The Witcher - Netflix - Geralt of Rivia close-up

The Witcher – Netflix dubbelrecensie: een genot voor de fantasy-liefhebber

De lang verwachte Netflix-serie The Witcher is vandaag verschenen. Het epos over hekser Geralt van Rivia is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Andrzej Sapkowski. Daarnaast is er een bijzonder succesvolle trilogie van games die zich afspeelt in deze moreel complexe fantasywereld die vol zit met thema’s uit sprookjes en folklore. The Witcher valt dus onder elke rubriek van Modern Myths en daarom krijg je in onze Week van the Witcher maar liefst twee recensies van de Netflix-serie van ons: een voor kijkers die de games niet kennen en een voor iedereen die wel digitaal op monsterjacht is geweest. Dit is Helmies deel van onze The Witcher – Netflix dubbelrecensie, voor lezers die de games en boeken niet kennen.

Lees ook de The Witcher-recensie vanuit het perspectief van een gamer van Gerard en onze Wie is The Witcher?-gids!

De Netflix serie The Witcher volgt de levens van drie hoofdpersonen: de hekser Geralt van Rivia (Henry Cavill (The Tudors, Man of Steel, Justice League)), de gebochelde Yennefer van Vengerberg (Anya Chalotra (Sherwood, Wanderlust)) en prinses Cirilla (Ciri) uit het koninkrijk Cintra (Freya Allan (The War of the Worlds)). Geralt is een gemuteerd mens met als vak het doden van monsters. Heksers zouden geen emoties hebben, maar Geralt lijkt toch een complexe persoonlijkheid die probeert het goede te zien in iedereen die hij tegenkomt.

The Witcher - Geralt

Cirilla en Yennefer

Prinses Cirillas rustige leventje wordt op zijn kop gezet als Cintra wordt overvallen door hun zuidelijke buren uit Nilfgaard. Ze moet vluchten voor haar leven en op zoek gaan naar Geralt of Rivia, die een onderdeel van haar lot lijkt uit te maken.

Yennefer van Vengerberg is een gebochelde vrouw die per ongeluk ontdekt dat ze magische krachten bezit. Hierna wordt ze verkocht door haar stiefvader en overgeleverd aan magiër Tissaia de Vries om opgeleid te worden tot magiër in Aretuza. Yennefer is haar leven lang vernederd en ongeliefd, wat haar een diep getraumatiseerd meisje heeft gemaakt die haar plek in de wereld wil ontdekken.

The Witcher - Cirilla
The Witcher – Netflix: prinses Cirilla

Wie is het monster?

Hoewel Geralt door mensen wordt gezien als mutant – een gevaarlijk man – is hij een complexe persoonlijkheid. Hij wordt prachtig vertolkt door ‘superman’ Henry Carvill. Ondanks zijn stilzwijgende en stalen persoonlijkheid is hij degene die vaak de betere keuze maakt dan de personen om hem heen. Geralt is een fantastische zwaardvechter met een sexy diepe stem. Een man van weinig woorden, maar de grove scheldwoorden en zuchten (of meer gegrom) die hij bezigt zijn veelzeggend. De Netflix-serie is mijn eerste kennismaking met deze hekser en dus bleef ik me elke aflevering afvragen wat er nu in de geheimzinnige flesjes zit, die hem bovennatuurlijke krachten geven. De zwaardvechtscènes zijn waanzinnig! Prachtig uitgevoerd en mooi gefilmd vanuit meerdere hoeken. Ook de spanning die wordt opgebouwd, met de duistere muziek, geeft de serie een extra dimensie. Het geheel is luchtig gehouden door de grappige minstreel Jaskier (Joey Batey (The White Queen, Knightfall)), wiens missie het is om het imago van Geralt te verbeteren.

The Witcher - Netflix - Geralt in bad

Ingewikkelde verhaallijn

Behalve de prachtige zwaardvechtscènes, de dramatische Keltische muziek en de prachtige omgevingen gaat het verhaal in The Witcher soms te snel. Zeker de eerste drie afleveringen is het lastig uit te vinden hoe alles in elkaar steekt en wordt er soms te weinig uitleg gegeven bij bepaalde hoofdpersonen. Ik denk dat deze makkelijker te begrijpen is als je de boeken hebt gelezen of als je de games hebt gespeeld. Maar los daarvan, naarmate de serie vordert, wordt het verhaal langzaam geopenbaard. De opbouw doet me denken aan Grimm (ook op Netflix). In elke aflevering van The Witcher staat een ‘monster’ centraal die moet worden ontdekt, buiten de reguliere hoofdlijn om. De monsters zijn vernieuwend en soms complex, zoals bijvoorbeeld de striga. Zij is geboren uit een vervloekte en overleden zwangere vrouw; een kind van de nacht met een moordlustig karakter. Ze is haast niet te stoppen en onze held Geralt probeert haar te redden in plaats van te doden.

The Witcher - sfeerbeeld

The Witcher op Netflix: aanrader!

The Witcher is een echte aanwinst voor Netflix en het kan niet anders of deze zal goed worden ontvangen. De serie zit vol krachtige personages, een duistere en intrigerende nieuwe wereld met elven, mensen, magiërs en monsters. Wie in welke categorie valt, mag je vanaf nu zelf ontdekken. Geniet!

The Witcher streamt nu op Netflix.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

The Witcher - Henry CavillThe Witcher - de koniginThe Witcher - Geralt en monster

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.