Varda recensie – Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Varda recensie – Chèstrin, Chandra en Elysan: Oerdraken versus strijder-engelen

In de drie Varda-novelles Chèstrin, Chandra en Elysan vertelt schrijver Garvin Pouw het verhaal van de Varda. Dit is een trots volk van strijder-engelen dat het liefst alles zelf oplost. Maar als twee oerdraken hun land binnenvallen, moeten zij hun trots opzij zetten. Ze zoeken hulp bij de enigen die hen nog kunnen helpen: de Nimfanen, halfgoden met magische krachten. Lees in onze Varda recensie hoe dat een beslissing is met verrassende gevolgen!

Varda 1 - Chestrin
Varda 1 – Chèstrin

In de Varda-novelles pak je het verhaal van de Varda tegen de draken op in drie verschillende momenten van deze decennia-durende strijd. Elk boekje vertelt het verhaal van een belangrijke vrouw tijdens een kantelpunt in deze strijd: Chèstrin, Chandra en Elysan.

Het eerste dat opviel toen ik de boekjes binnenkreeg was hoe ongelofelijk klein ze zijn. Het zijn drie boekjes van het formaat van mijn hand; allen ongeveer 100 pagina’s dun. Als doorgewinterde dikke-boeken-fantasy-lezer wekte dit niet per se mijn vertrouwen op. Want: Hoe kun je nou een goed verhaal vertellen in een duidelijk geschapen wereld, in zulke ontzettend dunne dingetjes?

Verhalen die staan als een huis

Varda 2 - Chandra
Varda 2 – Chandra

Nou, daar heeft Garvin Pouw duidelijk iets over te zeggen. Want eerlijk is eerlijk, de verhalen staan als een huis. In elk boekje weet hij een levendig beeld te scheppen van de wereld van de Varda en haar inwoners.

De gebeurtenissen spelen zich af als een film op je netvlies. Zonder ooit saai te worden, want daar is (letterlijk en figuurlijk) geen plaats voor in deze novelles.

Varda recensie – Kleine stukjes van een groter geheel

Elk Varda-boekje voelt als een afgerond verhaal, terwijl het duidelijk ook een klein stukje is van een veel groter geheel. En dat is een knap staaltje schrijfkunst. De consistentie van de verhalen zit hem hierbij onder andere ook in kleine details. Zo is een kleine verandering in kleur bijvoorbeeld een leuke waarneming in boek twee.

Een originele benadering

Varda 3 - Elysan
Varda 3 – Elysan

In Varda omschrijft Pouw een bijzondere wereld met een originele kijk op wat goden, halfgoden en engelen zijn. Zo zijn engelen bijvoorbeeld niet de gevederde vredige figuren die we kennen uit andere verhalen. Hier zijn ze trotse, keiharde strijders met vleermuisvleugels.

En Nimfanen zijn magiër-halfgoden die in dienst staan van de Godinne. Ook andere goddelijke aangelegenheden zijn anders dan je verwacht.

Varda recensie – Kleine grote aanraders

De Varda-novelles zijn een fijne, frisse benadering in het fantasy-genre, waardoor je als lezer meteen al je vooroordelen over de personages de deur uit kunt gooien. Laat je verrassen door wat het verhaal je brengt. Deze liefhebber van dikke boeken is in ieder geval om: Varda is met haar mini-boekjes een grote aanrader. Al ben ik hierdoor wel nieuwsgierig geworden naar de “dikkere” series van Garvin Pouw…

De Varda-novelles zijn nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Varda
Auteur: Garvin Pouw
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN:
Chèstrin: 978 94 646 4039 7
Chandra: 978 94 646 4041 0
Elysan: 978 94 646 4043 4

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

Garvin Pouw recensie

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

2 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Je hebt mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik heb ook altijd mijn vraagtekens bij een dun boek, al is een dik boek ook geen garantie voor een Goes verhaal. 200 pagina’s voor dat er een beetje de vaart in het verhaal komt bv. Al vind ik 3x deze prijs wel erg pittig voor boeken van 100 pagina’s.

    • Een kort verhaal schrijven is vaak ook lastiger dan een lang verhaal schrijven, omdat je sneller naar de essentie moet en niet kunt uitweiden. We zijn benieuwd wat je van Varda vindt!