De Feind invasie recensie - Modern Myths

De Feind invasie recensie – Een bizar einde aan de Ontdekking van de mens-serie

Anouk hoefde deze keer niet lang te wachten op het laatste deel in de trilogie van de Ontdekking van de mens. Iceberg Books bracht de complete serie namelijk in één keer uit. Nadat ze het tweede deel – De machineplaag – in de boekenkast had gezet, ging ze meteen door in De Feind invasie. Weet Frank van Dongen de trilogie tot een goed einde te brengen? Lees het in onze De Feind invasie recensie! 

Lees ook Anouks recensies van Het duizend eilanden experiment en De machineplaag. Let op: Wil je de Ontdekking van de mens-serie helemaal zelf ontdekken? Begin dan met Anouks eerste recensie en lees dan de boeken, voor je hier verder leest.

In De Feind invasie keren we terug naar Jack Newman rond het einde van de 21e eeuw. Hij is net ontwaakt na zijn a-sterfelijkheidsbehandeling en krijgt langzaam zijn geheugen weer terug. Aangezien hij als de grote vijand van de mensheid wordt gezien, zit hij nog steeds opgesloten in de streng bewaakte gevangenis in Detroit.

Maar wat doe je als a-sterfelijke in de wetenschap dat je levenslang opgesloten zal zitten? En wat doe je met de kennis die je hebt over het naderende einde van de wereld zoals wij hem kennen?

De langverwachte eindstrijd

Het a-sterfelijkheidsprogramma blijkt niet voor iedereen weggelegd te zijn. Alleen de extreem rijken kunnen het zich veroorloven om deel te nemen aan het programma. Daarnaast is het ook niet heel veilig voor de normale mens. Want waar de IGD-klonen het zonder problemen doorlopen, blijken normale mensen de transitie niet altijd te overleven.

Hierdoor ontstaat er een grote kloof tussen de arme mensen en de elite. Maar ook een kloof tussen de normale mens en de IGD-klonen. Hierdoor raakt de wereld in een burgeroorlog verstrikt. Dan komt uiteindelijk de langverwachte buitenaardse invasie waar Jack al geruime tijd vanaf wist. De grote vraag is of de mensheid hier tegen bestand is of niet.

De Feind invasie recensie – De Alfa beschaving

De Feind is een net zo moorddadige buitenaardse beschaving als Jack al had verwacht. Niemand op aarde lijkt veilig te zijn voor de moordende razernij die over de wereld trekt. Maar dan treft Jack de Alfa beschaving en lijkt alle hoop nog niet vervlogen.

Kan deze Alfa beschaving de mensheid redden? En wat heeft de Alfa beschaving te maken met het “Duizend eilanden experiment” waar Jacks broer Redmond nog in opgesloten zit?

Wanhoop en spektakel

Wat auteur Frank van Dongen zo ontzettend goed doet in zijn boeken is de wanhoop en angst die de mensheid doormaakt omschrijven. Wanneer de Feind dan eindelijk hun aanval op de aarde inzet, moet de mens alles op alles zetten om te overleven. De gruwelen die plaatsvinden worden zo beeldend omschreven dat het wel een filmscript had kunnen zijn.

Maar ook het gevoel in het verhaal is heel goed geschreven. De keuzes die een groep mensen neemt wanneer ze in het nauw gedreven worden zijn zeer realistisch. Frank weet zijn kennis als evolutiebioloog perfect te gebruiken bij het schrijven van dit boek. Het zorgt er bij mij voor dat ik alleen maar kan hopen dat we nooit in zo’n situatie terecht zullen komen. Want als mensen echt zo zijn in tijden van nood, maak ik mij erge zorgen…

De Feind invasie recensie – Weinig Redmond

Waar we in de twee eerste delen – Het duizend eilanden experiment en De machineplaag – veel te weten kwamen over Redmond en zijn leven op de planeet van Thoons en Thains, zien we in dit deel heel weinig van hem terug. Alles draait nu vooral om Jack en de oorlog en ellende op aarde.

Pas op het einde komt Redmond weer in beeld. Dit vind ik wel jammer, want de hele wereld en beschaving van de Thoons en Thains waren een welkome afwisseling in het verhaal.

Bizar einde

De aarde is in diepe strijd gewikkeld en dan ineens verlaten we dit complete schouwspel en gaan we op interstellaire reis met Jack. Via een soort ruimtestation volgen we Jack dan in het Duizend eilanden experiment en gaan we op zoek naar Redmond. We hoppen van eiland naar eiland en krijgen dan niks meer mee over wat er op aarde gebeurt.

Vanaf dat moment eindigen verhaallijnen in het niets en maken we enorme tijdsprongen. Het Duizend eilanden experiment krijgt dan wel eindelijk duidelijkheid, maar het verhaal krijgt niet het einde dat het verdient.

De Feind invasie recensie – Gemengde gevoelens

Het hele verhaal in De Feind invasie is wederom fantastisch geschreven. Het gevoel van angst en wanhoop dat je bekruipt tijdens het lezen van het verhaal is echt ontzettend goed gedaan. Maar zo goed als het geschreven is, zo onbevredigend eindigt het verhaal.

Natuurlijk moest er nog duidelijkheid komen over waarom Redmond op een totaal andere plek was dan zijn broer Jack en wat het Duizend eilanden experiment precies inhield. Het einde is alleen zo bizar en wazig, dat ik mij alleen maar afvraag waarom het zo moet eindigen. De Ontdekking van de mens-serie had misschien een beter einde verdient dan dat het nu heeft gekregen. Maar toch is het absoluut een aanrader om deze sciencefiction trilogie toe te voegen aan je leeslijst!

UPDATE: Inmiddels heeft auteur Frank van Dongen ons laten weten dat er nog een vierde boek in deze serie zal verschijnen, waarin alle losse eindjes aan elkaar geknoopt zullen worden. We kunnen niet wachten! – red.

Ontdekking van de mens 3: De Feind invasie is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Ontdekking van de mens 3: De Feind invasie
Auteur: Frank van Dongen
Uitgever: Iceberg Books
ISBN: 978-90-831-6762-6

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

Ontdekking van de mens trilogie - Frank van Dongen

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

3 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

 • Beste Anouk,

  Dank je wel voor je mooie recensies van de eerste drie boeken van de Ontdekking van de mens-serie. Ik begrijp dat je het einde van de Feind invasie erg abrupt vindt, een einde dat de reeks niet verdient. Dat ben ik het helemaal mee eens. Ik ben namelijk hard aan het schrijven aan het vierde en afsluitende deel, dat volgend jaar zal verschijnen. Ik beloof je: alle losse eindjes zullen aan elkaar worden geknoopt.

  Vriendelijke groet,

  Frank van Dongen

  • Dat is goed nieuws Frank! Moeten we de serie dan een tetralogie noemen, of – net als Douglas Adams – een trilogie in vier delen? We kijken er naar uit!

   • Beste Jeroen, dank je voor je leuke reactie! Laten we het houden op de Ontdekking van de mens-serie. Ik ben zoals gezegd al een heel stuk op weg met het vierde deel. Maar misschien wordt dat zo dik, dat de uitgever besluit het in twee delen uit te geven, en dan zouden het dus vijf boeken zijn. Het einde van deze serie maakt ook een verbinding met mijn eerste roman (Het Bouwplan uit 2009) die ver in de toekomst speelt. Het worden wel heel ingewikkelde woorden om de reeks dan in één term te vatten. Vrgr Frank

Official Superhero Merchandise