Star Wars: The Rise of Skywalker - Rey versus Kylo op zee

Star Wars: The Rise of Skywalker – 42 jaar Skywalker komt ten einde

In 1977 verscheen Star Wars: Episode IV – A New Hope, waarmee de legendarische films rond Luke Skywalker en zijn familie van start gingen. Nu draait Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker in de bioscopen en wordt dat verhaal beëindigd. Niets is voor altijd, maar elk einde is ook weer een nieuw begin. En omdat Star Wars al die jaren nou eenmaal puur episch avontuur is, mogen we best ietwat emotioneel zijn en lees je hier onze even epische recensie. 

Lang geleden, in een universum ver, ver weg waren er drie ruimte-operafilms die uit zouden groeien tot de klassieke Star Wars-trilogie. Nou ja, lang geleden. De jaren 70 en 80. Van 1999 tot en met 2005 verschenen drie prequels en nu rondt Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker de laatste trilogie af die begon met Star Wars: Episode VII: The Force Awakens en vervolgd werd met Star Wars: Episode VIII: The Last Jedi. En elke trilogie heeft zo zijn eigen schare fans. The Rise of Skywalker moet de hele epische sage van de familie Skywalker en de Jedi’s van deel 1 tot en met 9 samenbrengen. Is het regisseur en producent J.J. Abrams (Lost, Star Trek: The Future Begins, Super 8) gelukt om een film te maken die alle Star Wars-fans bij elkaar brengt om de grootste ruimtehelden ooit eer aan te doen?

Star Wars The Rise of Skywalker - The Millennium Falcon familie

Epischer dan ooit

Eigenlijk moeten we die vraag niet stellen. Daarvoor is ieders ervaring met Star Wars te persoonlijk. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen. The Rise of Skywalker past als afsluiting van de nieuwste trilogie en is epischer dan ooit. Maar als je niet tevreden bent over de richting die The Force Awakens ingeslagen was en je The Last Jedi niet trok, dan zul je ook geen plezier beleven aan dit laatste avontuur van Rey, Poe, Finn en de anderen. Heb je wel genoten van episode 7 en 8, neem dan maar een veiligheidsriem mee om aan je bioscoopstoel vast te zetten. Want episode 9 gaat van groot, naar groter, naar grootst mogelijk spektakel!

Star Wars The Rise of Skywalker - C3PO en R2-D2

Wie is Rey?

Na de gebeurtenissen in The Last Jedi is het verzet moe van de strijd en lijkt de First Order sterker dan ooit. Rey (Daisy Ridley (Murder on the Orient Express)) zoekt naar een doel om zich als Jedi voor in te zetten. Ze vlucht voor de visioenen die ze krijgt als antwoord op de vraag wie ze is. Haar duistere evenbeeld – Kylo Ren (Adam Driver (Marriage Story, The Dead Don’t Die, The Report)) – is ondertussen bezeten van zijn vendetta tegen iedereen die zijn macht als ‘Supreme Leader’ in twijfel trekt. Zijn belangrijkste doel: uitzoeken of keizer Palpatine uit de dood is herrezen. The Rise of Skywalker verliest geen tijd en begint meteen aan de lange sprint naar het eindspektakel.

Star Wars The Rise of Skywalker - Palpatine

Veel Star Wars-mythologie

Er zit heel veel Star Wars mythologie in The Rise of Skywalker. En eigenlijk kan ik niets van dat alles bespreken zonder spoilers te geven. Dus dat doe ik dan ook niet. Neem maar van me aan dat er meer over de mystiek van de Force bekend wordt en dat we naar de diepste, meest duistere kern van de Sith worden gebracht. Het kwaad in zijn meest pure vorm. Wel heeft deze film ook weer last van overdaad. Zoals in The Force Awakens er een nog grotere Death Star was, moest in The Rise of Skywalker ook een vijand neergezet worden die de rebellen voor een wel heel grote opgave zet. Pompeus is hier een goede term.

Star Wars The Rise of Skywalker - Rey

Romeo en Julia ruimtesprookje

Er komen veel, heel veel oude bekenden terug in deze finale. De Star Wars Skywalker sage wordt als een sprookje afgerond. Haast als een Romeo en Julia verhaal over de Light Side en de Dark Side van de Force; de Yin en Yang. Op een gegeven moment liet het publiek in de zaal een duidelijk ‘what the f’-moment horen. En ik kreeg kippenvel van de muziek in een van de laatste scènes van het bijna twee en een half uur durende, meeslepende verhaal. Ook was er een bepaald moment – een flashback naar een periode tegen het einde of net na de eerste trilogie – dat me weemoedig maakte over de gemiste kansen van het Skywalker-verhaal. Want deze nieuwe trilogie herinnert je er ook aan hoeveel we niet gezien hebben van de gebeurtenissen tussen Return of the Jedi en The Force Awakens.

Star Wars The Rise of Skywalker - Rey versus Kylo

Akki Akki Festival

Maar uiteindelijk doet Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker heel veel dingen goed. Je ziet prachtige landschappen, kolkende zeeën, nieuwe monsters, het kleurrijke Akki Akki Festival en spetterende gevechten tussen Rey en Kylo. De ‘Knights of Ren’ komen er helaas nog steeds bekaaid vanaf. Zij zijn een van de punten die meer uitgewerkt hadden mogen worden. De uiteindelijke confrontatie tussen goed en slecht is klassiek en iedereen die de finale van Game of Thrones dit jaar gezien heeft, zal een parallel herkennen in de symboliek van het einde.

Star Wars The Rise of Skywalker - Finn

Star Wars: wat nu?

Als je bijgekomen bent van de film, rest de vraag: wat nu? Na 42 jaar is het klassieke Star Wars verhaal afgerond. We hebben natuurlijk nog Star Wars: The Mandalorian. Maar die speelt zich af vlak na de eerste trilogie. Gaan we verder terug dan de eerste trilogie, naar het tijdperk van The Old Republic? Of krijgen we te zien wat er gaat gebeuren na The Rise of Skywalker? Of worden er meer gaatjes tussen de verhalen gevuld, zoals Star Wars: Rogue One, Solo: A Star Wars Story en The Mandalorian dat doen?

Star Wars The Rise of Skywalker - Lando

Star Wars: The Rise of Skywalker –
overdonderende damage control

Rogue One en The Mandalorian zijn twee van mijn favoriete Star Wars-projecten buiten de originele trilogie om. Ik vind de laatste trilogie prima te kijken, maar zoals gezegd doen ze me verlangen naar de periode tussen Return of the Jedi en The Force Awakens. Deze finale – The Rise of Skywalker – doet eer aan de geschiedenis van de Jedi. Maar toch voelt het ook een beetje als damage control, om de fans die teleurgesteld waren in The Last Jedi een pleister op de wonde te geven. Als enkele elementen die je nu ziet in The Rise of Skywalker in episode 7 en 8 hadden gezeten, had het verhaal beter gelopen. Nu pas krijgen we antwoorden op vragen die veel fans in plaats van nieuwsgierig, boos hebben gemaakt. En dat is jammer. Daardoor worden de ideeën in deze nieuwe trilogie niet door iedereen op waarde geschat. Maar dat is een zorg voor achteraf. Laat je vooral eerst helemaal meeslepen door Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker. Als oude fan die zich weer jong waant, of als nieuwe fan die helemaal overdonderd wordt!

Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker draait nu in de bioscoop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths – Beeld: © Disney

Star Wars The Rise of Skywalker - Leia en Rey

Star Wars The Rise of Skywalker - Yin en Yang

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.