Star Wars The Mandalorian - maak kennis met de Mandalorian uitsnede

Star Wars: The Mandalorian aflevering 1 – Kippenvel op Disney+

Films en series waar naar uitgekeken wordt, scheppen hoge verwachtingen. Soms word je daardoor in meer of mindere mate teleurgesteld, maar als de verwachtingen waar gemaakt worden is het genieten geblazen. Star Wars: The Mandalorian aflevering 1 van seizoen 1, nu te zien op Disney+, valt in de laatste categorie. Star Wars-kippenvel.

Fan van The Mandalorian? Lees dan ook Modern Myths Merchandise – Star Wars: The Mandalorian, met de mooiste figures en statues gebaseerd op deze nieuwe Star Wars-serie!

Er is al veel geschreven over de concurrentie die streamingdienst Netflix nu tegenover zich ziet staan. Vanaf vandaag is Disney+ officieel gelanceerd en is het reusachtige aanbod van Disney-klassiekers en Marvel- en Star Wars-films in veel landen ter wereld beschikbaar. We mochten in Nederland al een aantal maanden genieten van de Disney-catalogus, maar de ware proef voor het Huis van de Muis lag natuurlijk in de nieuwe content. Wij wilden weten hoe Star Wars: The Mandalorian is en daarom keek ik vanochtend meteen naar aflevering 1 van seizoen 1. En tjongejonge, ik ben enthousiast!

Star Wars The Mandalorian - The Mandalorian
Star Wars: The Mandalorian aflevering 1 – The Mandalorian

Terug naar de val van het Empire

Deze nieuwe serie in het Star Wars-universum speelt zich af na de gebeurtenissen van de originele trilogie: vlak na de val van het Empire in Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. Daarmee heeft de serie bij mij meteen een streepje voor: ik keek jaren uit naar meer verhalen rond de tijd waarin Luke Skywalker zijn heldenepos beleeft. Natuurlijk heb ik me vermaakt met Star Wars: Episode I – III en deel VII en VIII, maar ik hoefde niet per se een prequel te zien of jaren in de toekomst vooruit te springen. Uiteraard zijn er de comics, boeken, games en animatieseries die zich wel afspelen rond de originele trilogie, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Rogue One: A Star Wars Story en Solo: A Star Wars Story vond ik veel leuker. Alleen al daarom had The Mandalorian bij mij een streepje voor.

Star Wars The Mandalorian Kuiil
Star Wars: The Mandalorian aflevering 1 – Kuiil

Star Wars-experts achter de schermen

Buiten de periode waarin The Mandalorian zich afspeelt om, trok de serie mij omdat hij geschreven en geproduceerd is door Jon Favreau – de man die het Marvel Cinematic Universe op de kaart zette met de eerste Iron Man en onlangs hoge ogen gooide met de live-actionversie van The Lion King. De eerste aflevering van deze nieuwe Star Wars-serie op Disney+ laat meteen zien dat we te maken hebben met een liefhebber: vanaf de eerste scènes bevind je je helemaal in de traditionele Star Wars-sfeer. Er zitten veel knipogen naar de oorspronkelijke trilogie: zo komt er een Landspeeder voorbij en zien we monstertjes en aliens waar we al gek op zijn sinds Star Wars: Episode IV: A New Hope. In de credits van The Mandalorian zag ik dat comicschrijver Christopher Yost als consultant betrokken is. Hij heeft enkele epische verhaallijnen in onder andere het kosmische en X-Men gedeelte van het Marvel stripuniversum gemaakt en zijn invloed voel je als liefhebber in de serie terug.

Star Wars The Mandalorian Julia Jones

Western-clichés in het verafgelegen universum

We beginnen op een ijzige wereld en maken kennis met de Mandalorian (Pedro Pascal (Game of Thrones, Kingsman: The Golden Circle)), een premiejager zoals Boba Fett en Jango Fett. Het verhaal begint klein: de Mandalorian is op zoek naar zijn prooi en we zien snel wat zijn kwaliteiten zijn. Ben je fan van westerns, dan ken je het wel: louche bar, lokale schurken die niets moeten hebben van de onbekende indringer op hun terrein, een vuurgevecht en weer verder. De stille Mandalorian heeft iets weg van de Man zonder Naam, uit de Sergio Leone westerns met Clint Eastwood als pistoolheld. Maar het Star Wars-sausje is er heerlijk overheen gegoten: het schip van de Mandalorian wordt aangevallen door een Ravinak, een soort alien-walrusmonster. Daarna is het tijd voor het plotelement dat het avontuur van de serie introduceert: een premiejacht die het daglicht niet kan verdragen: buiten de boekjes om en voor verdacht veel geld aangeboden. Geniet hier even van de verweerde Stormtroopers, die de harde sfeer na Return of the Jedi nog even extra duidelijk maken.

Star Wars The Mandalorian Stormtrooper helmen

De tradities van de Mandalorian stam

Tot zover niets nieuws onder de zon, tot we een glimp opvangen van de tradities van de Mandalorian-stam. Je krijgt een intieme blik in hoe een Mandalorian zijn strepen verdient, waarbij we in korte flashback-flitsen iets meer over onze mysterieuze hoofdrolspeler leren. Verderop in de aflevering worden die tradities nogmaals aangestipt. Hierdoor krijgt de Star Wars-mythologie in deze serie mooie diepgang.

Maar dan is het gedaan met het voortkabbelende ritme. Premiedroid IG-11 (met de stem van Taika Waititi, de regisseur van Thor: Ragnarok) wordt geïntroduceerd en er komt flitsende actie, die je eigenlijk het liefst zelf zou willen naspelen in een Star Wars-miniatuurspel of videogame. Flitsende blasters, lekker veel tegenstanders en een mooie finale van het gevecht. Daarna zien we waar de overige zeven aflevering van de serie om zullen draaien en krijg je je kippenvel. Terwijl ik dit typ zijn die koude rillingen opnieuw terug.

Star Wars The Mandalorian IG-11
Star Wars: The Mandalorian aflevering 1 – IG-11

Star Wars: The Mandalorian – episch genieten

Je merkt het al, Star Wars: The Mandalorian is in mijn ogen zeer geslaagd. Volgens het nieuws zal aflevering twee deze vrijdag verschijnen, waarna je wekelijks op vrijdag een nieuwe aflevering krijgt. Op 27 december is dan de seizoenfinale. Dat je niet meteen kunt bingen is even wennen, maar het geeft je wel iets om naar uit te kijken. En dat is voor deze Star Wars-liefhebber met het oog op het komende sinterklaas- en kerstfeest een zeer vroeg cadeautje. Eind december spreken we elkaar hier op Modern Myths voor een beschouwend artikel over de hele serie. Ga nu snel kijken naar aflevering 1. Ik heb gesproken!

Star Wars: The Mandalorian streamt nu op Disney+.

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Star Wars The Mandalorian - Mandalorian sniper

Star Wars The Mandalorian zonsondergang

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.