Stelsel Onbekend recensie - Modern Myths

Stelsel Onbekend recensie – Een rollercoaster van een ruimtereis

Uitgeverij Iceberg Books heeft als doel om sciencefiction boeken weer groots te maken op de Nederlandse boekenmarkt. In Stelsel Onbekend van de Amerikaanse schrijver Jasper T. Scott ging Anouk met de familie Price mee op intergalactisch avontuur. Ze liet zich onderdompelen in sterrenstelsels vol mysterieuze wezens. Lees in haar Stelsel Onbekend recensie of dit haar als Nederlandse lezer wist te bekoren!

Liam Price is een advocaat die op zeer uitzonderlijke wijze een last minute deal weet te bemachtigen aan boord van de “Starlit Dream”. Samen met zijn vrouw Aria, zoon Nikolai en dochter Payton gaan zij op reis naar de exotische wereld Aquaria in het Keplerzonnestelsel.

Maar zodra de reis is begonnen, blijkt al snel dat dit niet zomaar een reis gaat worden. De Starlit Dream komt totaal niet in de buurt van zijn bestemming terecht. Niemand weet waar ze zijn en hoe ze daar gekomen zijn.

Dan wordt de wereld donker en verandert het fantastische ruimteschip in een ware hel. Moordzuchtige aliens weten aan boord te komen en moorden passagiers en bemanningsleden uit. De familie Price wordt in al dit geweld opgesplitst en vanaf dat moment zetten ze alles op alles om hun gezin weer samen te krijgen. Maar dan blijkt er een dodelijke samenzwering te spelen. De strijd om te overleven wordt steeds heviger. Wie kan je nog vertrouwen in deze onbekende werelden?

Beeldende schrijfstijl

Jasper T. Scott weet de lezer met zijn schrijfstijl direct te boeien. Hij sleurt je mee naar de aarde ver in de toekomst. Je staat persoonlijk met de familie Price in de enorme lift naar het ruimtevliegveld. In mijn gedachten zie ik een enorme grote variant van Schiphol boven de aarde zweven, met ruimteschepen zo groot dat het grootste cruiseschip erbij zou verbleken. Het voelt alsof je zo een scène van Star Trek binnenloopt.

En wanneer de familie heerlijk op het virtual reality strand zit, neem ik er zelf ook even een cocktailtje bij. De schrijfstijl is lekker vlot en de actie en avonturen volgen elkaar snel op. Je blijft continu in het verhaal zitten en wilt het boek ook liever niet meer wegleggen. Na elk hoofdstuk lees je door om te weten wat er nu gaat gebeuren.

Stelsel Onbekend recensie – Spannend tot het einde

Jasper T. Scott weet de lezer ook regelmatig op het verkeerde been te zetten. Wie zit er nu achter die rare afdwaling van het ruimteschip? En is de slechterik ook echt de slechterik? Pas helemaal op het einde komt de ontknoping. Een ontknoping en plottwist die ik zelf wel zag aankomen, maar niet helemaal op die manier verwachtte.

Waar heb ik dit eerder gezien?

Het verhaal zelf voelt bekend. Er zijn al behoorlijk wat series, films en boeken waarin een ruimteschip verdwaald raakt. Denk hierbij aan Lost in Space of Passengers. En moordlustige aliens kennen we natuurlijk ook al. Toch verveelt Stelsel Onbekend absoluut niet. Er zitten genoeg originele aspecten in verwerkt om het verhaal aantrekkelijk te houden.

Veel van die aspecten komen ook best realistisch over. Zo is Aria fel tegen het gebruik van “Vitalics”, een soort serum onttrokken uit het alien-ras Vitari, waardoor mensen veel langer jong blijven. Aria is pertinent tegen het houden en doden van Vitari, alleen om het Vitalics te kunnen verkrijgen. Daarom is zij druk bezig om een synthetisch alternatief te bedenken. Het gaf mij een beetje het gevoel van de huidige inzet om vlees te beperken en meer vleesvervangers te creëren. Of bijvoorbeeld de inzet om alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen.

Don’t let go

Doordat elk hoofdstuk wisselend verteld wordt vanuit het perspectief van een van de hoofdrolspelers, krijg je een band met ze. Aria is een sterke vrouw die alles op alles zet om haar gezin te redden en te beschermen. Liam lijkt een beetje een goede sul, maar ontpopt zich dan toch ineens in een semi-held die het gevaar niet uit de weg gaat. Wanneer andere personages dingen overkomen leef je ook echt met ze mee.

Als Luitenant Marshall (één van de wat grotere bijfiguren) bijvoorbeeld met haar team een epische strijd aangaat met megamonsters, wil je dat ze het allemaal overleven. Je voelt de spanning en de wanhoop en hoopt op een goede afloop. Dit is de kracht van dit boek; de manier van schrijven zorgt ervoor dat het verhaal je niet loslaat.

Stelsel Onbekend recensie – Een absolute aanrader

Je krijgt niet elke dag de kans om op een intergalactisch avontuur te gaan. En wanneer je die kans krijgt, hoop je maar dat het niet tegen gaat vallen. Het idee achter Stelsel Onbekend is niet heel origineel; wat dat betreft is het een dertien in een dozijn verhaal. Maar de schrijfstijl en de combinatie van verschillende sciencefictionaspecten maakt het wel een heerlijk boek om te lezen. Je legt het niet even weg, maar leest het aan één stuk uit.

Dit is dan ook de kracht van dit boek: het sleurt je mee en laat je daarna met een goed gevoel achter. Er is geen open einde, geen cliffhanger, maar gewoon een slot van een verhaal waar je als lezer tevreden over kan zijn. Stelsel Onbekend is een goede sciencefiction thriller die je met veel plezier zal lezen!

Stelsel Onbekend is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Stelsel Onbekend
Auteur: Jasper T. Scott
Uitgever: Iceberg Books
ISBN: 978-90-830-7316-3

Modern Myths Shop

Koop Stelsel Onbekend op Bol.com of Amazon.nl:

Stelsel Onbekend - Jasper T. Scott - coverPaperback
Bol.com – Stelsel Onbekend – € 19,99
Amazon.nl – Stelsel Onbekend – € 19,99

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Stelsel Onbekend recensie - Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.