The Dark Crystal Age of Resistance Chamberlain

The Dark Crystal: Age of Resistance – prachtig lied van Thra – Modern Myths kijktip

Zevenendertig jaar na de klassieke fantasyfilm The Dark Crystal trakteert Netflix ons vanaf 30 augustus op een prequel-serie: The Dark Crystal: Age of Resistance. Modern Myths mocht de serie al in zijn totaliteit bekijken en Jeroen kreeg vanaf de eerste beelden kippenvel. Herbeleef je jeugd of verlies jezelf voor het eerst in de wereld van Thra met deze overweldigende serie.

De fantasyfilm The Dark Crystal is voor velen die hun jeugd – net als ik – in de jaren 80 beleefden samen met Labyrinth een gekoesterde herinnering. Beide klassiekers zijn afkomstig van de Jim Henson Company, de poppenspelers achter de Muppets en Sesamstraat. Zowel The Dark Crystal als Labyrinth lieten zien dat een poppenfilm ook voor een volwassener publiek aantrekkelijk kan zijn en de fantasywerelden die getoond werden, waren zeer rijk in detail. Niet verwonderlijk dat het nieuws van een prequel-serie van The Dark Crystal op Netflix mij enige zorgen baarden. Worden de herinneringen uit mijn jeugd geen geweld aangedaan? Is de fantasywereld van de Gelflings, de Skeksis en de andere wonderlijke wezens van Thra niet net zo geliefd als die uit Star Wars en kun je het als filmmaker met nieuwe verhalen dan eigenlijk nooit goed genoeg doen? Het antwoord geef ik meteen: zet 30 augustus groot in je agenda, neem vrij, stuur iedereen de deur uit en ga genieten. The Dark Crystal: Age of Resistance zal je versteld doen staan.

The Dark Crystal Age of Resistance Rian en Deet

Jim Henson zou trots zijn

Poppenmeester Jim Henson zelf zag The Dark Crystal als een van zijn moeilijkste en daardoor meest bevredigende projecten. Alles in de film uit 1982 is vanaf nul bedacht en opgebouwd, met als resultaat een unieke wereld. De mythologie van Thra – waar het verhaal zich afspeelt – was meeslepend, origineel en dramatisch. En, zoals nu blijkt, een gezonde basis voor meer verhalen van dezelfde kwaliteit. Ik durf te stellen dat Jim Henson trots zou zijn op wat de makers van The Dark Crystal: Age of Resistance hebben gemaakt. Niet alleen wordt het oorspronkelijke verhaal eer aan gedaan, het krijgt een aanvulling die je haast zou kunnen vergelijken met de uitdieping van Midden-Aarde, de wereld in The Hobbit van J.R.R. Tolkien, zoals die in The Lord of the Rings van een ‘kleine wereld’ naar een episch geheel werd getild. Ook in deze nieuwe Dark Crystal-serie is het ontwerp van alles in de wereld gebaseerd op de tekeningen van illustrator Brian Froud, waardoor alles meteen vertrouwd aanvoelt.

The Dark Crystal Age of Resistance bubbels

Ken je klassieker

The Dark Crystal: Age of Resistance speelt zich jaren voor de klassieke film af. De zeven stammen der Gelflings leven in redelijke vrede en dienen de Skeksis, de heren van het Kristal der Waarheid. Voor lezers die The Dark Crystal niet kennen, volgt nu een spoilerwaarschuwing. Ken je de oorspronkelijke film niet, ga die dan eerst kijken. Pas daarna kun je deze recensie lezen en aan The Dark Crystal: Age of Resistance beginnen. Om de vergelijking met Star Wars nog maar eens te maken: door de prequels als eerste te kijken, wordt je niet gegrepen door de verrassing van – in het geval van Star Wars – de plottwist van Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back. Wat The Dark Crystal: Age of Resistance betreft, wordt in deze nieuwe serie ingegaan op datgene wat ervoor gezorgd heeft dat het Kristal der Waarheid bezoedeld wordt. Als je dat weet, is de impact van de conclusie van de oorspronkelijke film kleiner. Dus: 1) kijk The Dark Crystal, 2) lees deze recensie, 3) geniet van de Netflix-serie.

Zijn we als kenners onder elkaar? Mooi. Wees gerust, hier geen spoilers voor de nieuwe serie, enkel een jubelend relaas over waarom we Age of Resistance kunnen omarmen. Ten eerste is de film overduidelijk met heel veel liefde voor het origineel gemaakt. De Jim Henson Company heeft onder leiding van regisseur Louis Leterrier (Clash of the Titans, The Incredible Hulk) en onder andere producer Lisa Henson (juist, de dochter van) een prachtige combinatie gemaakt van het klassieke poppenspel uit de oorspronkelijke film, gecombineerd met de moderne filmtechniek van nu. De Gelflings zien er daardoor precies zo uit als in de jaren 80, maar bewegen zich soepel in een wereld van CGI en prachtige belichtingstechnieken. Het resultaat is werkelijk waar bijzonder.

The Dark Crystal Age of Resistance Gelfling boeken

Pus en prut

Toch zijn er wel momenten waarbij je duidelijk kunt zien dat er gebruik is gemaakt van computereffecten in plaats van poppen. Net zoals in de Spider-Man-films waar het vaak goed te zien is wanneer Tom Holland een eigen stunt doet of wanneer de webslingeraar door de computer wordt geanimeerd. Zo ook met de Gelflings en de Skeksis. In de geweldige actiescènes wordt er ineens een acrobatiek getoond die op andere momenten wat houteriger overkomt. Daardoor vloeit alles soms net niet soepel in elkaar over. Ook de gezichtsuitdrukkingen van vooral sommige Gelflings drukken af en toe net niet genoeg emotie uit, maar hun lichaamstaal en de dynamiek om hen heen compenseert dat.

En tjongejonge, wat een rijkdom. Alles in de wereld van Thra beweegt, kruipt, krioelt en leeft. Van de kleinste insectjes tot de grootste wezens, alles draagt bij aan een constant gevoel van verwondering. Kenners zullen de maniertjes van de Henson-spelers ontdekken in elk personage, wat ook bijdraagt aan het gevoel van nostalgie. De Skeksis zelf zijn daarbij pure, ongeremde slechtheid. The Dark Crystal: Age of Resistance omarmt het noodlot dat Thra te wachten staat en ontziet je niet in de gruwelijkheid van de Meesters van het Kristal die alles doen om hun onsterfelijkheid te behouden. De makers van de serie zijn daarbij behoorlijk gefascineerd door pus, prut en andere vunzigheid. Hopelijk heb je een sterke maag, want het gaat echt ver. Je komt haast op adem als er eens gewoon, normaal bloed vloeit.

Dark Crystal Age of Resistance Skeksis feestmaal

Epische fantasy om je in te verliezen

De serie neemt zijn tijd om de wereld van Thra in het tijdperk van opstand te introduceren. In de eerste aflevering maak je kennis met de Gelflings Rian van de Stonewood-stam (Taron Egerton (Rocketman, Watership Down)), Deet van de Grottan (Nathalie Emmanuel (Missandei in Game of Thrones)) en Brea van de Vapra (Anya Taylor-Joy (Atlantis)). De andere Gelfling-stammen en hun onderlinge ongelijkheid worden gaandeweg geïntroduceerd. Ieder apart raken de Gelflings betrokken bij het mysterie van de ‘verduistering’ in de wezens en planten van Thra en de rol die de Skeksis daarin spelen. De verhaallijnen komen elke aflevering meer bij elkaar, wat je aan je tv gekluisterd houdt. Daarbij is het weer eens verfrissend dat het ultieme goed tegenover het meest duistere kwaad komt te staan. Er zijn maar enkele personages die een grijs gebied betreden en voor de nodige nuance zorgen. The Dark Crystal: Age of Resistance is gewoon een heerlijk epische fantasy, waar je je helemaal in kunt verliezen.

The Dark Crystal Age of Resistance Aughra

Oud gecombineerd met nieuw

De acteurs die de Skeksis hun stemmen mogen geven stelen de show. Mark Hamill (Luke Skywalker in Star Wars en The Joker in verschillende animatiefilms) is de geweldig geniepige en gefrustreerde SkekTek de Wetenschapper en Simon Pegg (The Boys, Slaughterhouse Rulez, Star Trek) doet niet onder voor The Chamberlain uit de oorspronkelijke film, hmmmmmm? Ook de andere Skeksis zijn geweldig en Age of Resistance trakteert je ook nog op prachtige nieuwe personages. Ook hier wordt het oude perfect met het nieuwe gecombineerd.

The Dark Crystal Age of Resistance Chamberlain

The Dark Crystal: Age of Resistance, echt een juweeltje op Netflix

Je proeft het al in deze recensie, The Dark Crystal: Age of Resistance is een echt juweeltje op Netflix. De serie is overduidelijk gemaakt door een groep mensen die net zo fan van de jaren 80-film zijn als wij hier op Modern Myths. De nostalgie voor het origineel blijft intact en wordt aangevuld door prachtige nieuwe verhalen. Daarbij kun je vergelijkingen trekken tussen de gebeurtenissen op Thra en die in onze huidige maatschappij. Maar als je daar geen zin in hebt, kun je gewoon achterover hangen op je bank en tien afleveringen lang genieten van de Gelflings, de Skeksis, de Podlings, Fizzgig, Aughra en alle andere bekenden, aangevuld met geweldige nieuwe personages en een rijke wereld op het randje van de afgrond. En het beste van allemaal: er blijft ruimte voor nog meer verhalen. Gezien de kwaliteit van The Dark Crystal: Age of Resistance verwelkom ik die met open armen. Zo is de wereld van Thra letterlijk zonder einde en begin, maar ook hetzelfde: wonderlijk, meeslepend en zeer, zeer de moeite waard. Ik kan de serie niet genoeg aanbevelen.

The Dark Crystal: Age of Resistance streamt vanaf 30 augustus op Netflix.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

The Dark Crystal Age of Resistance The Dark Crystal

The Dark Crystal Age of Resistance Skeksis 5

The Dark Crystal Age of Resistance Deet

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.