De Quantum Detectives banner
Doctor Strange 2 banner

De Quantum Detectives: Blade Runner in de polder

De sciencefictionthriller De Quantum Detectives is een samenwerking van auteurs Johan Klein Haneveld en Theo Barkel. Twee auteurs die ieder een bron van kennis zijn van het genre. Er wordt in dit verhaal over de vondst van een mysterieus lijk en een onverwachte stroomstoring in de koude fusie centrale van Delft ruim uit deze bron geput. Dit geeft je elke pagina het gevoel alsof je je onder vrienden bevindt. Ga met rechercheur Nadine Sanders mee naar de nabije toekomst van Nederland. 

De Quantum Detectives coverAuteur Johan Klein Haneveld heeft al verschillende sciencefiction- en fantasyboeken gepubliceerd, waaronder een aantal bij Uitgeverij Macc, zoals De Afvallige Ster en het tweeluik De Krakenvorst. Uitgeverij Macc wordt gerund door Theo Barkel, op zijn beurt auteur van onder andere de horrorserie Shadajaël. Voor De Quantum Detectives hebben de schrijvers de pennen ineen geslagen. Het resultaat is een fijne sciencefictionthriller die zich afspeelt in het Nederland van 2035. Met als kers op de taart veel popcultuurverwijzingen naar klassiekers in het genre.

Ziltpunk

In de proloog van De Quantum Detectives wordt de setting je snel duidelijk gemaakt. Vijftien jaar in onze toekomst zorgt de oprukkende verzilting van het klimaat in Nederland voor betonrot in gebouwen die nodig gerenoveerd moeten worden. Het is een mooie verwijzing naar het ‘Ziltpunk’ genre waar ook Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars en Plastic Vriend onder vallen. De Quantum Detectives speelt zich vijftien jaar in onze toekomst af. Door het beschrijven van bouwdrones, afvalvernietigers, displays op je netvlies, zelfrijdende auto’s en maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering krijg je een sciencefictionlaagje dat soms oncomfortabel dichtbij aanvoelt. Ondanks de technologische vooruitgang wordt alles er niet beter op. In een van de gebouwen ontdekken bouwlieden een ingemetseld lijk in een loden kist in de muur. Dit is de aanleiding om rechercheur Nadine Sanders – de hoofdrolspeelster – in het verhaal te betrekken.

Koude fusie centrale Delft

Nadine besluit het lijk te laten onderzoeken door vooraanstaand forensisch patholoog Edwin Kommelman. Met zijn bevindingen belanden we ontegenzeggelijk in de sciencefiction. Daar ga ik verder geen spoilers aan wijden, maar Nadine wordt door het gebeuren herinnerd aan een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Verderop in het verhaal speelt dat een rol, maar eerst vindt er een stroomstoring plaats op hetzelfde moment dat het forensisch onderzoek wordt uitgevoerd. Deze blijkt tegelijkertijd ook voor alarmbellen te zorgen in de koude fusie centrale van Delft en andere kerncentrales in de wereld. Het is het begin van een spoor naar mysterieuze gebeurtenissen die Nadine in een rap tempo moet zien op te lossen. Niet alleen loop de koude fusie centrale gevaar, het lijk verdwijnt ook. Hoe heeft dit alles met elkaar te maken in een verhaal wat nog het meeste lijkt op Blade Runner in de polder?

Koffie en popcultuur

Ook die vraag kunnen we niet beantwoorden zonder spoilers. Laten we het erop houden dat het verhaal flink de vaart erin houdt en je aan de voorkant van het boek en de titel niet kan afleiden waar deze thriller nu echt om draait. Laat je gewoon verrassen en verwonderen over de reikwijdte van het verhaal dat zich nu eens niet in Amerika of op een globale schaal afspeelt, maar gewoon hier in Nederland.

De schrijfstijl van Johan en Theo past perfect bij elkaar. Nergens kun je precies aangeven waar de tekst van de een begint en die van de ander eindigt. Enkel het veelvuldig melden van het nuttigen of het gemis aan koffie herken je uit vooral de boeken van Johan. De wat grafischer beschrijvingen van bijvoorbeeld de autopsie zijn waarschijnlijk vooral aan Theo toe te schrijven. De verwijzingen naar popcultuur door vooral het personage Jamil, de database analist die Nadine assisteert, is regelmatig leuk. Echter komt het soms ook wat geforceerd over. Zoals het “I’ll be back” van Schwarzenegger.

De Quantum Detectives: voor herhaling vatbaar

De Quantum Detectives is een scifi-verhaal welke Johan en Theo tussen hun andere drukke werkzaamheden door hebben geschreven. In een tempo om jaloers op te worden hebben ze een thriller afgeleverd, die je ook prima tussendoor kunt lezen. De setting in Nederland is wat de schaal van het verhaal betreft even wennen. Voor mij is het hetzelfde als toen er in een Marvel-comic een geheime A.I.M.-basis (Advanced Idea Mechanics) op het schiereiland Marken, voor de kust van Volendam, aanwezig bleek te zijn. Leuk (en best voor te stellen), maar het voelt raar. Hoe dan ook, De Quantum Detectives is een leuk verhaal met een grappige, vlotte schrijfstijl. Een volgende samenwerking tussen de schrijvers mag er best komen. Wellicht over de verdere avonturen van Nadine? Hoewel de omvang van het avontuur in dit boek lastig te overtreffen zal zijn. Dus een totaal nieuwe setting mag ook. Kijk ik daar nu alvast naar uit.

De Quantum Detectives cover thumbnailTitel: De Quantum Detectives
Auteurs: Johan Klein Haneveld en Theo Barkel
Uitgever: Uitgeverij Macc
ISBN: 978 90 784 3771 0

Modern Myths service: koop De Quantum Detecives via Bol.com:

De Quantum Detecives – Johan Klein Haneveld en Theo Barkel

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise