The Legend of Vox Machina recensie - Modern Myths
Kerst 2022Kerst 2022

The Legend of Vox Machina recensie – Serieuze D&D grappen en grollen

Als het over Role-Playing Games gaat, denkt iedereen meteen aan Dungeons & Dragons. En als je als D&D-fan vervolgens een professionele groep spelers moet noemen, zeg je Critical Role. Deze groep stemacteurs heeft al jaren een succesvolle online streamingshow en beleeft als de groep Vox Machina talloze avonturen. André is fan (en oud-D&D’er) en verslond dan ook de animatieserie die verschenen is op Prime Video. Lees in zijn The Legend of Vox Machina recensie hoe het allemaal zo ver is gekomen!

In mijn jeugd heb ik heb flink wat uren verspeeld met Advanced Dungeons & Dragons second edition, terwijl ik me beter op mijn huiswerk had kunnen focussen. Maar goed, dan had ik ook nooit als Half-Elf ranger met mijn beer steden binnen geslopen door de riolen. Of hele karavanen leeggeroofd als Halfling rogue.

Al is dat waarschijnlijk ook niet helemaal gegaan zoals ik me nu herinner en zal de actie voornamelijk hebben bestaan uit het wegrennen voor boze koopmannen…

Kortom, D&D is voor de liefhebbers een geweldig spel. Ik denk dat iedereen je wel kan vertellen dat, hoe vol vuur je anderen ook over je avonturen vertelt, sommige mensen nooit dezelfde passie zullen delen. En het misschien zelfs een beetje sneu vinden overkomen. Toch is dat met de opkomst van online kanalen als Critical Role, waar de speelsessies zeer vakkundig geleid worden, wel anders geworden. Wie had jaren geleden bijvoorbeeld kunnen verzinnen dat deze speelsessies omgetoverd zouden worden tot een heuse The Legend of Vox Machina tekenfilmserie op Amazon Prime Video?

Sam Riegel als Scanlan

Een diverse, losbandige groep avonturiers

Critical Role is een groep stemacteurs die zich behoorlijk inleven in hun D&D-personages. Ook de “Dungeon Master” (de spelleider) kan erg goed vertellen. Sinds 2015 zijn ze bezig en halverwege de eerste campaign (avontuur) zijn ze hun spel gaan streamen. De groep avonturiers die ze vormen staat bekend als “Vox Machina” en is een groep losbandige, zeer verschillende, personages. Ook de verschillende karakters van de avonturiers maakt alles tot een zeer amusant spektakel en is zeer geschikt om mensen bekend te maken met het spel.

Inmiddels is Vox Machina hun derde campaign gestart en is het spel voor de spelers een zeer lucratieve zaak geworden. Door het succes ervan zijn er al comics en boeken verschenen, maar het idee van een geanimeerde special was er een die niet verdween…

Taliesin Jaffe als Percy en Laura Bailey als Vex'ahlia

The Legend of Vox Machina recensie – Een zeer succesvolle Kickstarter

Omdat een minuut aan kwalitatieve animatie op televisie zo tussen de 30 en 50 duizend dollar kost, werd besloten om een Kickstarter op te zetten. Er werd daarin voorzichtig gemikt op 750.000 dollar.

Uiteindelijk eindigde het crowdfunding project op een schamele 11,3 miljoen. Vervolgens toonde Amazon Prime Video interesse, waardoor The Legend of Vox Machina nu groen licht heeft voor twee seizoenen van 12 afleveringen. En het eerste seizoen is ondertussen in zijn geheel te bekijken op Prime!

Marisha Ray als Keyleth

Wie is Vox Machina?

De Vox Machina groep bestaat uit:

  • Grog Strongjaw, een Goliath barbaar, gespeeld door Travis Willingham.
  • Pike Trickfoot, een Gnome cleric, gespeeld door Ashley Johnson.
  • Vex’ahlia, een Half-Elf ranger, gespeeld door Laura Bailey.
  • Vax’ildan, een Half-Elf rogue, gespeeld door Liam o’Brian.
  • Keyleth, een Half-Elf druid, gespeeld door Marisha Ray.
  • Percival “Percy” Fredrickstein von Musel Klossowski de Rolo III, een Human gunslinger, gespeeld door Taliesin Jaffe.
  • En Scanlan, een Gnome bard, gespeeld door Sam Riegel.

Al deze acteurs zie en hoor je terug in ontelbare producties voor tv, film en games. In de online serie was er in de eerste afleveringen trouwens nog een Dragonborn sorcerer te horen, gespeeld door Orion Acaba. Maar deze is door misdragingen niet meer welkom bij Critical Role en zit ook niet in de animatieserie.

Travis Willingham als Grog

The Legend of Vox Machina recensie – Enkel leuk voor de fans?

The Legend of Vox Machina is een “high fantasy”-serie over de avonturen van Vox Machina. Natuurlijk zal de vaste schare fans van Critical Role hem gaan bekijken, maar werkt het geheel ook voor kijkers die er nog niet bekend mee zijn?

In het begin misschien niet helemaal. Want de knipogen naar de fans volgen elkaar in hoog tempo op. Ben je zo’n fan, dan is het een feest der herkenning. Maar na de eerste twee afleveringen gaat de serie ook verhaaltechnisch de diepte in. En dan wordt het een echte aanrader!

The Legend of Vox Machina - Marisha Ray als Keyleth

Ook avonturiers hebben geld nodig

In de eerste aflevering van The Legend of Vox Machina seizoen 1 zien we hoe Vox Machina, nu nog een groep avonturiers met een behoorlijk slechte naam (maar met een astronomisch hoge bar-rekening), dringend geld nodig heeft om hun levensstijl vol te houden. Als ze door een combinatie van wanhoop en toeval de queeste krijgen een mysterieus monster te slachten, blijkt al snel dat dit hun vaardigheden te boven gaat.

We leren meer over de personages en zien hoe hun vriendschap en gevoel voor rechtvaardigheid de groep bij elkaar brengt en sterker maakt om de beproevingen te kunnen doorstaan.

Laura Bailey als Vex'ahlia en Liam O'Brien als Vax'ildan

The Legend of Vox Machina recensie – Game of Thrones en The Lord of the Rings

De animatieserie wordt gemaakt door Titmouse, de animatiestudio achter onder andere Rick & Morty, Big Mouth, Human Resources en The Boys: Diabolical. Het is een studio met een eigenzinnige stijl en veel creativiteit, wat je ook zeker terugziet in de animatie. Enkele leuke gastrollen als Rory McCann (Game of Thonres) en Dominic Monaghan (The Lord of the Rings, Lost) maken het geheel compleet.

Grey Griffin als Delilah Briarwood en Matthew Mercer als Sylas Briarwood

Personages als kloppend hart

The Legend of Vox Machina is een degelijke fantasy-serie met wel echt een volwassen publiek voor ogen. Het bloed vloeit rijkelijk en ook naakt, openbare dronkenschap en vloeken wordt zeer zeker niet geschuwd. De serie slaagt erin de lol van Dungeons & Dragons over te brengen naar het scherm en dat is knap.

Net als in het papieren spel zijn ook in deze serie de personages het kloppende hart. We maken kennis met deze “helden”, terwijl ze op hun diepste punt geraakt zijn. Maar gedurende het seizoen zien we ze groeien en verandert de volledige groepsdynamiek. We leren hun eigenaardigheden kennen, maar ook hun onderlinge relaties, romantische spanningen en hun zwaktes. En ben je zelf een D&D-speler, dan zal je veel situaties en hun reacties daarop, ongetwijfeld herkennen.

Liam O'Brien als Vax'ildan en Sam Riegel Scanlan

The Legend of Vox Machina recensie – Kijken met een grote gunfactor

Al deze karakterontwikkeling helpt het verhaal dusdanig, dat het kijken naar deze serie uiteindelijk meer vertelt over wat de ervaring van het spelen van een ronde D&D nu eigenlijk inhoud, dan je ooit uit een alinea tekst uit een van de regelboeken zou kunnen halen. Mede hierdoor krijgt The Legend of Vox Machina het voor elkaar om, ondanks wat tekortkomingen, een zeer goede balans van humor, actie, personages en romantiek weg te zetten.

Hierdoor is de serie ook geschikt voor kijkers die Critical Role niet kennen of zelfs nog nooit een rollenspel gespeeld hebben. En uiteraard wordt alles wat de acteurs en de animators in de serie hebben gestopt, afgemaakt met een hele grote gunfactor. O ja, en draken natuurlijk. In een dungeon.

The Legend of Vox Machina streamt nu op Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Legend of Vox Machina
Regisseurs: Young Heller, Yu-Won Pang, Sung Jin Ahn
Acteurs: Laura Bailey, Taliesin Jaffe, Marisha Ray, Sam Riegel
Uitgever: Amazon
Medium: Prime Video
Genre: Fantasy / Animatie

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Prime Video

The Legend of Vox Machina

Taliesin Jaffe als Percy

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Kerst 2022Kerst 2022
  • Films en seriesFilms en series
Official Superhero Merchandise