Jalvin en de magie van de Wold recensie – Modern Myths

Jalvin en de magie van de Wold recensie – Opnieuw verdwalen in Dizary

Als je aan een uitgebreid fantasyproject van Nederlandse bodem denkt, dan hoop ik dat het woord “Dizary” de revue passeert. Auteur Patrick Berkhof staat aan het stuur van het project, maar werkt ook met andere schrijvers om deze wereld steeds verder uit te breiden. Twee jaar geleden verscheen de eerste Jalvin-novelle – Jalvin en het rijm van de Wold – over de begintijd van deze waanzinnige doolhofwereld. Eindelijk is daar het tweede deel met, hopelijk, alle antwoorden. Lees het in onze Jalvin en de magie van de Wold recensie! 

Lees ook Daniels Jalvin en het rijm van de Wold recensie.

Na de gebeurtenissen in Neilpoort bezit Jalvin het rijm. Wat hij er precies mee moet, is hem onduidelijk. Toch zijn er genoeg kapers op de kust die Jalvin dwingen om telkens op de vlucht te slaan. De enige persoon die hem kan redden, is waarschijnlijk een magiër.

Alleen sinds de keizer is begonnen een doolhof te bouwen dat zich langzaam uitbreidt, zijn alle magiërs verdwenen. Jalvin wil niets liever dan wegblijven van dit eigenaardige doolhof, maar wat als alle antwoorden daar te vinden zijn? Wie kan hij vertrouwen in de reis daarnaartoe en welke gevaren wachten hem onderweg?

Terug naar Dizary!

Toegegeven: twee jaar na Jalvin en het rijm van de Wold is het wel weer even inkomen. De gebeurtenissen in Neilpoort zijn even geleden en hoe de faun Jalvin precies in het bos terecht is gekomen, was ver weggezakt. Toch weet Berkhofs schrijfstijl je zo weer mee te nemen in een fantasievolle wereld vol bijzondere wezens.

En het is juist die fantasie die Dizary zo eigen maakt. Of je nu op een duizendkruiper reist, vecht met een wilde Oegol of in gesprek gaat met een pratende kraai; de gebeurtenissen trekken gemakkelijk aan je geestesoog voorbij.

Jalvin en de magie van de Wold recensie – De brug naar het einde

Toch merk je wel goed dat je hier te maken hebt met een tweede deel, als een brug waarover je heen moet om bij de volgende grote gebeurtenis te komen. In Het rijm van de Wold heb je een opzichzelfstaand verhaal, leer je de plaats Neilpoort kennen en wordt Jalvin goed neergezet. Er blijven aan het einde wat vragen over – voornamelijk over Jalvins geschiedenis – maar het verloop is heel passend.

Kleurrijke figuren

In De magie van de Wold staat Jalvins reis centraal en onderweg komt hij allemaal kleurrijke figuren tegen. De openstaande vragen uit het eerste boek – wat moet Jalvin met het rijm en waar komt hij zelf vandaan? – neem je de hele reis mee tot Jalvin zijn bestemming bereikt. Op dat moment krijg je pas de antwoorden die je nieuwsgierig maken naar het echte einde.

Het boek eindigt niet op een grote cliffhanger, maar je krijgt genoeg nieuwe vragen om door te willen. Daarbovenop komt wel dat je eindelijk meer te zien krijgt van de wereld zoals je hem kent in de eerdere Dizary-boeken: Het Levende Systeem en Demonen van Myradé.

Jalvin en de magie van de Wold recensie – Feilloze vormgeving

Waar de Dizary-boeken verder nog in uitblinken, is hun opmaak. Ditmaal maakte Berkhof een vier meter lange tekening waarvan je telkens een klein stukje ziet bij het begin van een hoofdstuk. De omslag is wederom prachtig en het lettertype is prettig om te lezen.

Het enige puntje van verbetering is misschien de slordigheidsfoutjes die er af en toe bij inschieten, iets wat me bij de andere boeken niet opviel. Dit gebeurt echter zo weinig dat het voor de meeste lezers niet storend zal zijn. Daar is het boek ook te mooi voor. Bovendien is Jalvin echt een novelle met korte, vlotte hoofdstukken, zodat het gemakkelijk wegleest.

Zoethouder voor bij het wachten

De Zielenlezer van Turion - Marieke FrankemaHet liefst zou ik verder lezen in het derde deel om eindelijk te weten te komen wat Jalvins volledige verhaal is. Helaas zal dat nog even moeten wachten. Gelukkig geeft Uitgeverij Versa ons tot die tijd een ander boek in Dizary’s wereld. De Zielenlezer van Turion is geschreven door Marieke Frankema, de nieuwste aanwinst van het Dizary-universum. Haar boek ligt als volgende op mijn leesstapel en ik ben heel benieuwd om kennis te maken met haar schrijfstijl én haar kijk op Dizary.

De Zielenlezer van Turion is meer het formaat van een roman, zodat je langer in Dizary kan blijven. Beide boeken zijn gelijktijdig gelanceerd tijdens een groots boekevent waar Modern Myths helaas niet bij kon zijn. Aan de foto’s te zien hebben we iets gemist, een bewijs dat Berkhof meer in zijn mars heeft dan alleen schrijven en vormgeven.

Jalvin en de magie van de Wold recensie – Verdwalen in Dizary

Het derde Jalvin-verhaal zou de laatste moeten zijn en dan weten we eindelijk hoe Dizary zo’n labyrintwereld heeft kunnen worden. Daarnaast verwacht ik nog wel andere verhalen van Berkhof zelf en de auteurs die hij weet te verbinden met zijn wereld vol gangetjes, torens en diepe kloven.

De recensie van De Zielenlezer van Turion zullen we spoedig delen, maar daarna ben ik bang dat je nog even moet wachten op een nieuw avontuur om volledig in te verdwalen…

Jalvin en de magie van de Wold is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Jalvin en de magie van de Wold
Auteur: Patrick Berkhof
Uitgever: Uitgeverij Versa
ISBN: 978 90 825 6687 1

Modern Myths Shop

Koop Jalvin en de magie van de Wold op Bol.com of bestel hem via Dizary.nl:

Jalvin en de magie van de Wold - Patrick BerkhofPaperback
Bol.com – Jalvin en de magie van de Wold – € 21,99

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

Jalvin 2 recensie – Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise