Soul recensie - Modern Myths

Soul recensie: Een hartverwarmende reis over dromen en doelen

Genoeg films hebben te leiden onder corona. De nieuwe Pixar-film Soul zou oorspronkelijk in de bioscopen verschijnen, maar wordt – net als Mulan – direct uitgebracht op Disneys online streamingsdienst Disney+. Deze hartverwarmende film is vanaf 25 december te zien. Gelukkig, want een beetje warmte kunnen we wel gebruiken in deze koude maanden. Lees in onze Soul recensie of dit de ideale familiefilm is om met Kerstmis te kijken en doe mee met de winactie. Je maakt kans op een leuk goodie pakket! 

Wil je een Soul goodie pakket winnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Meer info vind je onderaan deze recensie.

Soul recensie - posterMuziekleraar Joe Gardner (Jamie Foxx (The Amazing Spider-Man 2, Django Unchained)) heeft een voorliefde voor jazzmuziek. Hij gaat de beste dag van zijn leven tegemoet, wanneer hij de kans krijgt om zijn dromen waar te maken. Maar dan slaat het noodloot toe. Als ziel ontwaakt Joe op weg naar het hiernamaals. Toch wil hij nog niet opgeven en per ongeluk belandt hij in het hiervoormaals. Dit is de plek waar zielen al hun karaktertrekken en interesses ontwikkelen voor ze naar de aarde gaan.

Joe ontmoet 22 (Tina Fey (Saturday Night Live, Muppets Most Wanted)) een ziel die het niet ziet zitten om alle ongemakken van de aarde te ondergaan. Lukt het Joe om 22 de mooie kanten van het leven te laten zien én op tijd terug te keren in zijn lichaam?

Jamie Foxx als Joe

Goede thematiek

Het is duidelijk dat Soul een goede naam te pakken heeft. Niet alleen vanwege de letterlijke zielen die rondzweven in de film, maar ook door de boodschap van het verhaal. Joes voorliefde voor jazz laat duidelijk de kern van zijn ziel zien en is goed herkenbaar voor iedereen die een droom nastreeft. De rol die de muziek speelt pakt de hele film goed door. Zowel de muziek die Joe speelt als de soundtrack op de achtergrond zorgen voor een constante stroom van prachtige muziek. Daarnaast is Joe een heerlijk verfrissend personage. Hij is niet perfect en zit vol met menselijke twijfels die iedereen zal herkennen. Het is de vraag of hij zijn dromen najaagt met alle risico’s die erbij horen of dat hij genoegen neemt met veiligheid en zekerheid.

Soul recensie

Soul recensie – Volwassen in zowel verhaal als humor

Het dilemma dat Joe doormaakt, is daarmee meteen heel volwassen. Vaak worden deze levenskeuzes gegeven aan adolescenten die aan het begin van hun leven staan en moeten kiezen. Joe is van middelbare leeftijd en werkt al jaren als muziekleraar voor hij de kans krijgt om zijn dromen waar te maken. De ongeboren ziel 22 zorgt echter wel voor een jongere invalshoek met poep-en-plashumor, maar is daarmee ook het enige element dat echt voor de jongste kijkers gemaakt lijkt te zijn. De grapjes en verschillende zielen van bekende personen lijken vooral bedoeld voor een oudere doelgroep. Wellicht dat de jongste kijkers vooral betoverd raken door de felle kleuren en opzwepende muziek, maar de lading die het verhaal dekt zal niet meteen landen.

Soul recensie - Joe en 22

Prachtige Pixar

Dat de animatie onovertroffen is, mag duidelijk wezen. Zelfs de simpele vormgeving van de zielen is bewonderingswaardig als je kijkt naar de kakafonie van kleuren die erin verbogen ligt. Ook de etherische wezens in de vorm van “soul counselors” (zielenraadgevers), die alleen maar worden weergegeven in felgekleurde lijnen, zijn met hun Picasso-vormen betoverend. Zowel de zwartheid van het universum als het witte licht van het hiernamaals zijn intens. En ondanks al die buitenproportionele gebieden zien we dezelfde schoonheid terug in zonlicht dat door een blaadje valt of in de charme van een donker jazzcafé.

Tina Fey als 22

Soul recensie – Raakt je in je ziel

Soul is het zeker waard om te gaan kijken, al zal de boodschap dus vooral binnenkomen bij een oudere doelgroep. De kleuren, muziek en humor vormen de overtuigende factor en daar moet de film het van hebben. Want hoe mooi de boodschap ook is, het is wel een bekend thema over het najagen van je dromen en de risico’s en de gevolgen die daarbij horen. Het verhaal is daarmee behoorlijk rechttoe rechtaan en ontzettend voorspelbaar. Ondanks dat treft de kern je in je ziel en laat het iedereen met een droom zien dat je – ondanks je doelen – vooral niet moet vergeten om in het moment te leven.

Kijk Soul vanaf 25 december op Disney+.

Titel: Soul
Regisseurs: Pete Docter en Kemp Powers
Acteurs: Jamie Foxx, Tina Fey, Phylicia Rashad
Distributeur: Disney+
Genre: Animatie / komedie

Joe speelt Jazz

Soul winactie: Schrijf je in en win een goodie pakket

SoulOm te vieren dat Soul op Disney+ de feestdagen opvrolijkt maak je in deze Soul winactie kans op een leuk goodie pakket met daarin een lichtgevend notitieboekje, een briefpapier setje, een etui en andere goodies. Het enige dat je hoeft te doen om kans te maken op deze prijs is je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Iedereen die op 1 januari 2021 staat ingeschreven voor onze nieuwsbrief dingt mee naar het goodie pakket. Ben je al ingeschreven, dan doe je op dit moment dus al mee! Nog niet ingeschreven? Aanmelden kan hier. We wensen je zielsveel succes!

LET OP: schrijf je in met een e-mailadres dat je regelmatig checkt. Als je een prijs wint, willen we namelijk contact met je opnemen via dat adres.

UPDATE:

En de winnaar die de muziek in huis haalt is:

S. Ferwerda

Gefeliciteerd! De prijs komt zo snel mogelijk jouw kant op!

Bekijk hier een trailer van Soul:

Lees meer Modern Myths-recensies!

Soul recensie: © 2019-2024 Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

46 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.