De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s recensie - Modern Myths

De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s recensie: Fantasierijk, maar wat langdradig

In het vierde – en laatste – deel van De Spiegelpassante heeft hoofdrolspeelster Ophelia (samen met haar geliefde Thorn) de opdracht de arken te redden van de ondergang. Na De IJzige Verloofde, De Vermisten van Maneschijn en Het geheugen van Babel stijgt Silvia nog eenmaal op naar deze fantasywereld van auteur Christelle Dabos. Lees in haar De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s recensie of ze opnieuw in de wolken is met deze dikke boekenserie! 

Lees ook Silvia’s boekrecensies van De Spiegelpassante deel 1 – De IJzige Verloofde, deel 2 – De Vermisten van Maneschijn en deel 3 – Het geheugen van Babel. Let op: er kunnen kleine spoilers in deze nieuwe recensie zitten over het verhaal tot nu toe.

Nu Ophelia en Thorn elkaar weer gevonden hebben, rust een moeilijke taak op hun schouders. De arken – zwevende steden – zijn in gevaar en de tijd dringt als de twee geliefden op zoek zijn naar degene die dit alles heeft veroorzaakt. Helaas weten ze niet hoe hij of zij eruitziet.

De vraag in het vierde deel van deze populaire fantasyserie is dan ook: brengen Ophelia en haar vrienden het er zonder kleerscheuren vanaf? Je leest het in deel vier van De Spiegelpassante: De storm van de echo’s.

Een wirwar van namen

We beginnen dit laatste deel van De Spiegelpassante met een korte terugblik op deel drie van de serie: Het geheugen van Babel. Als het al even geleden is dat je deel drie hebt gelezen, is dat een prettige bijkomstigheid. Er is namelijk veel gebeurd sinds we in het eerste deel zijn gestart.

Het is ook behoorlijk lastig om alle personages en gebeurtenissen uit elkaar te houden. De wirwar van personages – en hoe zij in het verhaal staan – is een behoorlijke kluif. Na de terugblik krijg je ook een overzicht van de hoofdrolspelers wat, zoals gezegd, niet geheel overbodig is.

De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s recensie: Fantasierijk en bombastisch

De wereld die aan de geest van auteur Christelle Dabos is ontsproten, is werkelijk prachtig. Het hele pakket (van verhaal tot personages en alles daar tussenin) is origineel en spreekt tot de verbeelding. De spelers zijn interessant en het verhaal is intrigerend.

Tegelijkertijd is het echter behoorlijk bombastisch en soms onoverzichtelijk door de veelheid van… eigenlijk alles. Dat was in de voorgaande delen al het geval en is in dit laatste deel niet anders. Je krijgt een berg namen en nog veel meer intriges.

De arken gaan ten onder

De storm van de echo’s sleept zich voort en is soms behoorlijk langdradig. Er gebeurt veel, heel veel. En waar de schrijfster nu eigenlijk naar toewerkt, is een raadsel. Of de conclusie van dit epos bevredigend is, mag ieder natuurlijk voor zichzelf uitmaken. Ten opzichte van de vorige drie delen, valt dit deel mij tegen.

Na drie boeken waarbij de opbouw, afwisseling en verhaallijn erg goed waren, is deel vier misschien iets te veel van het goede. Het brengt ook niet de afloop die ik persoonlijk had verwacht.

De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s recensie: Een onconventioneel sprookje

Echter, Christelle Dabos heeft een mooie wereld gecreëerd met zeer interessante personages. Deze originele insteek zorgt voor een onconventioneel sprookje, al is “sprookje” voor dit verhaal misschien niet het geschikte woord.

Voor degenen die van dikke boeken houden, met veel namen en complexe intriges: jullie kunnen je hart ophalen. De Spiegelpassante is een fantasierijk epos dat zich iets te lang heeft laten rekken en waarbij het einde niet de verwachtingen overtreft die er waren.

De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: De Spiegelpassante 4 – De storm van de echo’s
Auteur: Christelle Dabos
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978-90-245-9181-7

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

De Spiegelpassante serie - Christelle Dabos

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.