Censor recensie - Modern Myths
Official Superhero Merchandise

Censor recensie – Claustrofobische Video Nasty horror in jaren 80 stijl

Alle media wordt ooit als de bron van al het kwaad bestempeld. In de jaren 50 waren het comics, in de jaren 80 de VHS-video’s en de laatste jaren wordt er af en toe naar computergames gewezen als slechte invloed voor de jeugd. Die VHS-video’s in de jaren 80 kregen de bijnaam “Video Nasty” en zijn de basis voor de horrorfilm Censor die je nu op Imagine 2021 kunt zien. Lees Andrés ongecensureerde Censor recensie!  

Censor gemist? Je kunt hem op vrijdag 29 oktober zien op Club Imagine! Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2021 special.

Het succes van de VHS aan het begin van de jaren 80 zorgde voor een grote stijging in de hoeveelheid horror- en exploitatie-films. Er was echter nog geen duidelijke wetgeving over de inhoud van de films. Met activiste Mary Whitehouse als aanjager, ontstond een publieke paniek en een enorme media hetze tegen deze, ondertussen als “Video Nasties” gedoopte, films. Ironisch, want Whitehouse was anoniem door distributeurs benaderd in de hoop wat gratis publiciteit mee te kunnen pakken.

Niamh Algar als Enid Baines

VHS als basis van crimineel gedrag

Kranten als “The Sunday Times” en “Daily Mirror” vonden criminelen bereid te verklaren dat films als Driller Killer en A Bay of Blood verantwoordelijk waren voor hun gedrag. Uiteraard werd dit ook meteen hun getuigenis in de rechtbank. “The British Board for Film Classifications” werd verantwoordelijk voor het classificeren van films, waardoor in Groot Brittannië uiteindelijk 39 films door “censors” werden verboden. 35 andere films werden met enkele aanpassingen alsnog toegestaan.

Enid Baines is een censor

Censor recensie – Onverwerkt trauma dat terugkeert

Enid Bains (Niamh Algar (Raised by Wolves)) is zo’n censor. Ze spendeert haar dagen met het kijken van de meest ranzige films, terwijl ze ijverig haar mening neerpent. Enid is degelijk en ziet het als haar taak de maatschappij te redden van de verloedering door home video’s. Ze is stil en leeft een teruggetrokken bestaan in haar appartementje.

Haar ingetogen persoonlijkheid komt door een onverwerkt trauma, waar haar ouders haar eigenlijk nooit echt voor vergeven hebben. Op jonge leeftijd is Enids zusje namelijk verdwenen, terwijl ze samen op pad waren. Het is echter nooit duidelijk geworden wat er nu precies gebeurd is. Als ze een film moet recenseren die haar doet denken aan die bewuste dag, gaat ze op onderzoek uit. Vanaf dat moment gaan we mee op haar afdaling in de waanzin.

Niamh Algar in Censor

Video Nasty als onderdeel van het verhaal

Deze horrorfilm van regisseur Prano Bailey-Bond (Fright Bites) neemt de premisse van haar short Nasty, waarin een jongen de krochten der VHS-horror in wordt getrokken op zoek naar zijn vermiste vader en maakt er een visueel bijzonder sterke film van. Er wordt gespeeld met aspect ratio’s, waardoor we zelf ook steeds minder grip op de realiteit van de film hebben. Hierdoor wordt de hele Video Nasty setting effectief onderdeel van de film.

De fletse kleuren die ineens opleven met felle neon tinten, creëren een creepy sfeer die je de film in trekt. Het doet bij vlagen denken aan slashers van Joe d’Amato of het donkere, gritty werk van Abel Ferrara. Met de overdaad aan close-ups krijgt de regisseur het voor elkaar om met een redelijk beperkt budget de jaren 80 geloofwaardig in beeld te brengen.

Censor recensie

Censor recensie – Claustrofobische horror met een Welsh accent

Tegelijkertijd creëert Bailey-Bond het claustrofobische, verstikkende gevoel wat Enid al die tijd al met zich meedraagt. Niamh Algar speelt deze degelijke, wat ouderwetse vrouw die zichzelf langzaam verliest erg sterk. Ze krijgt het zelfs voor elkaar wat humor in het personage te brengen. Met Censor heeft horror een nieuwe stem gekregen. En het is er een met een Welsh accent!

Censor is 48 uur lang online te zien op Imagine Film Festival 2021 vanaf 9 april om 21:30. Tickets en tijden vind je op de Censor pagina.

Titel: Censor
Regisseur: Prano Bailey-Bond
Acteurs: Michael Smiley, Niamh Algar, Nicholas Burns, Sophia La Porta, Vincent Franklin
Productie: Silver Salt Films
Genre: Horror

Imagine Film Festival 2021

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2021 van 7 t/m 17 april online naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Laat je meevoeren naar andere werelden. Of kijk anders naar onze eigen wereld. Daarbij onderzoekt het festival nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren. Zoals virtual reality en fantastische games. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2021 special!

Imagine Film Festival 2021 bannerLees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Silver Salt Films

Censor recensie - banner

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.