Terminator: Dark Fate blu-ray - openingsbeeld
BoekenBoeken

Terminator: Dark Fate blu-ray – Don’t come back

Om de gebeurtenissen in de Terminator-franchise bij te houden, had je tot voor kort een heel diagram nodig. Paradoxen, alternatieve tijdlijnen, herschreven geschiedenissen; zelfs een robot uit de toekomst werd er geen wijs meer uit. Terminator: Dark Fate – nu uit op dvd, blu-ray en 4K UHD – zet een streep door die tijdreischaos en speelt zich af na de verhaallijn van Terminator 2: Judgement Day. André bekeek de Terminator: Dark Fate blu-ray om te zien hoe het dreamteam van James Cameron, Linda Hamilton en Arnold Schwarzenegger deze nieuwe vertakking van dit klassieke sciencefictionverhaal vertellen.

In 1984 kwam er in Terminator een robot uit een dystopische toekomst om de toekomstige moeder van de rebellenleider die tegen de robots vecht te vermoorden. In 1991 beschermde hij in Terminator 2: Judgement Day haar zoontje van een nog engere robot uit de toekomst. Hierop volgde nog drie films waar we het vanaf nu niet meer over hebben, want James Cameron is ‘back’ met Terminator: Dark Fate. Ook Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton en Edward ‘not’ Furlong zijn samen met hem teruggekomen voor een nieuw vervolg op de eerste twee delen.

Terminator

Come-back of Dark Fate?

Net als Terminator maakten andere franchises op deze manier met wisselend succes een comeback, Halloween zelfs al twee keer. Maar ook A Nightmare on Elm street, The Exorcist, Jaws, Highlander en Rocky ‘vergaten’ op dezelfde wijze bepaalde films uit hun reeks. Zou het Cameron-dreamteam uit de eerste twee delen de Terminator-franchise uit het slop kunnen trekken of is de titel van dit nieuwe deel hier een voorbode van? Regisseur Tim Miller (Deadpool) kan in ieder geval overweg met actie. En aan nostalgie is er in Terminator: Dark Fate ook geen gebrek.

Terminator: Dark Fate blu-ray - Mackenzie Davies en Natalia Reyes

Terminator: Dark Fate blu-ray –
Nieuw, maar herkenbaar

Een lege snelweg. Er verschijnen wat bliksemflitsen uit het niets en ineens verschijnt er een naakt silhouet in een bol van licht. Klinkt bekend, al betreft het deze keer een vrouw in plaats van een Oostenrijkse spierbundel. Na een vechtpartij worden er uiteraard kleren en een vervoersmiddel gestolen en verschijnt er verderop een tweede tijdreiziger. Beide reizigers – de aangepaste mens Grace (Mackenzie Davis (Blade Runner 2049) en de robot REV-9 (Gabriel Luna (Agents of S.H.I.E.L.D.)) – zijn op zoek naar Dani Ramos (Natalia Reyes (Running With The Devil)). Grace heeft middels een experimentele techniek genoeg upgrades om op de vuist te kunnen gaan met een metalen sloopkogel en de REV-9 is een soort T-1000 (uit Terminator 2) met upgrades. Deze nieuwe robot is een formidabele tegenstander. Gelukkig schiet een verbitterde Sarah Conner (Linda Hamilton) te hulp en de drie slaan op de vlucht om Dani (en daarmee de toekomst van de mensheid) in veiligheid te brengen.

Linda Hamilton en Natalia Reyes

Powervrouwen en een stoffeerder

De Terminator-tijdlijn is ondertussen behoorlijk complex, en Dark Fate start wederom een nieuwe aftakking in het verhaal. Eigenlijk is het enige consistente in de filmserie dat tijdreizen kennelijk niet gekleed kan. Verder veranderen de regels nog wel eens. Het aantal paradoxen zou zelfs Einstein nog hoofdpijn geven, waaronder zaken als je eigen creatie verzorgen, tot aan je jongere ik vertellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, zodat je later visioenen krijgt over wat er wanneer precies moet gebeuren. Het is allemaal erg lastig uit te leggen, maar gelukkig geldt dat niet voor het verhaal op de Terminator: Dark Fate blu-ray. Dit nieuwe verhaal is feitelijk een hervertelling van deel twee, met meer powervrouwen en een stoffeerder (bekijk de film om te snappen wat we bedoelen). De actie zit goed in elkaar en de CGI is op enkele scene’s na dik in orde. Helaas zit er wel een aantal fikse minpunten aan de film. Zonder al te veel spoilers te geven: de film neemt alles waar de eerste twee delen voor stonden en spoelt dat door de wc. Dark Fate probeert ook nog wat humor in het geheel te stoppen, maar dit slaagt slechts gedeeltelijk.

Arnold Schwarzenegger de stoffeerder

Terminator: Dark Fate blu-ray – beeld en geluid

De 1080p-transfer van de Terminator: Dark Fate blu-ray blinkt nergens echt uit. Het kleurenpallet is robuust en ziet er prima uit, met heldere primaire kleuren. De scène’s in het donker zijn wat minder; er gaan veel details verloren door het matige contrast. De schade die gedaan wordt (en dat is er veel in deze film) springt er wel uit. Littekens en krassen op metaal zijn goed herkenbaar met veel zichtbare details. De Dolby Digital 5.1-soundtrack is ook van goede kwaliteit. Elke actiescène heeft in de basis dreunend geweervuur en explosies, die altijd goed in balans zijn. De illusie van een grote ruimte komt prima tot stand door een hele degelijke mix, waarbij de dialogen altijd goed verstaanbaar zijn via de center speaker.

Gabriel Luna en Arnold Schwarzenegger

Extra’s uit het Terminator-universum

Wat betreft de extra’s zien we op de Terminator: Dark Fate blu-ray niet veel bijzonders, al zijn de deleted scenes wel interessant om te zien. A Legend Reforged praat je in twintig minuten bij over de verhaallijn tot nu. Daarna zie je wat James Cameron, Tim Miller, Linda Hamilton en Arnold Schwarzenegger zoal hebben bijgedragen aan de film. World Builders neemt ons 33 minuten lang mee met de special effects, setbouwers, stuntmensen en alles wat er met de sets te maken heeft. Deze documentaire is het meest interessant om te zien. In het verlengde hiervan zien we in Dam Busters hoe de laatste scène is opgezet. Tot slot wordt in The Dragonfly uitgelegd hoe de toekomstscènes tot stand zijn gekomen.

Mackenzie Davies

Terminator: Dark Fate blu-ray – mislukte reboot

Terminator Dark Fate blu-ray packshotTerminator: Dark Fate is een film die veel van de fans die met Terminator zijn opgegroeid niet kan bekoren. Deze reboot probeert teveel de bestaande fans te pleasen en wil tegelijkertijd een nieuwe doelgroep aanboren. Dat is op zich geen probleem, maar de film slaagt hier helaas niet in door bijna alles uit de eerste films teniet te doen. De Terminator: Dark Fate blu-ray is wel van degelijke kwaliteit, met een goede soundtrack. Maar waarschijnlijk is de titel ‘Dark Fate’ profetisch voor de toekomst van de franchise. De film was een flop bij de boxoffice, dus het lijkt erop dat eventuele vervolgen voorlopig toekomstmuziek zullen blijven.

Titel: Terminator: Dark Fate
Regisseur: Tim Miller
Acteurs: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Gabriel Luna
Uitgever: 20th Century Fox / Walt Disney Home Entertainment
Medium: Blu-ray
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © 20th Century Fox / Disney

Gabriel Luna Terminator

Terminator: Dark Fate blu-ray - Arnold Schwarzenegger

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.