, ook zijn er veel Pokémon gebaseerd op sprookjes, zoals het een land vol mythologie, folklore, fantasie en mysterie betaamt. Eenhoorns, imps, heksen en ridders; je ziet ze allemaal. Daarnaast is de regio zelf ook in de vorm van Engeland: een smal en lang eiland waarbij je jezelf naar boven werkt. De hoofdstad Wyndon (jaja) heeft een eigen klokkentoren en reuzenrad.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Polteageist

Dynamax en Gigantamax

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Darumaka GlowDaarnaast introduceren Pokémon Sword and Shield ook ‘The Wild Area’. In deze open wereld kun je samen met je vrienden rondlopen en het opnemen tegen gigantische Pokémon. Ook kun je veel verschillende Pokémon vangen in dit gebied. Zelf heb ik een lange tijd in dit gebied rondgedwaald voordat ik verder ging met het hoofdverhaal. Ook dat steekt deze keer goed in elkaar en, hoewel herhalend, is de post-game ook zeker de moeite waard. Een nieuw element in het spel zijn de Dynamax- en Gigantamax-Pokémon, een manier om je Pokémon nog sterker te maken. Ook hierbij hebben de makers er rekening mee gehouden dat je dit trucje niet overal kunt toepassen (zoals met mega-Pokémon en Z-moves in de vorige spellen wel kon). Het trucje blijft dan toch een beetje speciaal. De ‘hidden machines’ (waarvoor je Pokémon waardeloze aanvallen moesten leren) zijn, net als de laatste spellen, echt verdwenen en je hebt altijd toegang tot je Pokémonbox (opbergsysteem).

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Gigantamax

Pokémon Sword and Shield: Mis het niet

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Pokémon Shield packshotZijn er dan geen nadelen? Helaas wel. De connectiviteit om het samen tegen reuze-Pokémon op te nemen, werkt niet altijd soepel. Het is heel onhandig om door de Pokédex te manoeuvreren en bepaalde handige informatie (zoals het Pokédexnummer) niet terug te vinden als je jouw Pokémon wilt ordenen in je opbergsysteem. En het is een enorme tegenvaller dat niet alle Pokémon in het spel zitten. Voor wie niet zo dol is op sport, zullen Pokémon Sword and Shield soms ook wennen zijn. De vuur-Pokémon waarmee je kunt starten is gebaseerd op een voetballer en net als elke populaire sport, trek je als Pokémontrainer enorme mensenmassa’s naar het stadion. Hoewel ik dit wedstrijdelement fantastisch vond, had het iets minder ‘voetballig’ mogen zijn.

Alles bij elkaar voelen Pokémon Sword and Shield zeker als een aanwinst op de collectie. Alleen al voor het verhaal en de prachtige dorpen in deze regio zijn deze nieuwe spellen de moeite waard. De rest is extra. En vergeet niet: Vang ze allemaal!

Pokémon Sword and Shield zijn nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Pokeball

Voordelen: Goed verhaal / toffe nieuwe Pokémon passend bij de omgeving / leuke open wereld / soepele gameplay / het spel is een stuk vlotter
Nadelen: Onhandige Pokédex / niet alle gegevens kun je bereiken vanaf je opbergsysteem / voor het eerst zijn niet alle Pokémon beschikbaar

Titel: Pokémon Sword en Pokémon Shield
Studio: Game Freak
Uitgever: The Pokémon Company / Nintendo
Gespeeld op: Nintendo Switch

Modern Myths service: koop Pokémon Sword en Pokémon Shield op Bol.com:

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Zamazenta

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Grookey

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Artwork

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken