Breach recensie - Modern Myths

Breach recensie – Absoluut geen Die Hard in Space

Als sciencefictionliefhebber was ik benieuwd naar de film Breach, die ook bekend staat als Anti-Life. Op de cover van de blu-ray staan drie grote koppen: Bruce Willis staat in het midden en ik dacht eerst dat Jodie Foster meespeelde. Maar het gaat hier om actrice Rachel Nichols. Ook Thomas Jane krijgt een prominente plek op het hoesje. Maar vreemd genoeg ontbreekt hoofdrolspeler Cody Kearsley. Met enige argwaan ben ik dus uiteindelijk gaan kijken. Lees onze Breach recensie!

Kans maken op een blu-ray of dvd van deze scifi? Doe mee met onze Breach winactie!

Goed, ik heb Breach uitgekeken. Maar het koste me moeite… heel veel moeite. Het idee achter Breach is nog niet eens zo gek, maar de uitwerking is beroerd. Hier kunnen zelfs de acteurs op de voorkant van de blu-ray niets aan veranderen. Ik heb zelden zo’n slechte film gezien.

Uit bijna iedere sciencefictionklassieker is wel wat gekopieerd: Aliens, Predator, The Thing en 2001: A Space Odyssey. Alleen kun je Breach met geen enkele van die titels vergelijken.

Het einde van de aarde

In het jaar 2242 sterft de aarde. Slechts 50 miljoen geselecteerde mensen komen in aanmerking voor de evacuatie naar de Nieuwe Aarde. Op het laatste schip is nog maar ruimte voor 300.000 mensen. De rest van de bevolking op de planeet zal het niet overleven. Het lukt Noah (Cody Kearsley (Power Rangers, Riverdale) een plaatsje op het schip te bemachtigen met zijn zwangere vriendin Hayley (Kassandra Clementi (UnREAL)). Bijna alle passagiers worden tijdens de reis in slaap gebracht, behalve een aantal soldaten, onderhoudsmensen en schoonmakers.

Ralf Moeller als Vyrl

Breach recensie – Zombies in space!

Tijdens de reis brengt Noah zijn tijd door met het schoonmaken van de kantine en toiletten. Hij deelt zijn kamer met hoofdconciërge Clay (Bruce Willis (Die Hard, Sin City, Pulp Fiction). Een buitenaards wezen weet het schip binnen te dringen en verandert de bemanning in zombies. Noah, Clay en nog een handjevol personeel moeten proberen de monsters te stoppen voordat ze de Nieuwe Aarde bereiken.

Kassandra Clementi als Hayley

Monsters in de ruimte, draak van een film

Het grootste gedeelte van het budget dat Breach te besteden had, moet zijn opgegaan aan Bruce Willis en Thomas Jane (The Punisher, The Expanse). De rest van de film ziet er namelijk goedkoop uit. De decors zijn van nog slechtere kwaliteit dan de Britse sciencefictionserie Blake’s 7 uit de jaren 70 en 80. Ook het wapenarsenaal dat wordt gebruikt overtuigt niet. Een gemiddeld Nerf-geweer ziet er gevaarlijker uit. Het ruimteschip kan ik nog wel waarderen, maar over het algemeen zien de special effects er dus erg goedkoop uit.

Als er nog goed geacteerd zou worden, dan wilde ik dit nog wel voor lief nemen. Helaas is daar ook geen sprake van. Het acteerwerk is ongeïnspireerd. Buiten een paar coole blikken en een handjevol one-liners van Bruce is er maar weinig emotie te bespeuren. De net genoemde Blake’s 7 laat juist zien dat special effects ondergeschikt kunnen zijn aan sterke verhalen, uitstekende acteurs en messcherpe dialogen. Deze klassieke serie speelde zich af in de toekomst. Vrijheidsstrijder Roj Blake (Gareth Thomas) ging met behulp van een aantal criminelen de strijd aan tegen de tirannieke Federatie. Zelfs nu ziet die serie er beter uit dan deze draak van een film.

Thomas Jane als Admiral Adams-King

Yippee Ki Yay Motherfucker – Wat is er met Bruce Willis aan de hand?

We weten allemaal dat de gloriedagen van Bruce Willis achter hem liggen. De held uit Die Hard zie je nog maar af en toe in een grote film verschijnen, zoals Death Wish en Glass. Daarnaast levert hij gemakkelijk vier of vijf films per jaar af die direct-to-disc gaan. De laatste tijd komt de acteur ook negatief in het nieuws, omdat het niet goed zou gaan met zijn gezondheid. Vrienden en familie uiten hun zorgen om de geestelijke gesteldheid van de 65-jarige acteur. Gezien zijn keuze voor een film als Breach kan ik me die bezorgdheid goed voorstellen.

Bruce Willis als Clay

Breach recensie – Gewoon lekker links laten liggen

Na het zien van Breach waardeer ik andere sciencefictionfilms en -series nog meer. Ik denk zelfs dat ik weer eens een re-run ga doen van de (nogmaals) eerder genoemde serie Blake’s 7. Ik ga me in het vervolg ook kritischer opstellen tegenover hoesjes van dvd’s of blu-rays met daarop acteurs die hun beste tijd hebben gehad. Een Willis-fan zal Breach wellicht toch in zijn collectie willen hebben, maar ik vind deze helaas zonde van mijn tijd. Tot slot bevat de blu-ray, naast een aantal trailers, geen menu of extra’s. Kortom, jammer.

Breach is verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Breach
Regisseur: John Suits
Acteurs: Cody Kearsley, Bruce Willis, Rachel Nichols, Thomas Jane
Uitgever: Dutch FilmWorks
Medium: Blu-Ray
Genre: Sciencefiction / Actie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Dutch FilmWorks

Rachel Nichols als Chambers

Bruce Willis in Breach

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise