When Evil Lurks recensie – Modern Myths

When Evil Lurks recensie – Gruwelijk goede Argentijnse horror

Naast onze recensies van de fantasy- en sciencefictionfilms van Imagine Fantastic Film Festival die geschikt zijn voor een breed publiek, bespreken we ook altijd graag de keiharde horrors die je daar kunt zien. En When Evil Lurks (Cuando acecha la maldad) brengt duistere, schokkende scènes in overvloed. Die worden misschien nog wel extra onderstreept door de parallellen met de COVID-19 pandemie die vlak achter ons ligt. Lees André’s When Evil Lurks recensie en volg twee broers die totaal geen helden zijn, het duister in!

Volg onze Imagine 2023 recensies in de Imagine Film Festival 2023 special!

When Evil Lurks recensie - PosterDe broers Pedro (Ezequiel Rodríguez (Soy Luna)) en Jimmy (Demián Salomón (Punto rojo)) schrikken wakker van twee pistoolschoten in de jungle. Hun boerderij staat aan de rand van die jungle en het is meteen duidelijk dat het bijbehorende dorp dusdanig afgelegen is dat ze volledig op zichzelf zijn aangewezen. In de ochtend stuiten ze op een in stukken gereten lijk en een vreemd voorwerp.

Verder onderzoek brengt de broers bij het huisje van een arm stel waar ze Uriël aantreffen. Hij is niets meer dan een etterende, opgeblazen berg rottend vlees dat nog vaag iets weg heeft van een mens. Pedro en Jimmy zijn geschokt, maar vooral om wat hij is: een “rotten”.

Luis Ziembrowski als Ruiz in When Evil Lurks - Cuando acecha la maldad

Cleaners versus rotten

De rotten zijn hoogst besmettelijke bezetenen en dienen koste wat het kost gemeden te worden. Hun enige hoop zijn de “cleaners”; clandestiene exorcisten. Als zij niet ingeschakeld worden, komt een demon via de bezetene in onze wereld. Met alle gevolgen van dien.

When Evil Lurks - Demián Salomón

When Evil Lurks recensie – Doe-het-zelf vol gevaar

Maar als vervolgens de politie en de politieke macht in de dorpskern er niets aan willen doen, gaan de broers met hun buurman – Ranchero Ruiz (Luis Ziembrowski (Supernova)) – zelf op pad om Uriël zo ver mogelijk van het dorp te verwijderen.

Dit verloopt natuurlijk niet helemaal volgens plan en al snel moeten de mannen halsoverkop naar de stad om hun moeder en Pedro’s ex en kinderen mee te nemen. Ze willen zo ver mogelijk weg van het gevaar.

Luis Ziembrowski als Ruiz

Meer dan een pandemie film

Regisseur Demián Rugna gooide in 2017 al hoge ogen met Terrified. Die geweldige bovennatuurlijke horror kreeg veel lof vanuit het festivalcircuit. Daarna moesten we helaas vijf jaar wachten tot hij een segment deed in Satanic Hispanics, maar gelukkig bracht hij vlot daarna zijn nieuwe film: When Evil Lurks (Cuando acecha la maldad).

De parallellen met de corona-epidemie zijn natuurlijk snel gemaakt, al brengt de film gelukkig meer dan enkel een “simpel” pandemiefilmpje.

Ezequiel Rodríguez als Pedro

When Evil Lurks recensie – Geen helden

When Evil Lurks is een film die de kijker veelal in het ongewisse laat. De regels die binnen deze filmwereld gelden, worden beetje bij beetje duidelijk gemaakt. Maar het hoe en waarom blijft giswerk. En dat is prima in het eerste gedeelte van de film. Al snel neem je dat aan en ga je erin mee, net als Pedro en Jimmy.

De broers zijn overigens geen helden. Jimmy teert op de zak van zijn broer en Pedro heeft een straatverbod van zijn ex. Gedurende de film komen we meer te weten over de twee en het is al snel duidelijk dat het geen hoogvliegers zijn. Dat zien we ook terug in de keuzes die ze maken en de consequenties die daarbij horen.

When Evil Lurks recensie

Horror met maatschappelijk commentaar

Later in de film tast je als kijker misschien iets teveel in het duister en maken de personages keuzes die vaak iets te mystiek lijken. Toch werkt horror het beste als het maatschappelijk commentaar kan geven en de angsten van mensen in de tijdsgeest weerspiegelt. En dat doet When Evil Lurks erg goed.

Het wantrouwen en het ineenstorten van een hechte gemeenschap in tijden van een boosaardige ziekte staat bij veel mensen waarschijnlijk nog aardig op het netvlies. Rugna trekt daarbij alle registers open. Zijn sterke regie zorgt voor een aantal schokkende scènes, aan elkaar geregen met meer emotionele stukken die misschien nog wel schokkender zijn. De cinematografie van Mariano Suárez onderstreept dit door het grauwe, grimmige landschap zeer ingetogen in beeld te brengen met gebruik van veel statisch camerawerk.

Cuando acecha la maldad recensie - Modern Myths

When Evil Lurks recensie – Kwaliteit boven kwantiteit

Buiten al het demonisch geweld en de grimmige shots is When Evil Lurks ook gewoon fun. De film doet bij vlagen denken aan een kruising tussen regisseurs Sam Raimi (The Evil Dead) en Lucio Fulci (Zombie), al zou dat Demián Rugna tekort doen.

Want in een tijd dat producenten van horrorfilms vaker kiezen voor kwantiteit dan kwaliteit, is het verfrissend weer eens iets te zien dat creativiteit en lol in het filmmaken toont.

Titel: Cuando acecha la maldad (When Evil Lurks)
Regisseur: Demián Rugna
Acteurs: Demian Salomon, Emilio Vodanovich, Ezequiel Rodríguez, Paula Rubinsztein
Uitgever: Vertigo Releasing
Genre: Horror

When Evil Lurks is te zien op Imagine Film Festival 2023 op deze tijden:

  • 27 oktober om 21:40 in FilmHallen zaal 1
  • 2 november om 21:30 in LAB111 zaal 1

Tickets en tijden vind je op de When Evil Lurks-pagina.

Bekijk hier de When Evil Lurks trailer:

Imagine Film Festival 2023

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2023 van 25 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2023 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Vertigo Releasing

Ezequiel Rodríguez als Pedro en Demián Salomón als JimiDemián Salomón als Jimi

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.