Shehza recensie – Modern Myths
Official Superhero Merchandise

Shehza recensie – Fantasydebuut in een realistische wereld

Aruna Baldew bracht met Shehza: Zonder heden geen toekomst haar debuut uit. Het verhaal volgt een jong meisje – Taniya – dat moet vechten om haar plaats in de wereld te bemachtigen. Ze vlucht door verre landen vol fantasiebeesten en ontmoet vrienden en vijanden onderweg. Daarbij wordt ze al die tijd achterna gezeten door een genadeloze slechterik. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een spannende fantasyroman. Lukt het de auteur daarmee een meeslepend verhaal neer te zetten? Je leest het in onze Shehza recensie!

Taniya woont in Palanika, waar niet alleen grote ongelijkheid tussen de verschillende klassen bestaat, maar ook tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden zo ongeveer als eigendom van hun man gezien en kunnen alleen weinig voor elkaar krijgen. Zo ook Taniya, die vastzit in een huwelijk waar ze eigenlijk uit wil ontsnappen.

Haar man – Manu – mishandelt haar en is manipulatief. Op een dag besluit ze te vluchten, maar er is niemand die haar een veilig onderdak wil bieden. Ze komt op straat terecht en gaat op zoek naar een plek om opnieuw te beginnen.

In Shehza denkt ze meer kansen te hebben, dus verzint ze een plan om daar te komen. Onderweg komt ze verschillende mensen tegen, van bedienden tot prinsessen. Dan raakt Taniya verwikkeld in een strijd om Shehza.

Realistische wereld

Auteur Aruna Baldew heeft veel aandacht besteed aan het uitwerken van de verschillende landen in de wereld waar het verhaal zich afspeelt. Palanika heeft een kastensysteem waarin het moeilijk is om omhoog te klimmen, maar makkelijk om naar beneden te vallen. Vrouwen hebben voor elke beslissing die zij willen maken een man nodig en worden vreemd aangekeken als ze alleen over straat willen. Ook Shehza, het land waar Taniya naar vlucht, heeft haar tekortkomingen. Hoewel vrouwen hier meer rechten hebben is de kloof tussen arm en rijk sterk aanwezig. De heersers regeren vanuit een ivoren toren en het is niet makkelijk om uit de armoede te ontsnappen. Dat zorgt ervoor dat de wereld realistisch en complex aanvoelt.

Het boek zit ook vol fantasiedieren die anders zijn dan de standaard draken, griffioenen en eenhoorns. Dat geeft het boek een uniek karakter. Het is wel jammer dat deze dieren niet altijd beschreven worden, waardoor het als lezer soms lastig is je een voorstelling te maken van hoe ze eruitzien.

Zonder heden geen verleden

Het verleden blijft Taniya achtervolgen in de vorm van de man voor wie ze vluchtte. Waar ze ook heen gaat, Manu zit haar altijd op de hielen. Samen met een edelman van wie ze geld stal om uit Palanika te kunnen ontsnappen. Als lezer krijg je een kijkje in Manus belevingswereld en die is niet fraai. Hij is charismatisch, manipulatief en geeft niet om anderen. Hij ziet hen alleen als middel om hogerop te komen in het leven.

Je gaat Manu tijdens het lezen echt een beetje haten. Je weet dat hij steeds dichter bij Taniya in de buurt komt, maar zijzelf is zich hier niet van bewust. Het is wachten tot de confrontatie tussen de twee. Die constante dreiging zorgt dat de spanning er goed in zit.

Shehza recensie – Duidelijk een debuut

Je merkt wel sterk aan de schrijfstijl dat Shehza een debuut is. Er wordt bijvoorbeeld onnodig veel gebruik gemaakt van bijvoeglijke naamwoorden en alle personages worden op dezelfde manier beschreven: haarkleur, oogkleur, huidskleur, postuur. Wanneer er dan in korte tijd twaalf personages aan de lezer worden voorgesteld is dat een zware dobber om doorheen te lezen.

Dit soort onhandigheidjes zijn vaak een kwestie van schrijfervaring en oefenen, oefenen, oefenen. Met de rijke wereldbouw en diversiteit aan personages laat de auteur zeker zien dat ze over genoeg passie en potentie beschikt. Toch maken de beginnersfoutjes het af en toe lastig om te blijven lezen in dit boek.

Met passie geschreven

Iets anders wat opvalt is dat Shehza vooral met passie en aandacht voor detail is geschreven. De beschrijvingen van de verschillende plaatsen die Taniya bezoekt zijn erg uitgebreid en levendig, waardoor je opgaat in het verhaal. Daar ligt de sterke kant van het boek.

Ook de boodschap van het verhaal – dat je het verleden altijd met je meedraagt, maar desondanks een mooiere toekomst voor jezelf en anderen kunt bouwen – zit goed in Taniya’s reis verweven. Niet alleen zij moet zichzelf opnieuw uitvinden in een ander land, ook Malini – een prinses die ze onderweg tegenkomt – moet zichzelf aanpassen aan een leven dat ze niet gewend is. Een leven wat uiteindelijk wel beter voor haar blijkt te zijn.

Shehza recensie – Blijven groeien

Het verhaal van Shehza is mooi rond, maar tegelijkertijd liggen er aan het einde van het boek nog aardig wat verhaallijnen open. Dat geeft het gevoel dat er meer verhalen te vertellen zijn over Taniya en de wereld van Shehza. Het schrijven van fictie is een vak waar je oneindig in kunt blijven leren. Ik hoop dat de auteur ook na dit debuut blijft schrijven en zichzelf daarin ook blijft ontwikkelen, zodat we nog een keer naar Shehza terug kunnen keren.

Titel: Shehza: Zonder heden geen toekomst
Auteur: Aruna Baldew
Uitgeverij: Uitgeverij Macc
ISBN: 978-90-784-3781-9

Modern Myths Shop

Koop Shehza op Bol.com of Amazon.nl:

Shehza - Aruna BaldewPaperback
Bol.com – Shehza – € 19,95
Amazon.nl – Shehza – € 19,95

Lees meer Modern Myths recensies!

Shehza recensie: © 2019-2023 Modern Myths

Shehza recensie – Modern Myths

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series