30 Coins seizoen 1 recensie – Modern Myths

30 Coins seizoen 1 recensie – Spaanse horror met een mysterieus tintje

Wat hebben een dierenarts, een priester en een burgemeester met elkaar gemeen? In 30 Coins – oftewel 30 Monedas – heel wat! In deze Spaanse horrorserie op HBO Max van regisseur/schrijver Álex de la Iglesia probeert een verbannen priester aan zijn demonen te ontsnappen. Maar dat blijkt letterlijk en figuurlijk tegen te vallen. In oktober verschijnt het tweede seizoen van deze intrigerende serie. Silvia neemt je daarom in haar 30 Coins seizoen 1 recensie mee naar het begin van het verhaal, zodat je op tijd klaar zit voor het vervolg!

30 Coins seizoen 1 recensie – posterIn het slaperige stadje Pedraza gebeurt niet veel. Maar wat niemand weet, is dat pater Vergara (Eduard Fernández (Biutiful, Alatriste)) een gevaarlijk geheim met zich meedraagt. Dan vinden er plotseling verschillende paranormale gebeurtenissen plaats. Pater Vergara krijgt vervolgens te maken met Elena, de plaatselijke dierenarts (Megan Montaner (La caza, Gran Hotel)) en Paco, de burgemeester (Miguel Ángel Silvestre (Sense8, Sky Rojo)).

Alles blijkt verband te houden met een munt die Vergara in zijn bezit heeft. Het zou weleens een van de munten kunnen zijn die Judas Iscariot betaald kreeg om Jesus te verraden. Wat zich ontvouwt is een kat-en-muisspel. Niet alleen tussen dit trio, maar ook van het drietal tegen een mysterieus genootschap dat werkzaam is binnen het Vaticaan.

Manolo Solo als kardinaal Santoro

Wellicht niet je eerste keus

Tussen alle fantastische series die op de verschillende streamingdiensten te vinden zijn, is 30 Monedas misschien niet een van de titels die er op het eerste oog uitspringt. Toch is dit eerste seizoen – dat acht afleveringen telt – de moeite van het kijken waard. De serie werd geschreven en geregisseerd door Álex de la Iglesia (El bar, The Oxford Murders) en zag in november van 2020 het levenslicht op HBO Europe. Het werd in Spanje weldra een daverend succes.

In februari 2022 werd begonnen aan het filmen van het tweede seizoen. In oktober dit jaar streamt 30 Coins seizoen 2 op HBO Max, waar je nu ook het eerste seizoen kunt volgen. Het tweede seizoen is ook onderdeel van de officiële selectie van het “Sitges International Fantastic Film Festival” van Catalonië. Kortom, een serie dus die het verdient om op je radar te verschijnen.

Eduard Fernández als Padre Vergara

30 Coins seizoen 1 recensie – In nevelen gehuld

Het verhaal van 30 Coins steekt knap in elkaar. De onderlinge intriges tussen de hoofdpersonen leiden niet af van de hoofdlijn. Het is wat lastig de vinger te leggen op waar het in deze serie nu precies om draait, maar dat is dan ook een van de charmes. Het is niet zozeer religie die de boventoon voert, al zou je dat in eerste instantie wel denken.

Het genootschap dat zich in witte pakken met zwarte boorden hult – in tegenstelling tot de meer gangbare zwarte outfit van pater Vergara met zijn witte boord – lijkt zich uiteindelijk van het geloof niet veel aan te trekken. Waar het dit genootschap dan wel om te doen is nadat ze alle dertig munten hebben bemachtigd, blijft tot het einde toe in nevelen gehuld. Net zoals het plaatsje Pedraza, waar de horror zich voornamelijk afspeelt.

Megan Montaner als Elena

CGI is geen must

Een minpuntje aan dit Spaanse juweeltje is helaas de CGI. Die laat hier en daar behoorlijk te wensen over. We laten dit voor wat het is, want het budget zal er niet naar geweest zijn. De special effects maken de serie niet slecht, maar de makers hadden het er net zo goed uit kunnen laten. De serie redt het ook prima zonder de twee monsters die hun opwachting maken.

Horror in 30 coins seizoen 1

Vreemde gebeurtenissen in een slaperig stadje

De hoofdrollen in 30 Coins worden vertolkt door Eduard Fernández als padre Manuel Vergara, Megan Montaner als Elena en Miguel Ángel Silvestre als Paco de burgemeester. Ook is er een interessante rol weggelegd voor Macarena Gómez (Dagon) als Merche, de echtgenote van Paco. In seizoen 2 zal Paul Giamatti (Sideways, Jungle Cruise) zijn opwachting maken, maar dat is voor de volgende recensie.

In het eerste seizoen zie je ook Pepón Nieto als Sargento Lagunas, die als een soort eenzame veldwachter en lid van de Guardia Civil de plaatselijke orde handhaaft. Het groeit hem behoorlijk boven het hoofd. Niemand gelooft in het bovennatuurlijke, maar uiteindelijk kan niemand onder het feit uit dat in hun slaperige Pedraza vreemde zaken spelen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Miguel Ángel Silvestre als Paco en Macarena Gómez als Merche

30 Coins seizoen 1 recensie – Niets is wat het lijkt

Uiteindelijk blijft de kijker aan het eind van dit eerste seizoen met een aantal vragen zitten. Wellicht dat er in het tweede seizoen wat duidelijkheid geschept wordt, maar misschien ook niet. Als je deze recensie wat vaag vindt, is dat volkomen terecht. Dat is het eerste seizoen van 30 Monedas namelijk ook.

In de acht afleveringen – die ongeveer één uur per stuk duren – gebeurt heel veel. Te veel om op te noemen eigenlijk. En niets in 30 Coins is wat het lijkt. Niets wordt echt duidelijk, maar dat past er dan ook wel bij. Je hoeft in ieder geval geen muntje op te gooien om te beslissen of je deze serie wil kijken. Neem van ons aan dat je er geen spijt van zult krijgen.

30 Coins seizoen 1 streamt nu op HBO Max (seizoen 2 verschijnt in oktober). Bekijk hier de trailer:

Titel: 30 Coins seizoen 1
Regisseur: Álex de la Iglesia
Acteurs: Eduard Fernández, Megan Montaner, Miguel Ángel Silvestre, Paul Giamatti
Uitgever: Warner Bros
Medium: HBO Max
Genre: Horror

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © HBO Max

Eduard Fernández in 30 coins seizoen 1

Megan Montaner als Elena en Miguel Ángel Silvestre als Paco - 30 Coins

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.