Amsterdamned 2022 interview - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Amsterdamned 2022 – Interview met programmeur Lieuwe van Albada

Deze week is de vijfde editie van het Amsterdamned Film Festival in de Melkweg Amsterdam. Dit jaar is er veel genrewerk van Nederlandse bodem: De Openbaring, Black Out, Met Grote Blijdschap en Plan C maken hun opwachting. Ook geweldig is Nosferatu. De film wordt dit jaar 100 en is te bezichtigen terwijl componist Kevin Toma zijn nieuwe score live zal uitvoeren. Dit jaar is er ook een gloednieuwe programmeur: Lieuwe van Albada. We spraken hem over zijn nieuwe uitdaging in dit Amsterdamned 2022 interview!

Kijk voor meer informatie over het filmfestival op onze Amsterdamned 2022 pagina.

Amsterdamned 2022 - Lieuwe van Albada
Amsterdamned 2022 programmeur Lieuwe van Albada

Na een periode waarin corona roet in het eten gooide, komt het Amsterdamned Film Festival terug met een programmering van drie dagen in de Melkweg. Oorspronkelijk is het festival een hommage aan regisseur Dick Maas en waren de vorige openingsfilms dan ook van zijn hand. Zo waren Amsterdamned, De Lift en Rigor Mortis eerder aan de beurt.

Dit jaar is er geen Maas-film, maar opent het festival wel met een thriller van Nederlandse bodem: De Openbaring. Filmliefhebber Lieuwe van Albada is programmeur van Amsterdamned 2022 en doet daarnaast van alles bij Schokkend Nieuws en Straight to Video in bioscoop LAB111. Ook hoor je hem hier en daar nog wel eens voorbij komen in een podcast. Daarnaast kijkt hij films. Veel films.

Amsterdamned 2022 interview

  • Lieuwe, programmeur bij Amsterdamned Film Festival, hoe word je dat?

Lieuwe van Albada: Ik was al vrijwilliger bij de vorige edities. Toen bedenker van het festival Jan Doense directeur werd van Film By The Sea heb ik aangegeven wel te willen helpen met de organisatie van Amsterdamned Film Festival, aangezien hij een stapje terug wilde doen.

  • De eerdere edities openden met een Dick Maas-film. Heeft de coronaperiode ervoor gezorgd dat je anders tegen dingen aan bent gaan kijken voor het festival?

Nee, dat heeft niets met corona te maken. De Dick Maas-films zijn gewoon een beetje op. Twee jaar geleden wilden we eigenlijk iets doen met het tienjarig jubileum van Sint, maar daar had corona wél invloed op. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om ook andere Nederlandse genrefilmmakers de aandacht te geven, vandaar de vertoningen van drie recente Nederlandse genretitels.

De Openbaring - Chris W. Mitchell
De Openbaring
  • Wat maakt een film volgens jou “Amsterdamnedwaardig”?

Met Amsterdamned zitten we het liefst wat meer in de horrorhoek. Daarbij kijken we dan naar films die niet ergens anders te zien zijn of niet zo snel de aandacht krijgen. Originaliteit is een pre, maar het kan ook gewoon een grappige draai zijn aan een bekend genre. Zoals de remake van Slumber Party Massacre. Een film als Hellbender zie je bijvoorbeeld niet zo snel ergens anders in Nederland. En dan hebben wij ook nog een van de actrices aanwezig in de zaal!

Zelda Adams als Izzy in Hellbender
Hellbender
  • Wat onderscheidt Amsterdamned van bijvoorbeeld BUT Film Festival of Imagine?
Slumber Party Massacre - 2021 poster
Slumber Party Massacre (2021)

Wat ons onderscheidt van Imagine is denk ik dat we meer op de horror gericht zijn, waar Imagine ook wat breder kijkt naar andere genres zoals fantasy en sciencefiction. Daar draaien zelfs films die maar een heel klein genretintje hebben. Wij gaan iets meer terug naar de roots, denk ik. Hoewel dat niet betekent dat we niet open-minded zijn naar andere verwante genres.

Zo hebben we met De Openbaring en Broadcast Signal Intrusion bijvoorbeeld, twee paranoia-thrillers op het menu staan. Het BUTFF is denk ik nog wat obscuurder dan wij, met een grotere focus op de echte rafelrandjes van de genrefilms. Wij zijn dan weer net iets toegankelijker denk ik. Dus een beetje tussen Imagine en BUT in.

  • Wat is de huidige staat van de genrefilm in jouw ogen?

Op zich heel goed. Als je kijkt naar wat het goed doet in de bioscopen, zijn dat naast superheldenfilms en bekende franchises toch vaak ook horrorfilms. Het genre is populair en je ziet dat er veel ruimte is voor nieuwe ideeën en ook voor meer “volwassen” films. Zoals de zogenaamde “elevated horror”, ook al is dat een beetje een suffe term in mijn ogen.

Je ziet ook dat horror nog steeds een goede opstap is voor beginnende filmmakers om naam te maken. Kijk maar naar alle superheldenfilms die gemaakt worden door regisseurs die oorspronkelijk uit het horrorgenre komen.

  • Waar heeft dat mee te maken denk je?

Goeie vraag. Misschien met dat je in horror kan laten zien dat je creatief kan zijn en dat je om kan gaan met bovennatuurlijke elementen. Horror is natuurlijk ook een vrij technisch genre om te filmen, het heeft heel veel te maken met goede timing en slim gebruik van effecten.

Max Schreck in Nosferatu
Max Schreck in Nosferatu
  • Wat zijn je aanraders deze editie?

Ha, alles natuurlijk! Maar Nosferatu met live muziek is natuurlijk niet te missen, zeker vanwege het 100-jarig bestaan. Verder is Hellbender een echte aanrader, een festivalhit in aanwezigheid van een van de actrices. Een andere persoonlijke favoriet is Broadcast Signal Intrusion, die retespannend is, en het zeer grappige en vermakelijke Slumber Party Massacre.

 

Amsterdamned 2022 vindt plaats van 21 t/m 24 april in de Melkweg te Amsterdam. Draag je de genrefilm een warm hart toe of heb je gewoon zin in een goeie film met aansluitend een biertje en een praatje met gelijkgestemden? Dan ben je bij Amsterdamned aan het goede adres!

Wil je meer interviews lezen als dit Amsterdamned 2022 interview met programmeur Lieuwe van Albada? Kijk in onze rubriek Interviews!

Amsterdamned 2022 interview: © 2022-2024 Modern Myths

Amsterdamned 2022 - Poster

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.