Another Life de crew van de Salvare
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Another Life: Netflix-ruimtereis op zoek naar antwoorden

Wat te doen als er opeens een artefact uit de ruimte landt op aarde? Het lijkt op een enorme zendmast van buitenaards materiaal en staat al maanden op aarde zonder dat er maar iets lijkt te gebeuren. Is het een bedreiging voor het leven op aarde? Zoekt buitenaards leven contact? Wat zijn hun intenties? In de Netflix-serie Another Life ga je op zoek naar de antwoorden.

Al de zojuist gestelde vragen zorgen ervoor dat astronaut en commandant Niko Breckinridge op een bijna onmogelijke reis gaat met haar ruimteschip de Salvare. Niko wordt gespeeld door Katee Sackhoff die we al kennen van de sciencefiction serie Battlestar Galactica. Ze verlaat haar man Erik Wallace (Justin Chatwin (American Gothic)) en dochter Jana (Lina Renna (The 100)) om op zoek te gaan naar antwoorden. Ondertussen is op aarde haar man hoofdverantwoordelijke om contact te leggen met het artefact.

Another Life Katee Sackhoff

Een reis vol tegenslagen

Er ontstaat vrijwel direct een machtsstrijd tussen Niko en haar onderofficier Ian (Tyler Hoechlin (Supergirl, Teen Wolf)) om het leiderschap aan boord van de Salvare. Daarna gebeurt de ene na de andere ramp. Het is maar goed dat er een reservecrew aan boord is, want aan sterfgevallen is geen gebrek in deze serie.  En wat ook apart is, de bemanning lijkt niet te leren van fouten gemaakt in het verleden.

Another Life Tyler Hoechlin

Acceptatie en ethische discussies

De verhaallijn in Another Life is vooral gebaseerd op actie en intriges. Deze volgen elkaar in een rap tempo op. Het karakter van Niko is daarbij goed uitgewerkt. De overige personages blijven echter oppervlakkig en niet uitgediept, wel spelen zich er de welbekende Netflix ‘romances’ af (ondanks dat deze verboden zijn op het schip). Daarbij is het de bedenkers gelukt om enkele punten van discussie aan te wakkeren, zoals bijvoorbeeld de identiteit van Dr. Zayn Petrossian (JayR Tinaco (Rake)), de arts aan boord. Hij wordt niet gedefinieerd in een genderhokje en wordt compleet geaccepteerd door de crew. In geen enkele aflevering wordt er een uitleg gegeven of hierom gevraagd.

Another Life JayR Tinaco

Wat ook een interessante discussie oproept is: Wat maakt artificiële intelligentie anders dan mensen? En kunnen zij ook verliefd worden, gevoelens en bestaansrecht hebben? Een mooi voorbeeld is de holografische interface van de Salvare, William (Samuel Anderson (Doctor Who)). Hij zegt in de vijfde aflevering: “I think, therefore I am. What makes you so sure that you’re not just a biological machine? That all of your feelings aren’t just bits of hormonal software, programmed by nature over millennia to make sure of your reproduction. And that the only difference between us is the origin of our programming.” Prachtig verwoord!

Another Life William

Another Life: vermakelijk maar niet origineel

Voor de actieliefhebbers is Another Life een laagdrempelige en zeker vermakelijke serie. Maar het mist op sommige vlakken diepgang en originaliteit. Door de snelheid van alle op het nippertje afgewende tragedies wordt alles een tikkeltje onwaarschijnlijk. Verder lijkt het alsof de Netflix-regisseurs een heleboel elementen van kaskrakers verzameld hebben en ze vervolgens geprobeerd hebben deze te implementeren in de serie. En toch, met de zwaarmoedige slotmuziek van The Void (Muse) op de achtergrond, smaakt het einde van de serie stiekem naar meer.

Another Life streamt nu op Netflix.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2023 Modern Myths

Another Life de crew van de Salvare

Another Life Justin Chatwin

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.