De Pestmachine recensie – Modern Myths

De Pestmachine recensie – Griezelig jeugdverhaal over pesten en moedig zijn

In Knekelstein schijnt ’s nachts altijd de volle maan. Logisch, want in een monsterdorp waar het merendeel van de bewoners monsters zijn, hebben ze baat bij een volle maan. Maar plotseling valt de maan uit… En na deze “maanstoring” wordt het dorp ineens overspoeld door enge figuren! Lees in onze De Pestmachine recensie hoe Vladimir von Rotenbeck alles op alles moet zetten om zijn moeder en zusjes uit de klauwen van deze engerds te houden. Maar kan hij dat wel? Hij is immers niet eens een echte vampier…

Lees ook Yvettes boekrecensie van De Nepvampier!

Met Vladimir hebben we al eerder kennis kunnen maken. In 2021 verscheen De Nepvampier en leerden we alles over zijn intolerantie voor bloed. In plaats daarvan gedijt hij het beste op… tomaten! Vladimir heeft er inmiddels vrede mee – al vindt hij nog steeds niets lekkerder dan de smaak van bloed.

In het tweede deel van de reeks De bloedstollende avonturen van Vladimir von Rotenbeck (schrijfster Sophia Drenth: ‘Sorry, ik kon het niet korter maken’) komt Vladimir opnieuw voor een hoop uitdagingen te staan. Avonturen waarbij hij zijn angst opzij moet zetten en zijn grootste nachtmerries onder ogen moet komen!

Een bang vampiertje

Vladimir is een bangig aangelegd jongetje. De monsters in het dorp jagen hem maar angst aan en hij maakt zich zorgen over wat mensen van hem denken, omdat hij toch maar een nepvampier is. Ook is hij als de dood voor dokter Knijpgraag die zijn ziel wil uitwringen. Tegen zijn beste vriendin, het zigeunermeisje Naswikka, kijkt hij enorm op. Ze is zo stoer! Onwillekeurig zou hij best wat meer zoals zij willen zijn.

De Pestmachine recensie – Paniek bij maanlicht

Als op een nacht de maan uitvalt in het dorp, breekt de paniek uit. Hoe moet dat bijvoorbeeld nou met de weerwolven, die pardoes allemaal weer menselijk zijn? En wie zijn die enge figuren met gekke maskers die opeens opduiken? De maskers blijken pestmaskers te zijn, ontdekt Vladimir. Hij en Naswikka noemen ze vanaf nu pestkoppen. Want pestkoppen zijn het…

De figuren hebben een grote hekel aan alles dat zij als frivool bestempelen; van de strikken in Vladimirs zusjes’ haar tot zijn moeders mooie rozen: ze vernietigen alles. En dat is nog tot daar aan toe, tótdat blijkt dat de pestkoppen het gemunt hebben op alle Knekelsteiners. Wat is het doel van hun Pestmachine? En tot overmaat van ramp hebben ze ook nog eens Vladimirs moeder en zusjes te pakken!

Bangeriken in het bos

Vladimir wil het liefst doen alsof er niets aan de hand is. Wat als hij het allemaal op de een of andere manier alleen maar erger maakt? Als klap op de vuurpijl is hij boos op Naswikka, omdat zij zich uit de voeten gemaakt heeft. Het lijkt erop dat hij er helemaal alleen voor staat.

De Pestmachine recensie – Voor jong en oud

Hoewel De Pestmachine een jeugdboek is, zal menig volwassene zich uitermate vermaken met dit boek. Het zit vol referenties, woordgrapjes en slimmigheden, waarvan mijn mondhoeken een paar keer per pagina omhoog krulden. Een paar pareltjes (zonder te veel te verklappen): Vladimir heeft een huisskelet met de naam Herman; een yeti rent met slappe was het dorp uit en vadertje Angst gebiedt Vladimir om wél anderhalve meter afstand van hem te houden.

Het is niet alleen vaak ontzettend geinig, het is ook nog eens heel beeldend geschreven. Als ze van Knekelstein een amusementspark zouden maken, zou ik wel weten wat ik als eerste bezoek (het kraampje van Coco Krekelkop voor de lekkerste krakkelkrekelkoekjes en Naswikka’s vrolijk gekleurde woonwagen om mijn hand te laten lezen).

Verhaal met een belangrijke boodschap

Ook zit er in het verhaal een belangrijke boodschap verstopt. Die is er voor de volwassen lezer zo uit te halen. Een jeugdige lezer pikt het misschien onbewust op. Maar zo niet, dan blijft er simpelweg een keigoed verhaal overeind staan. De boodschap zit namelijk verpakt in de pestmaskers. Naswikka zegt het mooi: ‘Een pester is nooit alleen’.

En dat klopt ook in Knekelstein: het dorp wordt ermee overspoeld. Ze verspreiden terreur en zaaien angst. Het is aan de Knekelsteiners om het tegen hen op te nemen. Om voor zichzelf en elkaar op te komen. Hoe moeilijk dat ook is.

De Pestmachine recensie – Vermakelijk, beeldend en kleurrijk

Ondanks de serieuze ondertoon is De Pestmachine een vermakelijk, beeldend en kleurrijk boek. Sophia Drenth heeft met de wereld van Vladimir een succesformule te pakken, die ze hopelijk niet snel loslaat. Wat zal er nog meer gaan gebeuren in Knekelstein?

Titel: De Bloedstollende Avonturen van Vladimir von Rotenbeck – De Pestmachine
Auteur: Sophia Drenth
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 978-94-645-1031-7

Modern Myths Shop

Koop De Pestmachine op Bol.com of Amazon.nl:

De Pestmachine - Sophia DrenthHardcover
Bol.com – De Pestmachine – € 17,99
Amazon.nl – De Pestmachine – € 17,99

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

De Pestmachine recensie – Modern Myths

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.