Young Jedi Adventures recensie – Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Young Jedi Adventures recensie – Een ruimteavontuur voor de kleinste Jedi

Sinds het begin van het Star Wars-universum in de jaren zeventig, is het alleen maar aan het groeien geweest. Niet elke film, serie, game of comic is geschikt voor de allerkleinste kijkers, zij moesten het doen met de LEGO-specials. Tot nu. Star Wars: Young Jedi Adventures volgt de avonturen van drie jongelingen die voorbestemd zijn om Jedi te worden. Lees in onze Young Jedi Adventures recensie hoe je voortaan al vanaf de kleuterklas kunt opgroeien met Star Wars.

Als je eenmaal fan bent van een franchise, dan wil je deze natuurlijk graag delen met de mensen om je heen. In het bijzonder je kinderen, want hoe gaaf is het als je een band kunt opbouwen rond je favoriete sportclub, filmreeks of game?

Meestal moet je daar geduld voor uitoefenen, want de gemiddelde kleuter zal The Lord of the Rings niet volhouden en zelfs de eerste Harry Potter-film heeft scènes waar je nachtmerries van krijgt. De oplossing kwam toen Disney de rechten kreeg van Star Wars en er een kindvriendelijke serie in productie ging die nu te streamen is op Disney+: Star Wars: Young Jedi Adventures.

Star Wars Young Jedi Adventures recensie

Een oude meester en een planeet vol avonturen

Young Jedi Adventures begint wanneer een groep kinderen naar de Jedi tempel op Tenoo gaan om te trainen. Deze afgelegen planeet is een vredig oord met genoeg natuur en wijze lessen. Een terugkerend personage is Yoda (in de Engelse versie met de stem van Piotr Michael).

Deze serie speelt zich af tijdens het tijdperk van “The High Republic”, de hoogtijdagen van de Jedi. Yoda is dan al een wijze, oude meester, maar toch ook een stuk leniger dan toen we hem zagen in Star Wars: The Empire Strikes Back. Een van de architecten van The High Republic is auteur Charles Soule die Jeroen interviewde tijdens Dutch Comic Con 2022 Winter Edition.

Piotr Michael als Master Yoda

Young Jedi Adventures recensie – Mensen, planten en dieren

De hoofdrollen in Young Jedi Adventures zijn weggelegd voor Kai Brightstar (Jamaal Avery Jr.), Lys Solay (Juliet Donenfeld) en Nubs (Dee Bradley Baker). Het zijn drie behoorlijk verschillende typjes die het desondanks toch goed met elkaar kunnen vinden. Kai droomt ervan ooit een Jedi-meester te worden. Hij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en een interesse in wat mensen beweegt. Lys is een Pantoran (bekend om hun blauwe huid) met een liefde voor alle dieren die er zijn.

Nubs’ soort is speciaal bedacht voor de serie. Hij is een Pooba, een harig klein wezentje met grote ronde oren. Hij spreekt niet de gewone taal, maar de meesten weten hem meestal goed te begrijpen. Zijn specialiteit is zijn kennis over planten. Hoewel hij in training is om ooit Jedi te worden, is hij gemakkelijk bang te krijgen.

Juliet Donenfeld als Lys Solay, Jamaal Avery Jr. als Kai Brightstar en Dee Bradley Baker als Nubs

Wijze lessen

Het eerste seizoen bevat vijfentwintig afleveringen van zo’n twintig minuten. Elke aflevering staan er twee avonturen centraal. Er is een goede variatie aan afleveringen waarbij alle personages aan bod komen en afleveringen waarin je één specifiek personages leert kennen.

De meeste verhalen volgen het patroon van een les over geduld, vriendelijkheid, delen of een andere goede eigenschap. Het begrijpen en toepassen van deze kwaliteit vormt vaak op een later moment de oplossing voor een probleem.

Star Wars Young Jedi Adventures

Young Jedi Adventures recensie – Bandieten en premiejagers

Sommige personages komen een aantal keer terug. Op de planeet Tenoo komen genoeg bandieten en premiejagers langs die voor problemen zorgen. Meestal helpen Kai en zijn vrienden om dit dan op te lossen.

Vooral piraat Taborr komt regelmatig langs als grootste vijand van Kai. De gevechten blijven echter vriendelijk en iedere slechterik heeft vaak wel een reden voor zijn daden.

Lightsabers in Star Wars Young Jedi Adventures

Inclusiviteit en herkenbaarheid

In een serie vol buitenaardse wezens zorgt Star Wars: Young Jedi Adventures er vooral voor dat ieder kind iets heeft om zich in te herkennen. De inclusiviteit bij de menselijke personages is hoog, waardoor het echt voelt als een serie waarbij iedereen mag zijn wie hij is.

Zo leert het trio al snel Nash Durango en haar droid RJ-83 kennen. Deze dappere piloot is handig met machines en laat zien dat meisjes geen Jedi hoeven te zijn om talenten optimaal te ontwikkelen. De serie doet erg haar best om kinderen te leren aardig te zijn voor elkaar.

Jamaal Avery Jr. als Kai Brightstar op een speeder

Young Jedi Adventures recensie – Voor het hele gezin?

Ben je fan van Star Wars en wil je alles gezien hebben? Begin dan niet meteen aan Young Jedi Adventures. Zelfs als je met je kind meekijkt, kan het soms aanvoelen alsof het allemaal te zoetsappig is. Met een schuin oog meekijken geeft genoeg duidelijkheid over hoe het allemaal verloopt.

Desondanks zijn er genoeg leuke verwijzingen naar andere media en zie je veel herkenbare wezens langskomen. De serie speelt zich af voor de filmreeks, dus verwacht buiten Yoda niet een heel scala aan cameo’s. Er is ook nog een serie shorts beschikbaar om de personages te leren kennen (deze vind je op YouTube en Disney+). Speelgoed en LEGO is er van deze serie ook genoeg, dus het avontuur begint pas net!

Star Wars: Young Jedi Adventures streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Star Wars: Young Jedi Adventures
Regisseurs: Elliot M. Bour, Anthony Bell, Casey Lowe, Shellie Kvilvang
Acteurs: Jamaal Avery Jr., Juliet Donenfeld, Dee Bradley Baker, Piotr Michael
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Sciencefiction / Animatie

Modern Myths Shop

Laat je kinderen kennismaken met Star Wars: Young Jedi Adventures! Kijk op Amazon.nl of Bol.com:

Young Jedi Adventures - Nubs pluchePluches
Bol.com – Kai – € 19,99
Bol.com – Nubs – € 28,49

LEGO Star Wars Young Jedi Adventures De Crimson FirehawkSpeelgoed
Amazon.nl – LEGO Star Wars: De Crimson Firehawk – € 42,99
Amazon.nl – The Crimson Firehawk – € 54,98

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Juliet Donenfeld als Lys Solay

Wookies in Star Wars Young Jedi Adventures

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.