Daigho recensie - Modern Myths

Daigho recensie – Volwassen boek met Young Adult personages

In de wereld Ayra wordt magie in evenwicht gehouden door wezens genaamd Wyndrygem. Zij worden eens in de honderd jaar geboren om Ayra te zuiveren van donkere magie. Maar als Wyndrygem Alma verliefd wordt op een kwaadaardige tovenaar, gaat het mis. De jonge Bryana brengt hoop. Alma krijgt een visioen: Bryana zal een zoon krijgen die weleens Alma’s redding kan betekenen. Zijn naam is Daigho. Lees onze Daigho recensie! 

Wil je een exemplaar van Daigho winnen? Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief! Meer info vind je onderaan deze recensie.

Het verhaal in de intro van deze recensie is een stukje van de tekst op de achterflap van Daigho. Het komt niet vaak voor dat ik de samenvatting van de achterkant van een boek overneem, maar in dit geval is deze ijzersterk.

Schrijfster Latoya Morris (Gebroken Adem) weet het verhaal zelf op zo’n goede manier te vangen dat ik daar nooit tegenop kan. Het is een voorbode voor de rest van het boek, wat zeer goed geschreven is.

Voor altijd een monster

Nog even de samenvatting afmaken: Als Daigho zeventien is, wordt zijn vriendin lastiggevallen door een paar jongens. Hij verandert in een wezen met vleermuisvleugels, een gehaat ras in zijn wereld. Daigho vlucht en komt terecht op een compleet andere wereld: de aarde. Daar neem hij zijn menselijke gestalte weer aan en sluit vriendschap met Fay. Maar hoezeer hij ook op haar gesteld is, Daigho wil terug naar huis. Hij wil antwoorden.

Waarom verandert hij soms in een monster? Wat is zijn rol in Ayra, waar hij thuishoort en waar een gevangen tovenaar elk moment zijn macht terug kan krijgen? En wanneer komt het moment dat hij voor altijd een monster zal blijven…

Daigho recensie – Een gevaarlijke kaft

Als je het boek in je handen neemt, is na het prachtige artwork het eerste wat je opvalt een dijk van een aanbeveling: De schrijfstijl van Latoya Morris wordt vergeleken met die van Robin Hobb en Terry Goodkind. Dat is een beoordeling om trots op te zijn, maar is ook erg gevaarlijk om op je boek te drukken. De lat wordt hierdoor namelijk meteen érg hoog gelegd. Ik begon hierdoor dan ook extra kritisch aan het verhaal. Weet Morris de belofte waar te maken?

Dynamische verhaalpuzzel

“De grond dreunde toen het wezen door het regengordijn heen brak en het pad voor haar voeten blokkeerde.” Al meteen bij de eerste zin van de proloog sleurt de schrijfster je mee in haar verhaal. Je wordt er niet rustig in geïntroduceerd, maar er met volle snelheid in gesmakt. Ook tijdens de rest van het verhaal wist Morris mijn aandacht ononderbroken vast te houden. De combinatie van haar goede schrijfstijl, de levendige omschrijving van de situaties en het meeslepende verhaal zorgt dat het erg lastig was om het boek weg te leggen.

Daigho blijft dynamisch, doordat er elk hoofdstuk gewisseld wordt van de persoon door wiens ogen je het verhaal ziet. Dit is extra interessant, omdat deze personen zich niet per se op hetzelfde punt in de tijd bevinden. En vaak al helemaal niet op dezelfde wereld. Langzaam wordt de puzzel die het verhaal is duidelijker, waardoor het boek nooit saai wordt.

Daigho recensie – Een boek voor, wie eigenlijk?

Het boek is op de markt gebracht voor volwassen lezers. Het verhaal zit vol gruwelijke ontvoeringen, moorden en aanrandingen. Morris heeft een zeer volwassen schrijfstijl, dus deze classificering lijkt te kloppen. Maar toch heb ik daar een probleem mee. De belangrijkste hoofdpersonen – Daigho en Fay – zijn namelijk pas net 17, met de daarbij passende belevingswereld. Dit botst met de volwassenheid van de rest van het boek, wat mij soms afleidde tijdens het lezen.

Moet het boek dan bestempeld worden als Young Adult? Zeker niet! Daar is de schrijfstijl van Latoya Morris veel te zwaar voor. Toch een boek voor volwassenen dus, maar wel eentje met hoofdpersonen die niet passen bij de lezer. Het wringt een beetje…

Nog meer onduidelijkheid

Met haar zeer uitgebreide omschrijvingen brengt de schrijfster de wezens, omgevingen en situaties uit het verhaal tot leven. Maar van hoofdpersoon Fay blijft echter veel onduidelijk. Hoe komt het bijvoorbeeld dat dit aardse meisje precies weet hoe de wezens op Ayra er uitzien? Een enkel personage vraagt zich dit in het boek ook af, maar een antwoord komt er nooit.

Daigho recensie – Een dijk van een boek

Over het algemeen heb ik dus veel lof voor Latoya Morris en haar Daigho. Het is een flink dik boek, maar dat vind ik alleen maar geweldig als een auteur kan schrijven zoals Morris doet. Aan de hoge verwachtingen door de vergelijking met Goodkind en Hobb op de kaft is in ieder geval ruim voldaan. Ik vind dat ze zich kan meten met de groten.

En het bovengenoemde probleem met Fay? Daar is natuurlijk een hele simpele oplossing voor: Er moet maar snel een vervolg komen!

Titel: Daigho
Auteur: Latoya Morris
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 978-94-639-6759-4

Modern Myths Shop

Schrijf je in en win Daigho

Daigho - coverWil jij een exemplaar van Daigho winnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en doe mee met de verloting. We verloten het boek eenmaal onder iedereen die op 17 maart geabonneerd is op onze nieuwsbrief!

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf voortaan op de hoogte van al onze winacties. Iedereen die – als deze winactie afgelopen is – ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief dingt mee naar het boek. Ben je dus al ingeschreven, dan doe je op dit moment al mee! Nog niet ingeschreven? Aanmelden kan hier.

LET OP: schrijf je in met een e-mailadres dat je regelmatig checkt. Als je een prijs wint, willen we namelijk contact met je opnemen via dat adres.

UPDATE: De winnaar van het Daigho exemplaar is onze nieuwsbrief abonnee L. Voskuil!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Mens of monster?

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

16 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken