Top 10 cyborgs - Openingsbeeld_1
BoekenBoeken

Top 10 cyborgs in films en op tv: van Terminator tot Iron Man

Op dit moment draait alweer de zesde film uit de Terminator-franchise in de bioscoop: Terminator: Dark Fate. Het is voor Modern Myths een mooie gelegenheid om tien beroemde cyborgs – CYBernetic ORGanism, een samensmelting van mens en machine – in de film- en tv-geschiedenis in de spotlight te zetten in een totaal niet objectieve volgorde. Welkom bij onze Top 10 cyborgs in films en op tv!

Door gastauteur Alex Wit

10) Tetsuo: The Iron Man – Tetsuo-serie (vanaf 1989)

Verhalen over maatschappijen waarin mensen zich verbeteren met machineonderdelen vallen in het ‘cyberpunk’-genre. Het is een geliefd thema in Japanse anime en manga en dus zie je in deze Top 10 cyborgs twee titels uit het land van de rijzende zon, te beginnen met Tetsuo: The Iron Man. Deze cultfilm werd in 1989 gemaakt door regisseur Shin’ya Tsukamoto en vertelt een horrorverhaal met een onderliggende boodschap over de mensheid in de grip van immer groeiende industriële invloeden. De film kent invloeden van H.R. Giger (de kunstenaar waar ook de monsters in de Alien-films op gebaseerd zijn) en de maatschappijkritiek die ook in Godzilla geuit wordt.

Een zakenman komt in conflict met ‘The Metal Fetishist’ die uit wraak de zakenman langzaam verandert in een wezen van vlees en roestend metaal. De Metal Fetishist is gefascineerd door het idee om mens en machine tot een geheel te smeden en een nachtmerrie te creëren waarin de hele wereld moet veranderen in metaal. De film vond zijn publiek uiteindelijk in het horrorcircuit en wordt gezien als een van de grote invloeden op de andere cyberpunk-titels in deze lijst.

Opvallende hardware: In deze film geen knappe technologische hoogstandjes, maar mensmonsters die roestig metaal absorberen om hun transformatie naar metalen wezens te voltooien.
Trivia: Tetsuo: The Iron Man staat op een invloedrijke lijst van ‘1001 films die je voor je dood gezien moet hebben’. Houd je echter niet van zeer grafische horror, dan mag je deze wat ons betreft ook gewoon ter kennisgeving aannemen.
Waar is hij nu?: De Tetsuo-transformatie kwam nog twee keer terug, in de titels Tetsuo II: Body Hammer (1992) en Tetsuo: The Bullet Man (2009). Zolang onze maatschappij zich blijft ontwikkelen, kunnen er nieuwe Tetsuo-verhalen gemaakt worden.
Citaat: Together, we can turn this f#cking world to rust!

Top 10 cyborgs - Tetsuo the Iron Man_1
Top 10 cyborgs – Tetsuo the Iron Man

9) Cyborg – Justice League (2017)

Victor Stone – Cyborg – is zeker niet zo bekend als Batman, Superman en Wonder Woman in het DC universum, maar hij is ook geen kleine speler. Cyborg (met zo’n naam moet je wel in de Top 10 cyborgs) is de zoon van wetenschapper Silas Stone. Hij raakt betrokken bij een ongeluk in zijn vaders laboratorium waarbij hij bijna sterft. Zijn vader redt zijn leven door hem grootschalig van vervangende kunstmatige onderdelen te voorzien, waaronder een Phantom of the Opera-achtige gezichtsbedekking. Als cyborg heeft Victor bovenmenselijke kracht en de mogelijkheid om te vliegen, maar worstelt hij tegelijkertijd met het feit dat zijn vader hem, tegen zijn wil, heeft veranderd in een half-mens/half-machine.

Cyborg is voor het grote publiek vooral bekend uit de DC-versie van Avengers: de film Justice League. Helaas komt hij als personage in deze film weinig uit de verf. Voor echte liefhebbers acteert hij gelukkig ook in talloze animatieseries en -films waaronder Teen Titans.

Opvallende hardware: Kabelinterfaces in hand voor het hacken van computers.
Trivia: Een van de weinige Afro-Amerikaanse cyborgs.
Waar is hij nu?: Het DC Cinematic Universe borduurt waarschijnlijk niet verder op de Justice League-film. Ben Affleck is niet langer Batman, maar Ezra Miller komt nog wel terug als The Flash in een nieuwe, gelijknamige film geregisseerd door Andy Muschietti. Ook Jason Momoa had succes als Aquaman in zijn gelijknamige solo-film, dus er is misschien nog hoop voor acteur Ray Fisher om terug te keren als Victor Stone. Voor nu moet je Cyborg opzoeken in animatieseries als Teen Titans: Go! Booya!
Citaat: Ride ain’t over yet!

Top 10 cyborgs - Cyborg - Victor Stone_1
Top 10 cyborgs – Cyborg – Victor Stone

8) Iron man – Iron Man-serie/Avengers (vanaf 2008)

Eigenlijk is playboy, miljardair en voormalig wapenhandelaar Tony Stark met zijn Iron Man-pak meer een mens met een zeer uitgebreid exoskelet, maar toch valt hij ook in de categorie cyborg. Daar zorgt de elektromagneet met energiebron in zijn borst voor. Nadat hij zwaargewond is geraakt door een van zijn eigen ingenieuze wapens, is deze uitbreiding nodig om te voorkomen dat metalen scherven de weg naar zijn hart vinden.

Iron Man was oorspronkelijk een van de minder bekende Marvel superhelden, maar de eerste film in het zo succesvolle Marvel Cinematic Universe bracht daar verandering in. Niet in het minst door het flamboyante spel van Robert Downey jr. als Tony Stark. Iron Man kreeg dan ook een centrale rol in de Avengers-films.

Opvallende hardware: Arc reactor voor het opwekken van energie.
Trivia: Tony Stark is gebaseerd op de excentrieke miljardair Howard Hughes.
Waar is hij nu?: Let op: spoilers! De strijd van Tony Stark lijkt gestreden na Avengers: Endgame en zijn invloed op het Marvel Universum is voelbaar in films als Spider-Man: Far From Home. Maar Marvel-stripliefhebbers weten dat dood nooit echt dood is en Tony ook niet de enige is die een Iron Man-harnas kan besturen. Wordt zeker vervolgd!
Citaat:
I am Iron Man.

Top 10 cyborgs - Iron Man - Tony Stark_1
Top 10 cyborgs – Iron Man – Tony Stark

7) Doctor Octopus – Spider-Man 2 (2004)

Otto Octavius is een van de vele kleurrijke vijanden van Spider-Man op papier en in de film. Zijn vier flexibele cybernetische tentakels maakten oorspronkelijk deel uit van een losstaand apparaat. Als wetenschapper had hij die ontwikkeld om hem bij te staan bij nucleaire tests, maar na een mislukt experiment raakten ze versmolten met zijn lichaam en werd hij Doc Ock. In de film Spider-Man 2 is Doctor Octopus gedeeltelijk een sympathiek personage dat eerder een slachtoffer is van omstandigheden dan een voluit kwaadaardig persoon.

Opvallende hardware: Tentakels worden direct aangestuurd vanuit de hersenen.
Trivia: In de comics neemt Doc Ock op een gegeven moment de heldenrol van Spider-Man over in The Superior Spider-Man.
Waar is hij nu?: Otto Octavius speelt nog steeds een rol in de reguliere Spider-Man-stripseries. Wat het Marvel Cinematic Universe betreft hebben we inmiddels The Vulture en Mysterio teruggezien op het witte doek. Fans hopen nog steeds op het verschijnen van het schurkenteam de ‘Sinister Six’, die niet anders geleid mag worden dan door Doctor Octopus. Zien we hem terug in de derde Marvel/Sony Spider-Man-film?
Citaat: You’ve stuck your webs into my business for the last time!

Top 10 cyborgs - Doctor Octopus - Otto Octavius_1
Top 10 cyborgs – Doctor Octopus – Otto Octavius

6) Steve Austin – The Six Million Dollar Man (1973-1978)

Bijna iedereen die opgegroeid is in de jaren 70 herinnert zich de tv-serie De man van zes miljoen nog wel. Al was het alleen maar omdat we toentertijd niet meer dan twee tv-kanalen hadden en sciencefictionseries dun gezaaid waren. De intro van iedere aflevering liet compact zien hoe astronaut Steve Austin ernstig verongelukte en met behulp van een operatie (kosten: zes miljoen dollar) nieuwe bionische benen, een bionische rechterarm en een bionisch linkeroog kreeg. Daarmee kon hij rond de 100 km/uur lopen en mensen en voorwerpen tientallen meters ver gooien. En dat alles in slow motion. Na drie succesvolle tv-films verscheen deze sympathieke cyborg in een tv-serie van vijf seizoenen. Daarin nam hij het als geheim agent op tegen allerlei schurken en andere bedreigingen, waaronder ‘Bigfoot’ en een Japanse soldaat die nog steeds actief de tweede wereldoorlog uitvocht. De serie was zo’n groot succes dat er later een spin-off kwam met de bionische vrouw Jamie Sommers.

Opvallende hardware: Oog dat twintig keer digitaal kan inzoomen, ver voor de eerste smartphone.
Trivia: Zes miljoen dollar is nu 34 miljoen dollar.
Waar is hij nu?: Op dit moment is regisseur Travis Knight (Bumblebee) betrokken bij een nieuwe film rond Steve Austin. Dit project zingt al een poos rond en acteur Mark Wahlberg (Max Payne, The Departed) moet de hoofdrol gaan spelen in deze modernisering van het geliefde concept. Het budget is in de bijna 50 jaar sinds het begin van de serie wel flink gestegen: de titel is inmiddels The Six Billion Dollar Man
Citaat: We can rebuild him; we have the technology.

Top 10 cyborgs - The Six Million Dollar Man - Steve Austin
Top 10 cyborgs – The Six Million Dollar Man – Steve Austin

5) Battle Angel Alita – Battle Angel Alita-serie (vanaf 1990)

Battle Angel Alita is de tweede Japanse cyberpunk-titel in deze Top 10 cyborgs lijst. De serie begon als manga(strip)-serie getiteld Gunnm en gaat over de cyborg Alita. Ze wordt op de schroothoop gevonden door Dr. Ido, een cybernetica-expert die haar repareert en verzorgt. Alita is haar geheugen kwijt en gaat op zoek naar haar plek in de wereld. Wereldwijd kwam het publiek met haar in aanraking door de anime (tekenfilm) Battle Angel (de westerse naam voor Gunnm) uit 1993, gebaseerd op de eerste twee verhaallijnen van de negendelige stripserie. Begin dit jaar brachten grote Hollywood-namen James Cameron (Avatar, Terminator, Aliens) en Robert Rodriguez (Sin City, Spy Kids) Alita naar het witte doek in Alita: Battle Angel. Het is de moeite waard om de oorspronkelijke manga te volgen, zodat je het hele verhaal over Alita kunt volgen. Hoe leuk ze ook zijn, de tekenfilmserie en de film zijn natuurlijk maar een gedeelte van het verhaal. Net als die andere Japanse cyberpunk-klassieker Ghost in the Shell heeft dit typisch Japanse avontuur moeite om een groot publiek aan zich te binden, buiten de strips om. En dat is jammer.

Opvallende hardware: Plasma jets die haar cybernetische lichaam assisteren tijdens gevechten.
Trivia: Krijg je geen genoeg van Battle Angel Alita? Na de negen delen met het oorspronkelijke verhaal is er ook nog een negentien-delige serie getiteld Battle Angel Alita: Last Order en de vervolgserie Gunnm: Mars Chronicle.
Waar is ze nu?: Je kunt veel tijd steken in Alita door de manga te volgen. James Cameron zou graag nog twee Alita: Battle Angel-films maken, maar zoals het er nu naar uitziet was de eerste film niet succesvol genoeg om deze vervolgen al op de planning te zetten.
Citaat: I do not standby in the presence of evil!

Top 10 cyborgs - Battle Angel Alita - Alita_1
Top 10 cyborgs – Battle Angel Alita – Alita

4) RoboCop –  RoboCop (1987)

De naam van deze Paul Verhoeven-film dekt de lading prima. In een door misdaad overwoekerd toekomstig Detroit wordt agent Alex Murphy het slachtoffer van een zeer gewelddadige aanslag door een bende. Hij sterft op weg naar het ziekenhuis, maar zijn lichaam wordt opgeëist voor een project van de alom aanwezige multinational Omni Comsumer Products. Na uitgebreid operatiewerk keert hij, zonder herinneringen aan wie hij was, terug op straat als een cyborg gespecialiseerd in wetshandhaving. Het zou geen Paul Verhoeven-film zijn als dat niet met veel bloed, zwarte humor en maatschappijkritiek gepaard ging. Uiteindelijk krijgt Murphy langzaam maar zeker zijn geheugen terug, maar niet zonder dat hij afgerekend heeft met de bende die hem veranderde in RoboCop.

Opvallende hardware: Pistoolmitrailleur geholsterd in zijn dijbeen.
Trivia: RoboCop loopt op een gegeven moment op water: een typerende Paul Verhoeven verwijzing naar Jezus.
Waar is hij nu?: In 2014 zagen we een reboot van RoboCop. Het succes bleef echter uit. Regisseur Neill Blomkamp (District 9) had grote plannen voor RoboCop Returns, die voort zou borduren op het oorspronkelijke verhaal. De regisseur heeft echter afscheid moeten nemen van het project, omdat hij eerst andere verplichtingen had en de studio daar niet op wilde wachten. Alex Murphy komt dus zeker terug, maar ligt op dit moment weer op de ontwerptafel.
Citaat: Dead or alive, you’re coming with me!

Top 10 cyborgs - RoboCop - Alex Murphy_1
Top 10 cyborgs – RoboCop – Alex Murphy

3) Borg – Star Trek-series en films (vanaf 1989)

De Borg verschenen voor het eerst in levende lijve in de aflevering Q Who? van de tv-serie Star Trek: The Next Generation. De Enterprise met Captain Picard en bemanning wordt door het omnipotente wezen Q als waarschuwende les duizenden lichtjaren het heelal in geslingerd. Daar krijgen ze te maken met een enorm ruimteschip in de vorm van een kubus dat volledig bevolkt wordt door meedogenloze cyborgs.

De Borg bestaan grotendeels uit geassimileerde volkeren die met behulp van nanosondes worden veranderd in cyborgs met allerlei mechanische extensies. Later blijkt dat er ook Borg baby’s geboren worden. Elke vorm van vrijheid en individualisme wordt onderdrukt en iedere Borg staat in dienst van het Collectief, dat bestierd wordt door de Borg koningin. De Borg samenleving vertoont veel overeenkomsten met een insectenkolonie, maar de links naar totalitaire systemen als communisme en nazisme zijn ook nogal duidelijk.

Omdat de Borg nietsontziend zijn in hun honger naar assimilatie van andere wezens voor kennis en nieuwe aanwas, werden ze meteen de meest memorabele schurken in het Star Trek-universum. In Star Trek: Voyager is een grote rol weggelegd voor de vrouwelijke Borg ‘Seven of Nine’.

Opvallende hardware: Kabelinterfaces in hand voor het injecteren van nanosondes.
Trivia: De Borg namen de plaats in van de oorspronkelijk als antagonist bedoelde Ferengi in Star Trek: The Next Generation.
Waar zijn ze nu?: De Borg verschenen vooral in de Star Trek-series The Next Generation en Voyager. Nu Captain Jean-Luc Picard terugkeert in de gloednieuwe serie Star Trek: Picard was een van de grote vragen natuurlijk: zien we de Borg daar terug? Gezien de cameo van Seven of Nine in een van de trailers en de belofte van acteur Patrick Stewart dat er grote onthullingen over de Borg gedaan zullen worden, is het antwoord een volmondig “ja!”.
Citaat: Resistance is futile.

Top 10 cyborgs - The Borg - Star Trek_1
Top 10 cyborgs – The Borg – Star Trek

2) Darth Vader – Star Wars-franchise (vanaf 1977)

Veel mensen denken niet direct aan een cyborg als de bekendste bad guy uit de wereld van sciencefiction wordt genoemd, maar Darth Vader is wel degelijk een cyborg. In de eerste (middelste) drie films uit de Star Wars-reeks werd niet echt duidelijk welke lichaamsdelen van deze duistere Sith Lord niet oorspronkelijk waren. Dat werd pas echt uit de doeken gedaan toen in de prequel Star Wars Epside III: Revenge of the Sith een nog jonge Darth Vader in een gevecht met Obi-Wan Kenobi zijn benen en linkerarm verloor en ernstige brandwonden opliep. Zijn leven wordt gered met behulp van uitgebreide cybernetische toevoegingen.

Geboren als Anakin Skywalker begint deze tragische schurk in de prequels als jonge held, maar schuift hij onder invloed van de kwaadaardige keizer Palpatine langzaam naar de donkere kant van de Force.

Opvallende hardware: Cybernetisch ademhalingsapparaat dat de bron is van een angstwekkend geluid bij in- en uitademen.
Trivia: Wordt door psychiaters in de echte wereld voor studenten gebruikt als goed voorbeeld van een Borderline Persoonlijkheidsstoornis.
Waar is hij nu?: De nalatenschap van Darth Vader zien we terug in de laatste Star Wars-film trilogie, waarvan het derde deel – Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker – op 18 december dit jaar zal verschijnen. Om die dagen te vullen kun je terecht bij Marvel Comics, waar Darth Vader een grote rol speelt in verschillende nieuwe series gebaseerd op het Star Wars-universum.
Citaat: No, I am your father.

Top 10 cyborgs - Darth Vader - Star Wars_1
Top 10 cyborgs – Darth Vader – Star Wars

1) T-800 – Terminator-franchise (vanaf 1984)

Weinigen konden vermoeden dat een low-budget film van een onbekende regisseur met de naam James Cameron een klassieke actiefilm en een franchise zou worden. Maar dat is precies wat The Terminator deed. Voormalig bodybuilder Arnold Schwarzenegger bleek perfect gecast als niet te stoppen cyborg moordmachine die wordt teruggezonden uit de toekomst om de moeder van de latere verzetsleider John Connor te doden. De T-800 (of T-101) is een metalen endoskelet met daaroverheen levend weefsel. Het levende weefsel maakt het de T-800 makkelijker om te infiltreren in gemeenschappen van het verzet door zich voor te doen als mens.

In het zeer succesvolle vervolg Terminator 2: Judgment Day keert de T-800 nogmaals terug, maar deze keer als beschermer van toekomstige verzetsheld John Connor. De verouderde T-800 moest het vanaf dat moment bijna ieder vervolg opnemen tegen verbeterde Terminators… En tegen een afnemende kwaliteit van de films. Maar dat doet gelukkig weinig af aan deze legendarische filmcyborg.

Opvallende hardware: Teller die het aantal doden tot achter de komma berekent.
Trivia: Arnold Schwarzenegger werd oorspronkelijk gezien in de rol van held Kyle Reese.
Waar is hij nu?: De klassieke T-800, gespeeld door Arnold Schwarzenegger, kun je in al zijn (wel verouderde) glorie gaan bekijken in Terminator: Dark Fate die nu in de bioscopen draait en de aanleiding is voor deze Top 10 cyborgs.
Citaat: I’ll be back (en dat blijft zo, wat ons betreft).

Top 10 cyborgs - The Terminator - T-800_1
Top 10 cyborgs – The Terminator – T-800

De Modern Myths Top 10 cyborgs

Ben je het eens met onze Top 10 cyborgs of mis je nog belangrijke namen? Laat het weten in de comments of via social media!

Lees hier meer Modern Myths-achtergronden.

© 2019-2023 Modern Myths

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.