Modern Myths Jeroen en Hulk uitsnede

Hoofdredactioneel: welkom op Modern Myths!

Welkom op Modern Myths. Hier vind je het leukste online magazine over alles wat fantastisch is. Op deze popcultuursite voor avonturiers behandelen we zoveel mogelijk uiteenlopende genres zoals fantasy, sciencefiction, horror, superhelden en nog veel meer. Mijn reis naar deze site is een odyssee van jaren geweest en kent voorlopig nog geen einde. Stap in mijn Argo en vaar mee!

De verbijsterende Hulk Special nr. 32
De verbijsterende Hulk Special nr. 32

Het jaar 1990. In een tussenuur op school lees ik De verbijsterende Hulk Special nr. 32. Op de cover is Iron Man in gevecht met de Hulk in zijn ‘Joe Fixit’ periode. Een meisje dat me ziet lezen vraagt waarom de Hulk daar een grijze huidskleur heeft, in plaats van groen. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen en vanaf dat moment roept ze me na in de wandelgangen: “Hé grijze Hulk!”

Nu ga ik met mijn dochter van vijf naar de Comic Cons in het land en gaat zij verkleed als Spider-Man. Haar vriendjes en vriendinnetjes hebben Batman en Captain America kostuums, rugzakken en lunchtrommels. The Avengers zijn over de hele wereld bekend en verslaan niet alleen kosmische superschurken, maar ook alle bioscooprecords. Marvel en DC zijn werelderfgoed geworden.

Geek and proud of it

Al die populaire films zijn gebaseerd op de klassieke comics/strips die ik al van jongs af aan verslond. Mijn stripcollectie is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid en mijn plezier in het duiden van alle ins- en outs van de mannen en vrouwen in spandex en capes voor niet-ingewijden kent geen grenzen meer. Mijn leven als ‘geek’ vindt ongeremd plaats in de openbaarheid en mijn honger naar alles wat fantastisch is blijft onverzadigbaar.

Dat enthousiasme is de kern van ModernMyths.nl. Hier vind je recensies, achtergronden, interviews, reportages en meer van de fantastische genres. Samen met mijn team van enthousiaste ambassadeurs van onder andere steampunk, spookverhalen, games, Young Adult en aanverwante delicatessen laten we je dagelijks zien in welke alternatieve realiteiten we nu weer beland zijn. Anouk, Daniel, Paul, Yvette en ik zullen naast gastauteurs en andere Modern Myths-vrienden een gids zijn in bekende en onbekende werelden.

Waarom de naam Modern Myths?

Auteur Peter David – overigens de schrijver van De verbijsterende Hulk Special 32 – heeft al regelmatig in zijn blog gesproken over superhelden als ‘moderne mythes’. Uit zijn Facebook-post van 26 januari 2019: “Comic books are modern myths. The definition of a myth is something that is defined within its own essence … If you say, “Who is Superman?” people will likely respond, “He’s a superhero, the last son of Krypton, with the secret identity of Clark Kent.” In the same way that if you ask who Hercules is, you’ll be told that he is a half-god born of Zeus having an affair with a mortal”.

Kortom, waar we als mensheid in de oudheid genoten van de avonturen van helden als Achilles, Hercules en Odysseus – de klassieke mythes – zitten we nu massaal in de bioscoop voor Spider-Man, Aquaman, Captain Marvel en Wonder Woman, de moderne mythes. Op Modern Myths trekken we die lijn door naar Harry Potter, Hellboy, Robert Langdon, Pikachu, Aladdin, La Llorona en alle andere genrepersonages die onze interesse wekken.

Feit en fictie verklaard

Deze moderne mythes zijn schatplichtig aan hun eeuwenoude evenbeelden. Die historische connectie is de rode draad van Modern Myths. We proberen niet alleen te duiden waar het Atlantis vandaan komt dat je in Aquaman ziet, maar ook waarom de technologie in die inmiddels verzonken stad ‘steampunk’ genoemd wordt. Feit en fictie verklaren we in onze artikelen, waarbij lol en entertainment nooit vergeten wordt.

Negenentwintig jaar na de vraag “Waarom is de Hulk grijs?” onderzoek ik – ondertussen ook grijs op mijn slapen – met Modern Myths nog steeds dat soort verstrooiende kwesties. Met als doel om je samen met mijn team te vermaken met onze kennis en enthousiasme!

Jeroen Geelhoed
Hoofdredacteur Modern Myths
www.modernmyths.nl

P.s. op Modern Myths zul je de artikelen tegenkomen van een eerdere stop op mijn epische reis: Fantasize. Deze artikelen kun je hier lezen onder de nieuwe naam Modern Myths. Ook de Fantasize-Facebookpagina zal verder gaan onder de naam Modern Myths. Je vindt ons via @ModernMythsNL. Lees in het eerbetoon aan Fantasize het hoe en waarom van mijn stop in die haven.

© 2019-2024 Modern Myths

Modern Myths Jeroen en Hulk

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.