Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
De Kleuren van Schaduw high res uitsnede
Modern Myths Shop Mysterium

De Kleuren van Schaduw – bloedstollend vervolg in de Schemering-trilogie

Het is nooit stil rondom schrijfster V.E. Schwab. Onlangs maakte ze bekend dat schrijver Derek Kolstad (John Wick) het script gaat schrijven voor de verfilming van A Darker Shade of Magic – in het Nederlands vertaald naar De Kleuren van Magie. Hoog tijd dat ook Modern Myths in de wereld van Schwabs’ magie duikt; nu wensen we dat we dat al véél eerder hadden gedaan. Het vertaalde tweede deel in de Schemering-trilogie – De Kleuren van Schaduw – kwam kort geleden uit bij Boekerij en man o man – wij zijn in de ban van ‘Rood Londen’. 

Lees ook ons interview met Victoria Schwab!

De Kleuren van Schaduw high res coverDe Kleuren van Schaduw vervolgt het verhaal van Kell, Lila en kroonprins Rye Maresh met wie we kennis maakten in deel één van de Schemering-trilogie: De Kleuren van Magie. Het drietal stond nog maar een paar maanden geleden oog in oog met een duister kwaad dat hun wereld – Rood Londen (wij kennen één Londen, in deze serie zijn er vier verschillende) – op het punt stond te vernietigen. Het heeft bij hen alle drie littekens achtergelaten – sommige zichtbaar, andere niet.

De Antari

Kell probeert zijn pijn te vergeten door zich te storten op het beoefenen van zijn magie – weliswaar in een gecontroleerde omgeving, want als ‘Antari’, een zeer zeldzaam soort magiebeoefenaar in dienst van het koninkrijk, rusten er veel verantwoordelijkheden op zijn schouders. Als Antari is hij namelijk als enige in het koninkrijk in staat om te reizen tussen de verschillende versies van Londen: in ‘zijn’ Rode Londen kan hij een deur openen naar Grijs of Wit Londen. Hij is ontsteld door het abrupte vertrek van Lila na hun stormachtige avontuur in het vorige boek. Kell probeert koortsachtig op het juiste pad te blijven dat de koning en koningin voor hem hebben bepaald, maar hij worstelt met zijn nieuwe plek aan het hof: niet als zoon, maar ook niet echt in dienst. Het paleis voelt meer en meer aan als een gevangenis.

Op de vlucht voor spoken uit het verleden

Lila is Londen ontvlucht en zoekt het avontuur op zee. Het is een route die haar op een ongebruikelijk pad leidt: zij, als niet-Rood Londenaar maar een bijzondere bezoeker uit een ánder soort Londen, zou helemaal niet in staat moeten zijn om magie te beoefenen. Maar in de kapitein van het schip waar ze op besluit te vluchten, Alucard Emery, vindt ze een geschikte leermeester, die haar de mogelijkheden van magie laat zien – zo lang die maar in balans is. Emery heeft op zijn beurt een portie littekens achtergelaten op kroonprins Rye. Rye voelt zich schuldig dat hij al die maanden geleden het kwaad naar Rood Londen heeft gehaald en betaalt daarvoor misschien nog de hoogste prijs van allemaal: zijn leven ligt letterlijk in de handen van Kell. Een magische bond heeft zich tussen hen gevormd, waarbij Rye niet kan sterven zolang Kell leeft. Voor beiden heeft dit grote gevolgen in de wijze waarop ze met hun kostbare leven omgaan: Kell uiterst voorzichtig, terwijl Rye op zoek gaat naar het randje. Totdat het ook voor Kell niet meer genoeg is: “Ik heb hem mijn leven gegeven, maar ik kan niet ophouden met leven.”

Magisch toernooi vol list en bedrog

Gelukkig is daar de Eschen Tasch: een magisch toernooi dat door de familie Maresh wordt georganiseerd om de politieke banden met buurlanden Faro en Vesk te onderhouden. Met wat list en bedrog zorgt Rye ervoor dat Kell kan meedoen aan het toernooi onder het pseudoniem Kamerov Loste, om wat stoom af te blazen. Een riskante onderneming, zeker gezien het feit dat het koninklijke paar Kell nauwlettend in de gaten houdt. Het enige voordeel is dat de deelnemers maskers dragen, en Kell een meester in vermomming is.

Onverwachte tegenstander

Tegelijkertijd is er nóg iemand die via list en bedrog een plekje in het toernooi weet te bemachtigen. Lila Bard is de beste dief die er bestaat dus waarom zou ze niet proberen om een identiteit te stelen? Ondanks de bezwaren van Emery meet ze zich een andere persoonlijkheid aan en gaat ze de strijd aan met andere magiërs in de ring. Maar Lila, die nog maar net begint te begrijpen wat magie is en hoe het gebruikt kan worden, ontdekt al snel dat ze zich misschien in iets te gevaarlijke wateren heeft begeven.

Ondertussen in een ander Londen…

In een ander Londen, Wit Londen, broed een oude vijand op wraak. Wraak die hem eigenlijk in de schoot geworpen wordt, als oplossing voor een probleem dat zich met zijn wederopstanding heeft aangediend. Want hoewel deze oude vijand zich eerder misschien had verzoend met zijn nederlaag tegen Kell, geniet hij nu van de krachten die een oeroude macht hem heeft gegeven. Hij geniet er zo van, dat hij er geen afstand meer van wil doen. Maar daarvoor moet hij op zoek naar een slachtoffer, een nieuw lichaam waar de mysterieuze magie in verder kan leven, als hij het ervan wil weerhouden dat het zíjn lichaam gebruikt. En laat hij nu net een ander Londen kennen dat de verwoesting die de macht kan brengen nu wel verdient…

Wervelwind van spanning en intriges

De Kleuren van Schaduw is een ijzingwekkend, stormachtig avontuur waarin magiërs, piraten, vijanden en geliefden allemaal in perfecte balans om elkaar heen dansen. Het hele verhaal is een wervelwind aan spanning, plottwists en intriges, die het Kell, Lila en Rye moeilijk maken om zich staande te houden. Het elementen-toernooi is de perfecte manier om vriend en vijand naar Rood Londen te halen en banden, waarvan we ons afvroegen of ze nog een vervolg zouden krijgen, weer aan te halen.

Personages die je door en door leert kennen

Schwab weet als een meesteres de aandacht van de lezer vast te houden. Dat komt door het hoge tempo van het verhaal, de vele ontwikkelingen die van elke pagina een page-turner maken en de interessante en diepgaande persoonlijke relaties tussen de personages. Elk personage is boeiend op zijn eigen manier: we zouden meer zoals Lila Bard willen zijn (onverschrokken, roekeloos en dapper), we zouden Kell door elkaar willen schudden (“Kom op voor jezelf!”) en Rye een hart onder de riem willen steken (“Laat het schuldgevoel los – Kell is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes”).

Alucard Emery is een nieuw, hartverwarmend en kleurrijk personage in De Kleuren van Schaduw. De kapitein blijkt net zoveel kanten te hebben als de jas van Kell (die hij naar gelang – en afhankelijk van het gezelschap waarin hij verkeert – wisselt). Die diepgelaagdheid, waarin Emery nog steeds authentiek en geloofwaardig overkomt, getuigt van een heel sterke auteur; iemand die haar personages door en door kent.

De Kleuren van Schaduw: zinderende cliffhanger

De Kleuren van Schaduw is niet het einde: later dit jaar volgt de vertaling van het derde en vooralsnog laatste deel in de Schemering-trilogie: De Kleuren van Licht. En dat is maar goed ook, want De Kleuren van Schaduw eindigt met een zinderende cliffhanger. Kan Kell de verleidelijke maar gevaarlijke kant van magie weerstaan? Leert Lila hoe ze magie in balans houdt of verliest ze de controle? Zal Rye ooit weer volledig kunnen leven, zonder zich altijd zorgen te maken om Kell? En dan is er nog het kwaad dat een oude vijand heeft losgelaten – is Rood Londen veilig of moet het zich zorgen maken om gevaar dat dreigt vanuit Wit Londen? We kunnen niet wachten.

Titel: De Kleuren van Schaduw
Auteur: V.E. Schwab
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8494 1 

Modern Myths service: koop De Kleuren van Schaduw op Bol.com:

Engelstalige versie: A Gathering of Shadows
Nederlandstalige versie: De Kleuren van Schaduw

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2020 Modern Myths

Yvette Hazebroek

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise