Ares op Netflix - rituelen
Official Superhero Merchandise

Ares op Netflix – de eerste Nederlandse Original is een horror-serie

Toen er net sprake was van een Nederlandse Netflix Original werd Ares gekozen uit vijftien ideeën. Al snel gingen er geruchten over een horrorserie die zich afspeelt in de Gouden Eeuw, met de elite van de Zuidas, een tijdportaal en demonen. Die geruchten waren hardnekkig maar bleken niet helemaal te kloppen. We hebben vooral te maken met een psychologische horror over een elitaire studentenvereniging en bovennatuurlijke elementen. Is de Nederlandse serie Ares op Netflix een gouden greep voor het streamingplatform?

In Ares – vanaf 17 januari op Netflix – zien we de Gouden Eeuw nog steeds terug tegen de achtergrond. Nederland was in die periode een grote speler op het wereldtoneel, al is die periode ook zeer controversieel. Een bijzondere achtergrond voor een serie dus, waarin Amsterdam met zijn oude panden en historie zorgt voor meer dan genoeg mooie decors. Je krijgt flink sfeervol en creepy beeldmateriaal te zien.

Ares op Netflix - de Nachtwacht

Ontgroening en duistere geheimen

De studente geneeskunde Rosa (Jade Olieberg (Penoza, Atlantis)) vindt dat ze niet genoeg wordt uitgedaagd op haar opleiding. Thuis heeft ze het ook niet makkelijk met de zorg voor haar zieke moeder en haar vader die veel werkt om het allemaal rond te breien. Als haar goede vriend Jacob (Tobias Kersloot (Nieuwe buren, Publieke werken)) na drie maanden eindelijk weer van zich laat horen, gaan de twee wat eten. Ze komen vervolgens in aanraking met de mysterieuze studentenvereniging Ares, waar de super-rijken komen om de leiders van morgen te worden en waar het betere leven lonkt. Rosa en Jacob worden binnengehaald en ondergaan de ontgroening. Maar de elitaire groep blijkt al snel duistere geheimen te bewaren.

Ares op Netflix - Jade Olieberg als Rosa

Spanning en mysterie

Ares op Netflix beslaat acht afleveringen van ongeveer een half uur. De regisseurs Giancarlo Sanchez (Mocro Maffia, Van God los) en Michiel ten Horn (Aanmodderfakker) delen de serie op door het midden. Sanchez is verantwoordelijk voor de eerste vier afleveringen. De studenten komen geloofwaardig over en de eerste afleveringen worden goed benut om spanning en mysterie op te bouwen. Ook de personages worden rustig opgebouwd, waarbij de spanningsboog de gehele aflevering constant aanwezig is. Mede door de relatief korte afleveringen is het hierdoor moeilijk om te stoppen met kijken.

Ares op Netflix

Illuminati en Vrijmetselaars

We hebben natuurlijk al meer verhalen over machtige (studenten)verenigingen gezien, in bijvoorbeeld The Skulls van Rob Cohen en Eyes Wide Shut van Stanley Kubrick. Verhalen over dit soort genootschappen blijven je trekken. Zitten de Illuminati dan toch overal achter? Of regelen de Vrijmetselaars alles in ons land? Geheime clubjes die aan de touwtjes trekken blijven altijd fascineren. Of de mensen in zo’n clubje ooit morele wroeging krijgen, kun je zien in Ares.

Ares op Netflix 2

Traag naar het einde

De eerste afleveringen van Ares zitten vol onderhuidse spanning. Je kan goed zien dat er inspiratie gehaald is uit films als The Shining en Get Out, maar ook It Follows. Wel moeten we wat problemen met het tempo van de serie melden. Halverwege gaat alles wat trager dan nodig. Ook typisch is dat er weinig aandacht wordt besteed aan de relatie tussen Jacob en Rosa. Tegen het einde ontbreekt hierdoor de benodigde emotie. De horror wordt niet uit goedkope jumpscares gehaald, maar uit zorgvuldig opgebouwde momenten en dat gebeurt goed. Al zit er vaak dus wat te lang tussen deze momenten in.

Ares op Netflix - ontgroening

Ares: het begin van iets moois

De geweldige intro van Ares trekt je meteen de serie in, maar doet je te lang hunkeren naar meer. De regisseurs slagen er wel in de spanning en het mysterie vast te houden. Mede dankzij het goede acteerwerk blijf je steeds in het verhaal zitten. De onderliggende rode draad over de Gouden Eeuw en de geschiedenis met slavernij wordt behoorlijk op de achtergrond gehouden, maar ligt altijd direct onder het oppervlak. De kostuums, de kamers; alles doet eraan denken. Maar het wordt er niet te dik opgelegd. Dit is misschien gedaan om de serie iets meer internationaal aantrekkelijk te maken, maar het werkt prima. Ook is het fijn dat niet alles wordt voorgekauwd in hapklare brokken. De serie wordt mooi afgerond, al moet je zelf nog wel wat puntjes met elkaar verbinden.

De potentie voor een hit is er zeker, al blijft horror natuurlijk wel een genre dat niet voor iedereen is weggelegd. Sommige mensen houden daar nu eenmaal niet van. De vraag in de serie is: hoe kan zo’n klein landje als Nederland zo groot en machtig geworden zijn? Ares op Netflix geeft het antwoord en is hopelijk het begin van nog veel meer moois van eigen bodem op het streamingplatform. Er is in ieder geval een kleine opening voor een tweede seizoen van Ares. En die mag er komen!

Ares streamt nu op Netflix.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Foto’s: © Netflix, Pim Hendriksen

Ares op Netflix - Jade Olieberg

Ares op Netflix - Lisa Smit

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.