Supernatural seizoen 14 - Jensen Ackles en Jared Padalecki uitsnede
Bol AlgemeenBol Algemeen

Supernatural seizoen 14 op dvd – Familie, oude vijanden en nieuwe monsters

Met Supernatural seizoen 14 op dvd kun je jouw collectie iets completer maken. Momenteel wordt namelijk seizoen 15 uitgezonden in Amerika op The CW en het is aangekondigd dat dit écht het laatste seizoen zal zijn. Tijd om het wijwater en een houten staak erbij te pakken en je voor te bereiden op de eindstrijd. In deze recensie bespreken we seizoen 14 (spoilervrij) en blikken we terug op de vorige dertien seizoenen. Zo heb je weer helder waar we zijn (spoilers) en kijken we vooruit op dat laatste seizoen. Carry on! 

Ben je nog helemaal niet bekend met Supernatural? Sam (Jared Padalecki (Friday the 13th, House of Wax)) en Dean (Jensen Ackles (My Bloody Valentine, Smallville)) Winchester zijn broers en jagers. Al die verhalen die worden bestempeld als fictie over monsters, mythische wezens, geesten, engelen en goden: zijn waar! En wanneer normale mensen aangevallen worden door dit gespuis, komen de Winchesters om ermee af te rekenen. Samen met Deans Chevrolet Impala 1967 (en een kofferbak vol wapens), de engel Castiel (Misha Collins (Girl, Interrupted)) en een bonte verzameling andere personages hebben de Winchesters al honderden zaken tot een goed eind gebracht. Van Anubis tot Zeus, van de Apocalyps tot Ragnarok en zelfs oog in oog met Lucifer en God; niets is Sam en Dean vreemd. In de vijftien jaar sinds het eerste seizoen van Supernatural verscheen, mag dat ook wel.

Supernatural seizoen 14 - Jensen Ackles en Jared Padalecki in het bos

Supernatural: the road so far

Supernatural startte in 2005 en begon vrij klein. Sam Winchester heeft zijn leven als jager achtergelaten. Hij studeert en woont samen met zijn vriendin, totdat Dean op een dag op de stoep staat. Hun vader John is niet thuisgekomen van een jacht en Dean heeft Sam nodig. Hun moeder overleed toen ze klein waren en nu zou er zomaar iets erg gebeurd kunnen zijn met hun vader. Terwijl het hele seizoen in het teken staat van de zoektocht naar hun vader en de moordenaar van hun moeder, lossen de broers allerlei zaken op en komen elke aflevering wel weer met een ander wezen in aanraking. De seizoenen daarop introduceerden meer demonen en uiteindelijk kwamen er ook engelen die een steeds belangrijkere rol in het geheel kregen. Engelen en demonen gebruiken mensenlichamen (vessels) om rond te kunnen lopen op aarde. Uiteindelijk bouwde deze verhaallijn op naar het ontketenen van de Apocalyps en het vrijlaten van Lucifer. Supernatural seizoen 5 zou eindigen met de strijd tussen de broers, Lucifer en de aartsengel Michaël en zou daarmee ook het einde betekenen voor de serie, zoals bedenker Eric Kripke (The Boys, Boogeyman) het oorspronkelijk voor zich zag. Vandaar dat de laatste aflevering van die serie ook ‘Swan Song’ heette. Maar vanwege de populariteit ging de serie door en streden de broers verder tegen Leviathans, engelen, de King of hell Crowley (Mark Sheppard) en een wezen genaamd ‘de Duisternis’.

Supernatural seizoen 14 - Mark Sheppard
Acteur Mark Sheppard speelde in de vorige dertien seizoenen een grote rol, maar sloeg seizoen 14 over.

De familie

Fans van de serie worden ook wel de family genoemd. Een bekende uitspraak van de show was: “Saving people, hunting things, the family business.” Familie (zowel door bloed als door vriendschap) is altijd belangrijk geweest in Supernatural en de broers hebben alles voor elkaar over. Niet gek dat hun enorme schare fans zo genoemd wordt. Voordat je begint aan Supernatural seizoen 14 is het misschien handig om terug te blikken op een aantal personages die in meer of mindere mate een belangrijke rol speelden. Laten we even kort de familie bespreken die je moet kennen om aan seizoen 14 te beginnen. Wees gewaarschuwd voor spoilers tot en met seizoen 13. Liever geen spoilers? Ga dan alvast naar het volgende kopje.

Michaël (Jensen Ackles, e.a.): De aartsengel Michaël speelde een belangrijke rol in het originele verhaal. Hij vormde een grote dreiging voor de aarde en zijn strijd met Lucifer zou dan ook vernietigende gevolgen hebben. De broers wisten hem oorspronkelijk op te sluiten, maar in Supernatural seizoen 13 komen ze tot de ontdekking dat er een alternatieve wereld is waar Michaël de dienst uitmaakt. Eind seizoen 13 redden de gebroeders, samen met Rowena (zie verderop), een aantal mensen uit die wereld. Maar ook Michaël weet te ontsnappen en wil een nieuwe kans om de aarde te verbeteren. Eind seizoen 13 geeft Dean noodgedwongen toestemming aan Michaël om zijn lichaam te gebruiken, maar Michaël is niet van plan het lichaam terug te geven en verdwijnt om zijn plannen uit te voeren.

Supernatural seizoen 14 - Jensen Ackles en Jared Padalecki - de speer
Jensen Ackles als aartsengel Michaël

Lucifer/Nick (Mark Pellegrino): Lucifer heeft verschillende invloeden op het verhaal gehad, maar altijd met snode bedoelingen. Nadat Michaël hem heeft vermoord, is Nick weer eigenaar van zijn lichaam dat niet langer door Lucifer bezeten is. Seizoen 14 start dan ook met een Nick die zelf weer de touwtjes in handen heeft en wil weten wie zijn vrouw heeft vermoord.

Supernatural gespleten tong

Jack Kline (Alexander Calvert): Jack is een ‘nephilim’ (half mens/half engel) en daarmee een van de sterkste wezens uit de serie. Hij is de eerste nephilim met een aartsengel als vader en dan ook nog eens Lucifer. Eind seizoen 12 is Jack geboren en meteen heeft hij het lichaam van een jonge twintiger. Sindsdien proberen de Winchesters hem op te voeden, hoewel ze bang zijn dat de zoon van Satan op een dag toch het verkeerde pad op zal gaan. Eind seizoen 13 steelt Lucifer de krachten van zijn zoon, waardoor Jack een normaal mens wordt.

Supernatural seizoen 14 - Alexander Calvert

Rowena MacLeod (Ruth Connell): De moeder van de eerder genoemde King of hell. Rowena is een van de oudste en krachtigste heksen in de serie. Al helemaal sinds ze de Book of the Damned in bezit heeft: een boek vol duistere magie. Vaak is zij de enige heks in staat om rituelen uit te voeren. Rowena heeft sinds Supernatural seizoen 10 een bijrol en heeft onder andere de Duisternis op de wereld losgelaten. Ook in seizoen 14 duikt ze weer regelmatig op.

Supernatural seizoen 14 - Ruth Connell

Mary Winchester (Samantha Smith): Nadat Dean eind seizoen 11 de Duisternis heeft geholpen, krijgt hij als bedankje zijn moeder terug die al dertig jaar dood was. Sindsdien probeert Mary haar leven weer op te pakken, hoewel ze dezelfde leeftijd heeft als haar zoons en haar man al jaren dood is. Mary is tevens een jager en heeft verschillende gastrollen.

Supernatural seizoen 14 - Samantha Smith

Bobby Singer (Jim Beaver): Na het overlijden van hun vader is het Bobby die deze rol op zich neemt. Lange tijd is hij een vast gezicht, naast de Winchesters, en dient hij als een soort thuisbasis. Bobby sterft in Supernatural seizoen 7 en zijn geest wordt kwaadaardig. Voor de jongens zit er niets anders op dan hem helemaal te vernietigen. Tot hun verbazing ontdekken ze dat een andere versie van Bobby nog leeft in de wereld waar Michaël gewonnen heeft. Hij is een van de personages die door de broers gered wordt uit het alternatieve universum en heeft zijn werkzaamheden als jager weer opgepakt.

Supernatural seizoen 14 - Jim Beaver

Supernatural seizoen 14, met aflevering 300!

Nu de familie ons weer een beetje helder voor de geest staat, kunnen we eindelijk kijken naar het veertiende seizoen. Michaël, in bezit van Deans lichaam, is aan het experimenten met verschillende wezens. Sam probeert alles te regelen voor de mensen uit het alternatieve universum, terwijl hij ook zijn broer probeert te redden. Jack, intussen ontdaan van zijn krachten, moet leren een gewoon mens te zijn en krijgt hulp van Bobby en Mary. Ook Supernatural seizoen 14 heeft ‘losstaande’ afleveringen waarbij de rode draad niet wordt vergeten, maar we de broers actief aan de slag zien met het aangaan van verschillende zaken. Het is nog steeds de kracht van de serie om naast al die wereldbedreigende zaken nog gewoon de standaard geesten te verjagen. Je merkt hierbij dat de acteurs veel plezier beleven aan het maken van de serie. Iets wat bevestigd wordt in de extra’s op de dvd (en haast wel moet als je al veertien jaar dezelfde rol speelt). De acteurs blijven zichzelf uitdagen en ook seizoen 14 heeft experimentele afleveringen met een enorme knipoog naar de fans. Na de aflevering met Scooby-Doo van vorig seizoen (echt waar!), krijg je dit keer een aflevering met levend speelgoed en een Jason-achtig figuur die tot leven komt vanuit een populaire horror-slasherfranchise.

Supernatural seizoen 14 - Slasher

Tevens huisvest seizoen 14 de driehonderdste aflevering. Natuurlijk een enorme prestatie voor een show. Hoewel we niet te veel willen verraden over deze aflevering kunnen we bekennen dat het een zeer emotionele kijkervaring is die weer eens onderstreept hoe belangrijk familie is in de serie.

Helaas heeft dit seizoen ook weer wat verhaaltechnische minpunten, maar dat zijn voornamelijk kwalen waar Supernatural vaker last van heeft. Zo kun je je soms afvragen waarom een sterk wezen als Michaël niet gewoon afrekent met zijn vijanden. Of wordt er gepraat over voorspellingen of lotsbestemmingen die niet gewijzigd kunnen worden (hoewel dit voorheen wel gebeurde en het dit keer wederom gebeurt). Dood is in deze serie nooit echt dood, waar ze ook genoeg grappen over maken. Maar ook deze keer moeten we afscheid nemen van een paar bekende gezichten waarbij directe redding niet mogelijk is. Hoewel dat dus nog niets hoeft te betekenen.

De extra’s, nog meer Supernatural

Kun je niet genoeg krijgen en zijn de twintig afleveringen van Supernatural seizoen 14 echt te weinig? De dvd biedt genoeg bonussen. De bekende audiocommentaren bij twee afleveringen zijn er weer, net als de niet eerder vertoonde scènes. Verder is er veel humor in de vorm van bloopers en zijn er specials over onder andere de driehonderdste aflevering en een panel op Comic Con.

Supernatural seizoen 14 - Jensen Ackles en Jared Padalecki hangen rond

Then …

Zoals elke aflevering van Supernatural begint met Then, kijken we ook nu nog een laatste keer terug. Het veertiende seizoen in deze serie is een feest van herkenning voor de fans. Het verhaal is groots, maar er wordt zeker tijd gemaakt om verder in te gaan op de mythologie van Supernatural en zijn er simpelweg afleveringen die gewoon leuk zijn. Dit kan ten koste gaan van het verhaal, maar dat is slechts een kleine opoffering.

Voor mij zat er een enorme dip tijdens seizoen 7 die doorliep tot seizoen 9, waardoor de serie wat mij betreft mocht stoppen. Het werd allemaal wat eentonig en na bijna tien jaar had ik het wel gezien. Seizoen 10 en 11 heb ik later met meer plezier gekeken, maar, hoewel seizoen 12 toen al uit was, besloot ik toch te stoppen. Nu heb ik echter seizoen 12 tot en met 14 achter elkaar gekeken en het gevoel van de oude seizoenen is voor mij weer helemaal terug. Supernatural heeft een goede balans gevonden en je merkt een duidelijke doorlopende lijn door de afleveringen heen. Er is niet langer één slechterik meer voor één seizoen.

Supernatural seizoen 14 - Gorgon en Perseus

… Now

Supernatural seizoen 14 - dvd packshotWat betekent dat we bij het Now komen. Op dit moment wordt in Amerika Supernatural seizoen 15 uitgezonden. De acteurs hebben allang een bericht de wereld ingezonden dat het echt hun laatste seizoen zal zijn. Het is mooi geweest en een einde is op zijn plaats. Al zullen er nog wel wat losse eindjes samengeknoopt moeten worden. De laatste seizoenen zijn de makers echt aan het opbouwen geweest en dit komt tot zijn recht in de tweede helft van seizoen 14. Dit seizoen wordt dan ook afgesloten met de aankondiging dat de eindstrijd gaat beginnen. Kun je series uit Amerika van The CW streamen, dan kon je vanaf eind januari verder kijken. Anders is het nog even wachten op de dvd van het laatste seizoen waarin vijftien jaar aan monsterjagen eindelijk zal eindigen en je afscheid moet nemen van de familie. Tot die tijd kun je in ieder geval alle afleveringen van Supernatural seizoen 14 beleven op dvd en zo vaak terugkijken als je wilt. Want echt afscheid nemen we natuurlijk pas als Carry On Wayward Son draait aan het begin van die aller-, allerlaatste aflevering.

Supernatural seizoen 14 is nu verkrijgbaar op dvd.

Titel: Supernatural seizoen 14
Regisseurs: Divers
Acteurs: Jensen Ackles, Jared Padalecki, Misha Collins en vele anderen
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: dvd
Genre: Dark fantasy

Modern Myths service: koop Supernatural seizoen 14 via Bol.com:

Supernatural seizoen 14 dvd

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros Home Entertainment / The CW

Supernatural seizoen 14 - de Super in Supernatural

Supernatural seizoen 14 - Misha Collins

Supernatural seizoen 14 - Alexander Calvert eng

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.