Maleficent Mistress of Evil - Dark Fae
BoekenBoeken

Maleficent: Mistress of Evil dvd – meesteres van het kwaad of verbitterd slachtoffer?

In 2014 verscheen Maleficent, een live-actionfilm over de duistere fee uit het sprookje van Doornroosje. Angelina Jolie speelde deze Disney-slechterik die in die film uitgediept werd en meer achtergrond kreeg. Nu is het tweede deel verschenen – Maleficent: Mistress of Evil. We zijn vijf jaar verder in zowel de film als het echte leven en Helmie kijkt of dit nieuwe verhaal op de Maleficent: Mistress of Evil dvd ons nog meer inzicht geeft in deze dark fey.

Maleficent: Mistress of Evil is vijf jaar na de release van de eerste film – Maleficent – uitgebracht. In deze tweede film springen we ook vijf jaar verder. Prins Phillip (de prins die Aurora in deel een niet wakker gekust kreeg) en koningin Aurora (Elle Fanning (Mary Shelley, How to Talk to Girls at Parties)) van de Moors hebben zich verloofd. De dark fey Maleficent (Angelina Jolie (Wanted, Beowulf)) wordt uitgenodigd voor een etentje in het paleis van Phillips ouders. Zij blijft argwanend tegenover mensen, maar besluit toch te gaan om Aurora tegemoet te komen. Het wordt een desastreus diner waarbij Maleficent door koningin Ingrith (Michelle Pfeiffer (Wolf, Avengers: Ant-Man and the Wasp, Stardust)) – Phillips moeder – wordt uitgelokt. Ze wordt vals beschuldigd van het vervloeken van koning John, Phillips vader. Maleficent vlucht uit het paleis en wordt bijna vermoord door Gerda, de roodharige handlanger van koningin Ingrith. Dan wordt ze gered door een mysterieuze andere dark fey.

Maleficent Mistress of Evil - Michelle Pfeiffer

Mysterie van de feeën

In Maleficent: Mistress of Evil krijgen we naast de welbekende wezens van de Moors ook nieuwe personages te zien. Zo leren we kleine champignonwezens kennen en krijgen we ook meer achtergrond over de dark fey (donkere feeën), waartoe Maleficent behoord. De wereld van de dark fey is interessant, waarbij meerdere ecosystemen (bos, woestijn, jungle, toendra) zijn te herleiden. De feeën zijn kleurrijk en zien er herkenbaar uit. Het wordt in de film echter niet helemaal duidelijk waarom de feeën uiteindelijk mee gaan doen met de oorlog tegen de moeder van Phillip. Bijzonder is ook dat er geen aandacht meer is voor bepaalde andere verhaallijnen. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met het koninkrijk van Aurora’s vader, nadat zij koningin werd van de Moors? Heel even wordt in de film gehint dat het koninkrijk is teruggegeven aan de bevolking, omdat het voor Aurora nooit als thuis heeft gevoeld.

Maleficent Mistress of Evil - Angelina Jolie - de Dark Fae

Maleficent: Mistress of Evil dvd – feministische film

Deze Disneyfilm zit vol dames die de figuurlijke broek aan hebben. We hebben de gemene aanstaande schoonmoeder die geen grote mannelijke handlanger heeft, maar Gerda (Jenn Murray (Fantastic Beasts and Where to Find Them)), een slinks roodharig meisje. Dan is er Aurora, koningin van de Moors, die over een grote hoeveelheid moed en wilskracht beschikt. En natuurlijk Maleficent. De mannelijke bijrollen zijn wat zwakker. Je hebt koning John die flink onder zijn vrouws duim zit en ook prins Phillip is niet een erg doortastend type, maar meer een dromerige jongeman. Tot slot is er nog de trouwe en stuntelige Diaval de raaf (Sam Riley (Pride and Prejudice and Zombies)).

Maleficent Mistress of Evil - Angelina Jolie - Robert Lindsay

Donkere details en extra’s

Maar in Maleficent: Mistress of Evil zitten ook een paar scènes die ik voor een Disneyfilm vrij schokkend vond, zoals de duivelse experimenten op feeën en een ware gaskamerscène. Het is ook bijzonder hoe de film toch een happy end krijgt, nadat er zoveel verliezen zijn geleden. Daar wordt niet eens bij stilgestaan. Ik had eigenlijk een andere keuze verwacht, zoals bij Frozen II.

Op de schijf vind je enkele leuke extra’s: de featurette Origins of Fey vertelt je wat meer over de dark fey, wat dat gemis in de film zelf iets aanvult. Dan is er Aurora’s Wedding over het maken van de trouwscène. De special effects worden toegelicht in If You Had Wings – waarin je ziet hoe Angelina Jolie leerde omgaan met haar vleugels en in Maleficent: Mistress of Evil VFX Reel zie je een leuke vergelijking met wat echt op de set aanwezig was en wat later met de computer is ingevuld. Dan zijn er tot slot nog enkele verwijderde en verlengde scènes, bloopers en de muziekvideo You Can’t Stop the Girl van Bebe Rexha. Heel netjes.

Maleficent Mistress of Evil - Elle Fanning

Maleficent: Mistress of Evil dvd
– Angelina Jolie schittert

Maleficent Mistress of Evil dvd packshotDe titel Mistress of Evil vind ik echter niet passen bij de film. Eigenlijk zie ik Maleficent als iemand die vals beschuldigd wordt en meer in een slachtofferrol zit. Ik begrijp dan ook niet waar de titel op gebaseerd is. Maleficent wordt in het begin van de film wel weggezet als een verbitterd persoon. Aan het einde van de eerste film was ze behoorlijk ontdooid naar mensen toe, maar in deel twee is ze weer bitter en in het zwart gekleed met puntige, skeletachtige kleding. Misschien is dit gedaan om het beeld van ‘meesteres van het kwaad’ te versterken, maar in mijn optiek is dat niet gelukt. Ik vind Maleficent: Mistress of Evil wel een vermakelijke en heerlijk donkere Disneyfilm. Alles bij elkaar is het gewoon fijn om weer naar Angelina Jolie te kijken die opnieuw schittert in deze film.

Titel: Maleficent: Mistress of Evil
Regisseur: Joachim Rønning
Acteurs: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Robert Lindsay
Uitgever: Walt Disney Home Entertainment
Medium: Dvd
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

champignon mannetjes

Angelina Jolie - Maleficent

Maleficent

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.