How to build an Iron Man suit - openingsbeeld 2

How to build an Iron Man suit – Iron Man door de ogen van een wetenschapper

Het Marvel Cinematic Universe zoals we dat nu kennen, begon in 2008 met Iron Man. Tony Stark bouwde een gevechtsharnas om zichzelf te redden van terroristen en besloot nieuwe modellen te bouwen om de wereld te verbeteren. De rood-gouden Avenger Iron Man werd geboren. Zijn harnas is onverslaanbaar en geweldig om te zien, maar wist je dat veel van de techniek in het Iron Man pak ook daadwerkelijk realiseerbaar is? Barry W. Fitzgerald – natuurkundige en ‘superhelden’ wetenschapper – neemt je in How to build an Iron Man suit mee in de plannen die je daarvoor moet maken. Een boek dat net zo leuk is als een Marvel-film zelf! 

Lees ook ons How to Build an Iron Man Suit interview met Barry W. Fitzgerald!

Iron Man Extremis - Warren Ellis - Adi Granov
Iron Man: Extremis – door Warren Ellis en Adi Granov

De aanloop naar de Iron Man-film is naar verschillende bronnen te herleiden. Zo had Sony succes met de Spider-Man films met Tobey Maguire en gooide New Line Cinema/Warner Bros hoge ogen met Blade, waarin Wesley Snipes de half mens, half vampier uit de duistere hoekjes van het Marvel comic universum speelde. Bij de stripuitgeverij zelf liet schrijver Brian Michael Bendis zien dat het goed mogelijk was om superhelden geloofwaardige en grappige dialogen te geven die geschikt zouden zijn voor een filmscript. En in de Iron Man strips tekende Adi Granov in 2005 een realistisch ogend Iron Man pak voor het verhaal Extremis, geschreven door Warren Ellis.

Geloofwaardig harnas gebaseerd op technologie

Waar het Iron Man pak lange tijd getekend werd als een soort goud-rode spierballenkostuum, tekende Granov het harnas als iets wat daadwerkelijk gebouwd zou kunnen worden. Een metalen pak met realistisch ogende wapens en een geloofwaardige helm. De strip oogde als een film, waarna de stap naar een daadwerkelijke film logisch werd. Regisseur Jon Favreau (The Mandalorian, The Lion King) ging aan de slag en de rest is geschiedenis. Natuurlijk is ook de rol van acteur Robert Downey Jr. als de charismatische Tony Stark niet uit te vlakken in dit verhaal. Hij kon zijn iconische rol neerzetten in een realistisch decor, met een geloofwaardig Iron Man harnas, gebaseerd op technologie en wetenschap. Dit wakkerde de verbeelding aan van de Ierse wetenschapper Barry W. Fitzgerald die de films uit het Marvel Cinematic Universe bekeek vanuit zijn interesse en vakgebied en hier vervolgens boeken over schreef en podcasts van maakte.

Je eigen Iron Man harnas: het kan! (bijna)

Secrets of Superhero Science
Secrets of Superhero Science

Barry zette zijn eigen uitgeverij op – BW Science – en stelde zich de vraag: op welke wetenschappelijke principes zijn de superkrachten van de Marvel-helden gebaseerd? Hij schreef het boek Secrets of Superhero Science en ook Secret Science of Santa Claus, over de ‘superkrachten’ van de kerstman. Met How to build an Iron Man suit keert Barry terug naar de uitvinder waarmee het allemaal begon: Tony Stark. In 379 pagina’s en elf hoofdstukken kijkt hij naar mogelijke materialen en technieken die Tony op dit moment zou kunnen gebruiken om een daadwerkelijk functionerend Iron Man harnas te ontwikkelen. Het goede nieuws: het kan! Het slechte nieuws: om echt alle mogelijkheden van het Iron Man pak te benutten, moet de wetenschap zich nog vele jaren ontwikkelen. De grootste uitdaging is de energievoorziening. De arc reactor zoals Tony hem bouwt om zijn eigen leven te redden en het Iron Man harnas van energie te voorzien, is op dit moment nog niet realiseerbaar. Maar je zult in How to build an Iron Man suit verbaasd staan van wat nu al mogelijk is.

How to build an Iron Man suit – je bouwplan

How to build an Iron Man suit - coverOp een enthousiaste manier die aanstekelijk werkt, kijkt Barry naar de verschillende belangrijkste onderdelen van het Iron Man harnas: het exoskelet, de materialen voor de verschillende onderdelen, het propulsie-systeem (hoe kun je vliegen met je harnas?), schone energie, biosensoren en sensoren die op andere wijze werken, nanobots, stem- en neurologische bediening van je harnas, drones en een hoofdstuk over verantwoord gebruik van je harnas.

Om met dat laatste verder te gaan: de rode draad in How to build an Iron Man suit is ethiek. Als je aan Iron Man denkt, zie je meteen de gevechten voor je tussen Tony Stark en de Chitauri of tussen hem en het Iron Monger pak van Obadiah Stane. Daarbij vliegen de rakketten je om de oren en wordt er uitbundig met repulsor stralen geschoten. Dat is niet waar Barry op aanstuurt. Zijn Iron Man harnas is bedoeld om de mensheid te helpen en het boek concentreert zich dan ook op de onderdelen van Tony Starks pak die gebruikt kunnen worden in de medische wereld, in de ruimtevaart of om mensen thuis te ondersteunen.

De basis: het exoskelet

Zo is de basis van het Iron Man harnas een exoskelet. Daarvan bestaan al enkele voorbeelden in de medische wereld, om personen die bijvoorbeeld revalideren te helpen met het ondersteunen van hun lichaam. Zoals het ReWalk systeem van het Israëlische ReWalk Robotics. Of het Hybrid Assistive Limb (HAL) exoskelet van het Japanse bedrijf Cyberdyne. Zowel HAL als Cyberdyne zijn in de wereld van sciencefiction nogal bekend, maar dat terzijde. Je kunt iets vergelijkbaars gebruiken voor je Iron Man pak.

Op het gebied van materiaalkeuze vergelijkt Barry verschillende legeringen en polymeren, om uiteindelijk met behulp van een 3D printer uit te komen bij een nieuw hard metaal met de naam beta-Ti3Au. Het is eigenlijk de enige wetenschappelijke naam die lastig is om uit te spreken. Barry zorgt ervoor dat alle onderdelen van het Iron Man pak gemaakt worden van materialen die alledaagser lijken. Maar je wordt vanzelf nieuwsgierig naar de onderliggende wetenschap van de voorbeelden die Barry je voorschotelt. Dat hij hierbij de Iron Man modellen benoemt waarin je vergelijkbare techniek voor het eerst ziet, is voor Marvel-fans natuurlijk extra leuk.

Zelfreparende materialen, nanobots en flyboards

Zo zijn er materialen die zichzelf kunnen repareren en spreekt het hoofdstuk over de nanobots ook tot de verbeelding. Microscopische robotjes die allerlei taken uitvoeren; in de medische wetenschap wordt er hard aan gewerkt. Het hoofdstuk over het propulsie-systeem zit vol achtergrond over hoe rakketten de lucht in geschoten worden en ook het jetpack wordt niet overgeslagen. Je leert meer over wat gewicht betekent voor de kracht van je aandrijvingssysteem en hoe luchtwrijving je harnas beïnvloed. Allerlei kennis uit de luchtvaartmaatschappij en de ruimtevaart komt hierbij aan bod. Maar ook projecten als de Zapata Flyboard Air komt voorbij.

De Zapata Flyboard Air

Elektriciteit speelt een grote rol bij de stroomvoorziening van je harnas. Tony’s Arc Reactor – de energiebron van Iron Man – bestaat (nog) niet en dat zal voorlopig nog zo blijven. Allerlei energiebronnen komen in het boek aan de orde, maar op dit moment voldoet er geen enkele om lang een Iron Man harnas van energie te voorzien, laat staan het pak te kunnen laten vliegen. Tenminste, niet als je geen enorme brandstoftank op je rug wilt of onderweg bij moet tanken bij een schip of tankvliegtuig.

How to build an Iron Man suit – (nu) nog sciencefiction

Uiteindelijk blijkt dat het Iron Man harnas zoals Tony Stark het gebruikt voor een groot deel sciencefiction is. Nóg sciencefiction is, moet ik zeggen. Want als Barry je een ding laat zien, is dat er nu al veel mogelijk is. We zijn nog jaren van een harnas verwijderd dat een beetje lijkt op wat Tony Stark gebruikt, maar als je over de hele wereld kijkt naar wat er op dit moment ontwikkeld wordt, kom je al een heel eind. Met behulp van de links naar de bronnen die Barry gebruikt aan het eind van elk hoofdstuk, kun je zelf verder op ontdekkingstocht. En dat maakt dit boek zo leuk. Je gaat vanzelf verder denken over het uitgebreide scala aan elementen dat voorbij komt. Hoe zit het met de computerprogramma’s die Tony gebruikt? Welke apparaten heb je nodig om alles in elkaar te zetten? Hoe zorg ik ervoor dat mijn harnas zich vanzelf om mijn lichaam samenstelt? En ook niet onbelangrijk: hoe kom ik aan het geld om een Iron Man harnas te bouwen?

Daar is Barry aan het begin van het boek al eerlijk over: in de realiteit kan een Iron Man harnas niet gebouwd worden door één enkel persoon. Er zou een groot team van toegewijde wetenschappers van over de hele wereld nodig zijn, met grote budgetten en een gezamenlijk doel: het bouwen van een Iron Man harnas. Maar je laten inspireren door Tony Stark en het Marvel Cinematic Universe kan wel. En daar helpt How to build an Iron Man suit je zeker bij. Als je het boek gelezen hebt, kijk je met andere ogen naar de films en zie je allerlei nieuwe details, buiten de explosies en repulsor stralen om. Zo worden de films extra leuk door de wetenschap en de wetenschap extra leuk door de films.

Barry W. Fitzgerald geeft regelmatig lezingen en presentaties over zijn boeken, binnenkort ook op Heroes Dutch Comic Con 2020. Laat daar je How to build an Iron Man suit boek signeren en vertel Barry meteen hoe ver je bent met jouw eigen harnas!

Titel: How to build an Iron Man suit
Auteur: Barry W. Fitzgerald
Uitgever: BW Science
ISBN: 978 90 825 0402 6

Modern Myths Shop:

How to build an Iron Man suit - coverKoop How to build an Iron Man suit via de webshop van BW Science:

How to build an Iron Man suit – Barry W. Fitzgerald

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

 

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.