Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Star Trek Picard - Picard en Number One samengesteld
Official Superhero Merchandise

Star Trek: Picard – De herrijzenis van Jean-Luc Picard

Op de Las Vegas Star Trek Convention van begin augustus 2018 maakte niemand minder dan Sir Patrick Stewart – kapitein Jean-Luc Picard uit Star Trek: The Next Generation – bekend dat er een nieuwe serie rondom zijn geliefde personage zou verschijnen. Nu is het zover en Star Trek-fan André installeerde zich voor Amazon Prime om in de eerste aflevering van Star Trek: Picard te zien hoe het er achttien jaar na de laatste film met de inmiddels gepensioneerde Picard voor staat. Komen we thuis op de Enterprise, of is dit geen Star Trek meer? 

Na de moeizame start van de originele Star Trek in 1966 krijgt de serie door de herhalingen een steeds grotere groep fans die graag meer willen zien. Na een aantal succesvolle films komt er een vervolgserie – Star Trek: The Next Generation. Aanvankelijk wil Gene Roddenberry, de bedenker van de originele serie, er niets mee te maken hebben. Maar als de producenten van de Next Generation een richting inslaan die hem niet aanstaat, gaat hij zich er toch mee bemoeien. Op 26 September 1987 (Stardate: 41153.7) is het dan zover. In de eerste aflevering – Encounter at Farpoint – maken we kennis met Captain Jean-Luc Picard van de U.S.S. Enterprise. De succesvolle serie laat een nieuwe generatie kennismaken met de diplomatieke missie van de Federatie en brengt vier films met de Next Generation bemanning voort: Star Trek: Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998) en Star Trek: Nemesis (2002). Op televisie wordt The Next Generation nog gevolgd door Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999), Star Trek: Voyager (1995-2001), Star Trek: Enterprise (2001-2005) en Star Trek: Discovery (2017-heden). Die laatste kun je in Nederland op Netflix volgen.

Star Trek Picard - Dahj en vriend

All Good Things…

Nu je je Star Trek-televisiegeschiedenis weer op een rijtje hebt, zijn we aangekomen bij de nieuwste telg van deze sciencefictionfamilie. De titel van deze nieuwste serie op Amazon Prime verraadt al direct waar het verhaal op voortborduurt: Star Trek: Picard.

De eerste aflevering opent meteen met een verwijzing naar All Good Things…, de laatste aflevering van The Next Generation uit 1994. We horen het nummer Blue Skies op de achtergrond en Jean-Luc Picard zit met de androïde Data aan een pokertafel in de bar van het ruimteschip Enterprise. Als je Star Trek: Nemesis hebt gezien is het geen verrassing dat het hier een droom betreft. We zien een oude, vermoeide Picard wakker worden. Met zijn Romulaanse huishouding kijkt hij uit over zijn wijngaard in Frankrijk. Sinds zijn breuk met Starfleet slijt hij zijn dagen met zijn hond Number One.

Star Trek Picard - Picard met pensioen

Ramp op Mars

Om het verhaal duiding te geven verbreekt een filmploeg zijn dagelijkse sleur en middels een interview worden we up-to-date gebracht over wat er in de afgelopen vijfentwintig jaar gebeurd is. Picard is moe gestreden en voelt zich onbeduidend. Een ontmoeting met een mysterieuze jongedame zorgt er echter voor dat een stukje van de Picard van al die jaren geleden ontwaakt. Het meisje bezit namelijk een enge gelijkenis met een schilderij. Een doek, dertig jaar geleden geschilderd door zijn vriend Data. Het is een rechtstreekse verbinding met een rampzalige gebeurtenis jaren geleden op Mars.

Star Trek Picard - Patrick Stewart en Isa Briones

Geen veilige wereld meer

Direct na de eerste uitzending van Star Trek: Picard uitten veel Star Trek-fans hun ongenoegen. Deze serie zou geen Star Trek zijn. The Next Generation was dan ook een ontzettend veilige wereld: vrede op aarde, geld is een achterhaald concept en honger bestaat niet. Picard breekt hiermee door politiek naar de voorgrond te schuiven. Nu is de Federatie een donkere plek met oud zeer. We zien veel herkenbaars, maar toch voelt het alsof de utopie van vijfentwintig jaar geleden aan het afbrokkelen is. Patrick Stewart (Logan, X-Men) speelt Jean-Luc Picard als iemand die dit alles met tegenzin geaccepteerd heeft, tot hij een sprankje hoop krijgt in de vorm van Dahj (Isa Briones (Takers)). En dan hopen we op een “Let’s put the band back together!”

Star Trek Picard - Picard in Frankrijk

Star Trek: Picard – tijd voor een succesje

In de eerste aflevering van Star Trek: Picard zien we de gepensioneerde admiraal opbloeien van een fragiele man wiens zelfvertrouwen een knauw heeft gekregen, in de richting van de rechtschapen man wiens bemanning hem volgde met een bijna blind vertrouwen. Hopelijk weet het eerste seizoen dit niveau uit te bouwen, want Star Trek kan wel weer een succesje gebruiken. Thematisch en visueel sluit Star Trek: Picard goed aan op The Next Generation, echter heeft de verhaallijn niet stilgestaan. En dat is goed. Waar de nieuwe Star Wars-trilogie zich verkeken heeft op de nostalgie van fans, durft Star Trek in deze serie verder te gaan. Scotty, beam us up!

Star Trek: Picard streamt nu op Amazon Prime.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2020 Modern Myths

André van 't Hof

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

GamesGames

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.