Storing recensie
BoekenBoeken

Storing recensie – Overleven in een Nederland zonder elektriciteit

Wat als niets in je huis meer werkt omdat er geen elektriciteit is? Wat als dat vervolgens voor de hele wereld geldt en het blijvend is? Nederlands auteur Jan D. Westerman vroeg het zich af en schreef er de bijzonder spannende sciencefictionthriller Storing over. In dit lekker dikke boek moet misdaadauteur Ed Verdamme zien te overleven terwijl hij te maken krijgt met het slechtste wat in de mens naar boven komt in een post-apocalyptische maatschappij. Lees in onze Storing recensie hoe dit boek je van het ene naar het andere avontuur sleept! 

Lees ook Jeroens Jan D. Westerman interview. 

Eigenlijk is ons idee van beschaving slechts dat: een idee. Een afspraak die we met zijn allen maken en waar iedereen – in eider geval de meesten van ons – zich in principe aan houdt. In principe, want de afgelopen jaren hebben we gezien hoe kwetsbaar onze samenleving en gevoel van saamhorigheid is. Zo was er de onrust tijdens de coronapandemie en zien we hoe desinformatie, misinformatie en gewoonweg nepnieuws een stevige voedingsbodem hebben in onze huidige nieuwsvoorziening. Met wantrouwen naar elkaar en de overheid als gevolg.
In Storing van de Nederlandse sciencefictionschrijver Jan D. Westerman valt er een andere zekerheid in ons leven weg: elektriciteit. Van de ene op de andere dag werken elektronische apparaten niet meer. Sterker nog, het natuurverschijnsel “elektriciteit” is geheel verdwenen. Het regent nog behoorlijk, maar er is geen onweer en bliksem meer. In dit dikke boek van 670 pagina’s zie je wat er vervolgens in Nederland gebeurt en hoe we binnen enkele weken in een post-apocalyptische maatschappij belanden…

Een eerste levensbehoefte 

Ga eens bij jezelf na hoeveel van jouw apparaten niet meer zouden werken als er geen elektriciteit meer is. Je oven, je koelkast, je televisie, je lampen om mee te beginnen. Vervolgens kan je je mobiel en laptop niet meer opladen als deze leeg zijn. Maar ook je toilet spoelt niet meer door, je verwarming scheidt ermee uit en je kan niet meer douchen. De nutsbedrijven hebben natuurlijk ook stroom nodig, wat er niet meer is.

Denk vervolgens nog wat groter: auto’s kunnen niet meer rijden, communicatie op afstand is niet meer mogelijk en vliegtuigen zullen neerstorten. En misschien iets waar je niet dagelijks bij stilstaat: de gemalen en waterkeringen werken niet meer en dus zal een groot deel van Nederland langzamerhand onder water lopen. Hoe ga jij vervolgens overleven?

Storing recensie – Een misdaadauteur in de problemen 

Die vraag stelt misdaadauteur Ed Verdamme zich in Storing ook af. Op het moment dat de stroom wegvalt, zit Ed zich in zijn luxe penthouse in Rotterdam net op te winden over het manuscript van zijn nieuwe boek over “crime-fighter” Bulldog Stevens. Ed is al geruime tijd uitgekeken op het personage, maar onder druk van zijn uitgever en lezers werkt hij toch aan een nieuw deel in de immens populaire serie. Maar al snel heeft Ed wel iets anders aan zijn hoofd.

Als blijkt dat de stroomstoring permanent is, besluit Ed op zoek te gaan naar Janine, de dochter van zijn ex-vriendin. Ed heeft een warme band met haar en ziet haar ook als zijn eigen dochter. Janine woont echter met haar moeder in een andere wijk van Rotterdam en als Ed daar met veel pijn en moeite weet te geraken, blijkt er een vliegtuig te zijn neergestort. En volgens een buurvrouw was Janine op dat moment thuis…

Chaos in Nederland

Volledig gedesillusioneerd belandt Ed vervolgens door een misverstand bij een tehuis voor ouderen waar hij de bewoners helpt er het beste van te maken. In de chaos die inmiddels in de stad en het land ontstaan is, is het ieder voor zich. Plunderingen, geweld en gevaar dreigen en al snel blijkt dat rechts-extremisten hun kans schoon zien. Ed krijgt het aan de stok met gewapende leden van het nieuwe “volksleger” en raakt in het nauw.

Verschillende avonturen volgen elkaar op waarin Ed kennis maakt met de kunstenares Liza. Als vervolgens blijkt dat Janine nog in leven kan zijn, gaan Ed en Liza naar haar op zoek. Ed heeft een jacht in de buurt van Rotterdam liggen die nog goed bevoorraad is en als uitvalsbasis kan dienen. Als daar ook nog een werkende stoomboot voor handen is, verplaatst het verhaal zich voor een groot deel naar het water.

Storing recensie – Mysterieuze planten in zee 

Hoofdstuk na hoofdstuk blijven de avonturen zich opstapelen. Niet alleen is er de zoektocht naar Janine, ook blijkt er een mysterieus bos van planten in het zoute water van de zee te groeien. Kan dit te maken hebben met het verdwijnen van de elektriciteit? Langzamerhand raken Ed en Liza betrokken bij iets dat groter dan henzelf is. Iets wat niet alleen Nederland, maar ook de wereld kan redden. Mits ze uit handen van het volksleger kunnen blijven, dat steeds meer macht in de regio krijgt…

De sciencefiction elementen in Storing zijn meer een aanleiding voor het verhaal dan een hoofdelement. Het is een bijzonder leuk onderdeel van het geheel, maar het boek draait vooral om de belevenissen van Ed en de anderen in het post-apocalyptische Nederland. Doordat de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zo bekend zijn, heeft de wereld zonder elektriciteit een behoorlijke impact. Je gaat nadenken over wat je zelf elke dag als vanzelfsprekend beschouwd.

Een thriller op stoom

Bovenstaande is eigenlijk nog een heel korte samenvatting van wat er allemaal in Storing gebeurt. Het boek is een ware thriller die op volle stoom van het ene voorval naar het andere dendert, waarbij Ed haast geen moment rust gegund wordt. Het is maar goed dat hij als misdaadauteur alle handelingen die Bulldog Stevens in zijn boeken uitvoert zelf ook onderzocht heeft. Zo is Ed redelijk goed met wapens en heeft hij flink wat mensenkennis. Daarnaast is hij ook een begenadigd schipper en kan hij tegen een flink stootje.

Als je er bij stil zou staan, is Ed van wel heel veel markten thuis. Ook raakt hij toevalligerwijs wel erg vaak betrokken bij de meest belangrijke gebeurtenissen in de periode waarin de elektriciteit verdwenen is en ontmoet hij precies die personen die voor de ramp ook met elkaar te maken hebben gehad. Zo is er bijvoorbeeld op een boot een wetenschapper van de Erasmus Universiteit die boeken uit zijn werkkamer nodig heeft. Ed probeert dat te regelen en komt in de stad een groep tegen waar de voormalige koffiejuffrouw die aan de Erasmus Universiteit werkte ook is. De schaal waarop het verhaal zich afspeelt is groots, maar soms ook behoorlijk klein. Alles in het boek staat in dienst van de voortgang van het avontuur.

Storing recensie – Meeslepende avonturen met een scifi tintje 

Je “suspencion of disbelief” zet je voor Storing echter maar al te graag opzij. De vertelstijl van Jan D. Westerman is meeslepend en zijn oog voor detail is indrukwekkend. Van deze schipper die gastcolleges op scholen geeft over zijn varende leven mag je ook wat kennis verwachten, maar nergens wordt dat saai. Je vliegt door het dikke boek heen en leeft mee met alle personages.

Ik heb enorm genoten van het boek, maar vond wel dat de tijdspanne waarin Nederland naar de verdoemenis ging, kort was. Binnen luttele weken komen de rechtsextremisten aan de macht en een bepaalde gebeurtenis in het boek lijkt haast wel uit een Nazisploitation-film uit de jaren 70 te komen. Ik kan me haast niet voorstellen dat we in een vergelijkbare situatie zo snel ten onder gaan als maatschappij. Maar als Storing me één ding geleerd heeft, is dat je in Nederland, als het mis gaat, maar beter een goed bevoorrade boot achter de hand kunt hebben.

Storing is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Storing
Auteur: Jan D. Westerman
Uitgever: Iceberg Books
ISBN: 978-90-834-3828-3

Modern Myths Shop 

Lees meer Modern Myths recensies!

Storing recensie: © 2025-2025 Modern Myths

Jan D. Westerman heruitgave bij Iceberg Books

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.