Schijnsoldaat recensie - Modern Myths

Schijnsoldaat recensie – Een buitengewoon goed scifi debuut

Als Modern Myths recensent krijg je regelmatig de kans om het werk van nieuwe auteurs te lezen. Toen Anouk benaderd werd om Schijnsoldaat van Marleen Dolman te lezen, ging ze hier dan ook graag mee aan de slag. Met een indrukwekkende kaft en een interessante samenvatting op de achterkant wist dit boek haar interesse meteen te wekken. De grote vraag is of Marleen Dolman Anouk heeft weten te verrassen, of dat het alleen bij een mooi plaatje blijft. Lees het in haar Schijnsoldaat recensie!

Auteur Marleen Dolman neemt ons in haar debuut Schijnsoldaat mee op avontuur in de verre toekomst. De mensheid is de aarde ontgroeid en heeft zich verspreid over meerdere planeten en sterrenstelsels. Onder de strenge militaire leiding van de Demarcs wordt de mensheid beschermd tegen rebellen zoals de Azadi. Jarenlang is er al sprake van een oorlog aan de Grens, waarbij het elke keer stuivertje wisselen is tussen de rebellen en de Demarcs.

In deze wereld maken we kennis met Kayla van Lohuizen. Zij is een crimineel die werkzaam is voor Hegens, de grootste wapenhandelaar van het aardse rijk.

Wanneer het netwerk van Hegens wordt opgerold, belandt Kayla achter tralies. Ze weet het echter op een akkoordje te gooien door als kroongetuige een verklaring af te leggen tegen Hegens. Dit in ruil voor de veiligheid van haar jongere broertje Ido.

Een dubbelleven

In afwachting van haar proces mag Kayla de zwaar bewaakte gevangenis verlaten en gaat ze werken als schijnsoldaat op het ruimteschip De Madrid. Met haar bionische arm kan ze goed gebruikt worden voor missies waarbij ze als infiltrant bij de rebellen kan binnenkomen.

Maar haar leven op het schip valt haar zwaar. Kayla heeft moeite met de autoriteit en ze past niet in het wereldje van de Demarcs. Daarnaast leeft ze in continue angst dat Hegens er achter komt dat zij als kroongetuige zal optreden. Haar leven en het leven van haar broertje zijn geen moment veilig.

Schijnsoldaat recensie – Een kat in het nauw

Wanneer blijkt dat het binnen de rangen van de Demarcs behoorlijk aan het rommelen is, moet Kayla lastige keuzes maken. Wie kan ze vertrouwen? En hoe ver wil ze gaan om haar broertje te beschermen? Langzaam wordt de druk op haar steeds groter en wordt ze steeds meer in het nauw gedreven. Maar katten in het nauw maken rare sprongen…

Een goede start en in warpsnelheid verder

Marleen Dolman weet de lezer direct te grijpen door je meteen in een spannende situatie te sleuren. Niks rustig aan opbouwen; gewoon snel het verhaal in, zodat je ook meteen door kan. Natuurlijk mis je dan wat informatie, maar niets waardoor je het verhaal niet zou kunnen volgen. Die gaten in je kennis worden al snel opgevuld tijdens de rest van het verhaal.

De snelheid waarmee ze haar boek start, laat Marleen geen enkel moment los. Je vliegt echt door het verhaal en je wilt als lezer ook alleen maar door met lezen. Maar op sommige stukken vliegt ze echter iets té snel door. Zo is bijvoorbeeld een spannende en onstuimige ontsnappingspoging ineens vanuit het niets voorbij. Dat vond ik wel erg jammer. Al meerdere hoofdstukken was de schrijver bezig om deze missie te omschrijven. Ik zat er dan ook helemaal in. Maar dan is het ineens over en mis ik een heel stuk van het einde van deze missie. Hier had Marleen echt wel wat meer over mogen uitweiden, want het was een fantastisch stuk om te lezen.

Schijnsoldaat recensie – Van powervrouw tot trouwe commandant

Met Kayla van Lohuizen weet Marleen een sterk en onafhankelijk personage neer te zetten die ook een mooie ontwikkeling doormaakt. Direct vanaf de start voel je haar kracht en haar wil om alles op alles te zetten ter bescherming van haar broertje Ido. Ook de overige personages, zoals kapitein Hertz en commandant Villa, zet ze ontzettend sterk neer. En van het begin af aan heb ik al een naar onderbuikgevoel bij kolonel Peeters.

Marleen geeft in elk hoofdstuk ook duidelijk weer vanuit wiens perspectief we het verhaal nu bekijken. Zo leer je de personages steeds beter kennen en verloopt het verhaal ook vlot en soepel.

Geen typische sciencefiction

De hele schrijfstijl van het verhaal is sowieso erg prettig. Schijnsoldaat is een scifi thriller zonder al te veel wetenschappelijke poespas. Het boek is dus voor elke lezer goed en makkelijk te begrijpen en daardoor een verhaal voor een breder publiek dan enkel de scifi liefhebbers.

De echte die-hard sciencefiction fan zal het boek misschien iets te veel op een young adult vinden lijken. Maar voor mij was dit absoluut geen probleem. Het verhaal is spannend en vlot. En juist doordat het niet extreme scifi is, vlieg je er doorheen en blijf je geboeid van start tot eind.

Schijnsoldaat recensie – Wow, wat een debuut!

Tijdens het lezen van Schijnsoldaat vraag ik mij regelmatig af of dit werkelijk pas het debuut is van Marleen Dolman. Dit boek is zo ontzettend goed geschreven dat het lijkt alsof ze al meerdere bundels heeft uitgebracht. Het is zoals gezegd pakkend en vlot en het verhaal verveelt geen enkel moment. Zoals de auteur zelf omschrijft is Schijnsoldaat een thriller in een scifi jasje. En met zo’n debuut ben ik alleen maar zeer nieuwsgierig wat Marleen Dolman in de toekomst nog meer voor ons in petto heeft.

Titel: Schijnsoldaat
Auteur: Marleen Dolman
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN: 978-94-931-5837-5

Schijnsoldaat winactie: Reageer en win een boek!

Marleen Dolman winactieWil je een exemplaar van Schijnsoldaat winnen om dit scifi avontuur zelf te beleven? Doe dan mee met onze Schijnsoldaat winactie. Reageer op een of meerdere van de social media posts die bij deze winactie horen of post een bericht in de comments. Delen en liken wordt gewaardeerd en als je ons nog niet volgt, vergeet je dan niet te abonneren op onze kanalen!

We verloten het boek onder iedereen die voor 16 januari gereageerd heeft op onze social media posts of op dit artikel. Je vindt ons op social media op FacebookTwitter en Instagram.

UPDATE: En het boek is gewonnen door Stefanie! (via de comments)

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Marleen Dolman banner - Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

10 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.