The Old Guard recensie - Modern Myths

The Old Guard op Netflix – Charlize Theron als kick-ass onsterfelijke huurling

Andy (Charlize Theron) is de leider van een hechte groep onsterfelijke huursoldaten. Als het geheim van hun onsterfelijkheid aan het licht komt bij een reddingsmissie die eindigt in verraad, moet het team alles op alles zetten om zichzelf te beschermen en hun nieuwste rekruut te vinden. Lees onze The Old Guard recensie, een Netflix-film gebaseerd op de comics van Greg Rucka!

The Old Guard recensie - PosterIn The Old Guard – nu op Netflix – moeten eeuwenoude krijgers en huursoldaten Andy “Andromache of Scythia” (Charlize Theron (Mad Max: Fury Road, Alien: Covenant)), Joe “Yusuf Al-Kaysani” (Marwan Kenzari (Aladdin)), Nicky “Nicolo di Genova” (Luca Marinelli) en Booker “Sebastian Le Livre” (Matthias Schoenaerts) het in een race tegen de klok opnemen tegen de gewetenloze directeur van een groot farmaceutisch bedrijf. Deze “Big Farma” wil het geheim van hun onsterfelijkheid ontdekken. Tegelijkertijd is er voor het eerst in eeuwen een nieuwe onsterfelijke krijger opgestaan. U.S. Marine Nile Freeman (KiKi Layne) komt om het leven op een missie in Afghanistan. Maar als ze kort daarna weer wakker wordt in de ziekenboeg van haar kamp heeft ze meer vragen dan antwoorden. Dan blijkt dat het in de 21e eeuw niet meer zo gemakkelijk is om spoorloos te verdwijnen…

KiKi Layne

Whatever it takes

The Old Guard is gebaseerd op de comics van Greg Rucka en Leandro Fernández, uitgegeven door Image Comics. De Netflix-actiefilm is geregisseerd door Gina Prince-Bythewood (Cloak & Dagger, The Secret life of Bees). Verwacht een actiespektakel met hand-tegen-hand gevechten, zwaarden, bijlen en genoeg vuurkracht en explosies voor een kleine oorlog. In The Old Guard volgen spectaculaire actiescènes in Soedan, Afghanistan, Frankrijk en Engeland elkaar in rap tempo op. Maar er is ook ruimte voor een beetje humor en zelfs wat romantiek.
Het is ook een van de weinige films waarin alle hoofdpersonen meerdere keren op dramatisch bloederige wijze om het leven komen en toch steeds weer opstaan. Met telkens weer de vraag of dit misschien de laatste keer is. Want de Oude Garde weet dat ooit het moment komt dat hun wonden niet meer zullen genezen.

Matthias Schoenaerts

The Old Guard recensie:
Van de middeleeuwen naar Napoleon

Hoewel er ontelbaar veel superheldenfilms zijn met actiespektakel en ze bomvol zitten met special effects valt The Old Guard me op door de complexe personages. Ondanks hun bovennatuurlijke krachten zijn deze krijgers menselijker dan veel actiehelden. Nicky en Joe doodden elkaar in de kruistochten van de middeleeuwen, maar zijn al eeuwen niet van elkaar te scheiden. Booker sneuvelde als soldaat in het leger van Napoleon, maar liet drie zonen na die hij de rest van hun leven in de gaten hield. En Andy – de oudste van allemaal – is zelfs millennia oud en werd ooit als godin aanbeden. Maar ze werd ook als heks terecht gesteld.

The Old Guard recensie - godin

Nog veel te ontdekken

Met eeuwen aan geschiedenis om uit te putten, wordt er in deze Netflix Original maar een tipje van de sluier opgelicht over wat deze krijgers allemaal mee hebben gemaakt in hun lange levens. Toch krijgen de makers het voor elkaar om alle personages diepgang te geven. Dit gebeurt onder andere door ze allemaal hun eigen accent te geven en ze vaak in hun eigen moedertaal te laten praten. Dat is in mijn ogen een stuk realistischer dan waar de meeste actiefilms voor kiezen; dat iedereen Amerikaans is.

snipen

The Old Guard recensie:
Dit smaakt naar meer

Alle teamleden van de Oude Garde worstelen op hun eigen manier met hun gave of vloek. Ze proberen het goede te doen, maar vragen zich ook af of de wereld ooit een betere plek zal worden en of alles wat ze doen wel zin heeft. Dat is een van de dingen dat ervoor zorgt dat dit voor mij niet de zoveelste superheldenfilm is. Ja, de teamleden zijn eeuwenoude krijgers met bovennatuurlijke vechtcapaciteiten, maar het zijn nog steeds mensen met angsten en twijfels. Je wil graag meer te weten komen over wat deze personages samen hebben meegemaakt en welke rol zij speelden in het vormen van onze wereldgeschiedenis.

Uiteraard eindigt de film ook met een fijne cliffhanger die je doet verlangen naar meer. De comic van Greg Rucka is een drieluik en ook regisseur Gina Prince-Bythewood heeft het filmverhaal zo opgezet. Als dit eerste deel succesvol genoeg is, kunnen The Old Guard 2 en The Old Guard 3 dus zeker gemaakt worden! En hoewel ik normaal gesproken eigenlijk nooit graphic novels of comics lees, ben ik door The Old Guard toch zo benieuwd geworden dat ik voor deze stripserie misschien wel een uitzondering wil maken.

The Old Guard streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Old Guard
Regisseur: Gina Prince-Bythewood
Acteurs: Charlize Theron, Matthias Schoenaerts, KiKi Layne
Distributeur: Netflix
Genre: Fantasy / avontuur

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

The Old Guard recensie - Andy

The Old Guard

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.